Sivil aracı tankla vuran İsrail: "İçinde terörist olmadığını nereden biliyorsunuz?"

"Tüm aileyi öldürdüler"

İsrail ordusuna ait bir tankın Gazze'de sivil araca ateş etiği görüntüler tepki toplarken, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Nir Dinar, "Arabada teröristlerin olmadığını nereden biliyorsunuz?" dedi. 

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, görüntülerin Gazze'nin kuzeyinde yer alan Selahaddin Caddesi'nde, Filistinli gazeteci Yusuf Seyfi tarafından dün çekildiğini bildirdi. 

Videoda İsrail'e ait tankın, yolda U dönüşü yapmaya çalışan beyaz bir otomobile ateş ettiği görülüyor. Tankın mermisi arabaya isabet ettiği anda her yeri duman kaplıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

IDF Sözcüsü Dinar, CNN'e olayla ilgili "Arabanın içinde teröristlerin olmadığını nereden biliyorsunuz? Hamas'ın cipi ya da tankı yok, askeri amaçlar için sivil araçları kullanıyorlar" dedi.

Görüntüleri kaydederken Seyfi'yle birlikte olan Filistinli gazeteci Beşar Talib ise ABD merkezli medya kuruluşu NBC'ye "Araç, tankı ve buldozeri son anda gördü. Dönmeye çalışırken tank tarafından hedef alındı" ifadelerini kullandı. 

Videoda, Filistinli gazetecilerin kendi arabalarıyla olay yerinden uzaklaşırken, "Adamı vurdular. Tüm aileyi öldürdüler" dediği duyuluyor.

NBC News, tankın vurduğu otomobilde kimin olduğunun tespit edilemediğini aktardı. 

Öte yandan IDF Sözcüsü Dinar, ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal'a "IDF'ye bunun sivil bir araç olduğuna dair herhangi bir kanıt gösterilmedi. Kimin otomobilde olduğu hakkında bilgimiz yok" dedi. 

İsrail ordusu, resmen kara operasyonunu başlattığını duyurmasa bile cuma akşamından beri tanklar Gazze Şeridi'nin içlerine kadar girdi. IDF sözcülerinden Daniel Hagari, cumartesi günkü açıklamasında, Gazze'deki operasyonu genişlettiklerini söylemiş fakat beklenen kara harekatına ilişkin açıklama yapmamıştı. 

Amerikan gazetesi New York Times (NYT) ise İsrail'in "gizli şekilde" kara harekatını başlattığını yazdı. Birleşik Krallık'taki King's College'dan Andreas Krieg, NYT'ye "Her şey gizlice yürütülüyor. İsrail'de bile neler olup bittiğini bilen kişi sayısı çok az" dedi. 
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 3 bin 542'si çocuk, 2 bin 187'si de kadın 8 bin 525 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 21 bin 48'e yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, Wall Street Journal, NBC News, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU