Nolan'dan meşhur filmiyle ilgili şaşırtan itiraf

2010 yapımı gişe canavarının başrolünde Leonardo DiCaprio var

Başlangıç'ta Leonardo DiCaprio'nun yanı sıra Joseph Gordon-Levitt, Cillian Murphy, Tom Hardy, Elliot Page ve Marion Cotillard da rol almıştı (Warner Bros)

Christopher Nolan, bilimkurgu klasiği olarak görülen Başlangıç'tan (Inception) çıkarılan derin anlamları aslında kendisinin doğrudan düşünüp seyirciye iletmeye çalışmadığını itiraf etti.

2010'da gişe rekorları kıran film, değerli bilgileri ele geçirmek için bir hedeflerinin zihnine sızma yöntemini kullanan bir grup profesyonel hırsızı konu alıyordu.

"İçgüdüsel ve bilinçsiz"

Leonardo DiCaprio'nun başını çektiği yıldızlarla dolu oyuncu kadrosuna sahip film, hem eleştirmenlerin hem de izleyicilerin beğenisini kazanmıştı. 

Başlangıç, 8 dalda Oscar'a aday gösterilmiş ve bunlardan 4 tanesini eve götürmüştü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atlantic'e konuşan Nolan, Başlangıç'ın yapım sürecini değerlendirdi. 

Yıldızlararası (Interstellar), Oppenheimer ve Kara Şövalye (The Dark Knight) gibi gişe rekorları kıran filmlerin arkasındaki ünlü yönetmen, izleyicilerin filmden çıkardığı derin anlamlardan bazılarını aslında hiç düşünmediğini, senaryoya "içgüdüsel ve bilinçsiz" olma güdüsüyle yaklaştığını itiraf etti. 

Filmin vizyona girdiği 2010'da akıllı telefonların popülaritesinin arttığının ve müzik dinlemek için iPod kullandığını anlatan yönetmen şöyle dedi:

Menü ekranlarında, farklı katalogların derinliklerine inmenizi sağlayan bu ağa sahiptiniz. Bu tür şeyler insanların günlük yaşamlarının bir parçası haline gelmeye başlamıştı ve böylece insanlar gerçekliğe farklı bir şekilde bakmaya başladı. Gerçeklik içindeki gerçeklikler hakkında düşünmeye başladılar. Bu arada bunların hepsi farkında olmadan oldu.

53 yaşındaki yönetmen, çalışırken içgüdüsel davranmaya çalıştığını sözlerine ekledi:

Geçmişteki çalışmalarınız hakkında sanki her şey planlı ve kasıtlıymış gibi konuşma eğilimi var. Geriye dönüp baktığınızda kafanızda neler olup bittiğini ve dünyayla neyin senkronize olduğunu analiz etmeye çalışıyorsunuz. Ama aslında çalışırken içgüdüsel ve bilinçsiz olmaya ve dünyada beni harekete geçiren şeylere açık olmaya çalışıyorum.

Nolan'ın son filmi Oppenheimer, temmuzda gösterime girdiğinden bu yana dünya çapında 950 milyon dolar hasılat elde ederek en yüksek hasılat yapan biyografik film olarak rekor kırmıştı.
 

Independent Türkçe, Atlantic, ScreenRant

DAHA FAZLA HABER OKU