Kit Sebastian'la Anadolu'dan dünyaya sevgilerle

Bir Türk ve bir Britanyalıdan oluşan ikili, dinleyicilerini ülkeler, dönemler ve tarzlar arası yolculuğa çıkarıyor

Kit Sebastian şarkılarına uzun yürüyüşler, mevsim geçişleri, sinema, kitaplar ve can sıkıntısı ilham veriyor (Lorenzo Ottone)

Ruhumda bir derin yara
İçten içe sızlar gökten aya
Kaderimin çemberine
Takılmışım döndürür durmadan
Oh our love, yanımda kal

1960 ve 70'lerden fırlamış gibi tınlayan oryantal bir melodinin ardından, Kit Sebastian'ın Yanımda Kal parçasının sözleri işte böyle başlıyor. 4 dakika 42 saniyelik bu güzellik bittiğindeyse o tanıdık melodi kulaklarınızda, Kit Sebastian da aynı şarkının dediği gibi yanınızda kalıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sadece Yanımda Kal için geçerli değil. Kit Sebastian'ın hem Türkçe hem İngilizce hem de Fransızca şarkıları, duyar duymaz içinize işliyor çünkü hepsi geçmişimizden parçalar ve sıkıca sarıldığımız müzisyenlerden etkiler taşıyor. 

Siirtli Arap bir aileden gelen baba ve Bolulu annenin, Beşiktaş'ta doğup büyüyen kızları Merve Erdem, Kit Sebastian'ın yarısını oluşturuyor.

Diğer yarısıysa Londra'nın banliyölerinde büyüyen ve Fransa'nın kırsal kesimlerinde zaman geçiren Kit Martin.

Huzursuzluk ve heyecanı 1960'lardan bir mağaza vitrinine yerleştirseniz ve yolda yürürken gözleriniz donuk bir merakla onlara ilişse, arka planda çalan muhtemelen bir Kit Sebastian şarkısı olurdu.

Sinema eğitimli Merve Erdem, Kit Sebastian adını hiç duymamış olanlar için yaptıkları müziği böyle tanımlıyor. Merve, Kit Sebastian için yazıp söylemekle kalmıyor, grubunun görsellerine ve müzik videolarına da imza atıyor.

Credits__Muné Sugiyama1.jpg
İkili, Sezen Aksu'nun 1989 çıkışlı Sezen Aksu Söylüyor albümünün klasiği Şinanay'ı da yorumladı (Muné Sugiyama)


Müziklerini "küresel melankoli ya da dalgın funk" olarak tanımlayan Kit Martin ise tüm enstrümanları kendisi çalıp kaydediyor:

Her yerden farklı tarzları karıştırmayı seviyoruz ama en çok Türk ve Fransız müziğini.

2018'de Londra'da kurulan Kit Sebastian, Kit Martin'in Türk bir şarkıcıyla çalışmak istemesiyle ortaya çıkıyor. Martin, Merve'yle tanışmalarını şöyle anlatıyor: 

Facebook'ta Londra'daki Türkler için bir gruba katıldım, Merve cevap verdi ve Güney Kensington'da bir barda buluştuk ve oradan devam ettik.

Merve, Kit'in paylaşımına verdiği cevap için "Hiç farkında olmadığımız bir kırılma noktasıydı" diyerek ekliyor:

Londra'ya daha yeni taşınmışım, hayatımdaki her şey çok belirsiz ve stresliydi. Kit'in gönderisini görünce, biraz da şuursuzca, yıllar önce ben bir yaylada Yine Yeşillendi Fındık Dalları söylerken babamın beni çektiği videoyu attım ve her şey öyle başladı.


Fikret Kızılok, Cem Karaca, Selda Bağcan

Henüz internetin olmadığı bir dönemde, Fransa kırsalındaki bir bit pazarında gezinen Kit Martin'in karşısına, Fikret Kızılok plağı çıkıyor. Bu beklenmedik tanışma, Martin'in Türk müziğine olan ilgisinin tomurcuklanmasını sağlıyor.

Onu dinledikten sonra Cem Karaca ve Selda Bağcan başta olmak üzere diğer büyük müzisyenleri dinlemeye başladım. Müzik benim için her zaman önemliydi. Duygularımı ve diğer kültürleri keşfetmenin bir yolu oldu. Çocukken bir teybim vardı. Kendime müzik kasetleri yapardım.

Çocukluğunda kendi kendine oyunlar oynamayı seven, evden çok fazla çıkmayan, Yeşilçam filmleri izleyip Türk Sanat Müziği dinleyen Merve Erdem, bu şarkılarda hislendiğini, dışadönük ama kendine yeten biri olduğunu söylüyor. 

cred_Mantra Moderne1.jpg

Kit Sebastian'ın Souleance'le birlikte yaptığı son tekli Out of Touch, 30 Ağustos'ta yayımlandı (Shalgam Records)


Yazlarını anneannesiyle Bolu'nun bir köyünde uzun yürüyüşler yaparak, otlar ve meyveler toplayıp şarkılar söyleyerek geçiriyor. Lise dönemi dünyanın her yerinden yazarlar, yönetmenler, düşünürler ve müzisyenler keşfederek geçerken Merve'nin hayatı sanatla kalabalıklaşıyor. 

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdikten sonra Roma'ya taşınıp sinema yüksek lisansı yapıyor. Roma'dan sonra istikamet ABD...

Bir süre Amerika'da yaşamaya çalıştım, ama malum koskocaman bir ülke. Ve kaldığım şehir hiç bana göre değildi, oradan kaçtım ve Londra'ya taşındım. Hâlâ burada yaşıyorum. Londra'nın eleştirilebilecek çok yanı var ve bizim Akdenizli yanımıza hiç uymayan bir şehir ama buradaki curcunayı ve çokkültürlülüğü seviyorum.

Kit Sebastian, bu akşam Blind sahnesinde hayranlarıyla buluşmak üzere İstanbul'a geldi. En az hayranları kadar onlar da heyecanlı. 

Merve Erdem, "Kavuşmamızı dört gözle bekliyorum" diyerek ekliyor: 

Beraber söylediğimiz şarkıların bana verdiği mutluluğu hayatta çok az şeyden alıyorum.

Kit Martin de Türkiye'ye geldikleri her seferden ayrı bir keyif aldıklarını söyleyerek bu toprakların Kit Sebastian için ilham kaynağı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor:

Ne zaman gelsek yeni şarkılar doğuyor!

Konsere hazırlık

Merve, konserden önceki günleri sakin geçirmeyi seviyor. Konser günüyse kendiyle vakit geçirip tüm sosyalliğini etkinlik saatine ve hayranlarına saklıyor. 

Credits__James Foster2.jpg
Merve Erdem, Kanadalı Louise Forestier, Brezilyalı Milton Nascimento ve Lübnanlı cazcı Issam Hajali'nin kendisine ilham veren müzisyenlerden olduğunu söylüyor ( James Foster)


Kit Martin ise eğer konser Türkiye'deyse sigara böreğinin de olduğu büyük bir kahvaltıyla güne başlıyor. Sonra biraz sporla kendini fiziksel olarak konser saatine hazırlıyor. Ödülüyse bir kadeh şarap!

Şarkılar, zaman ve nostalji

Kit Sebastian dinlerken geçmişe ışınlanmamak elde değil. Ancak bu, müziği icra edenlerin geçmişte yaşadığı anlamına gelmiyor. Kit Martin, "Zamanı görmemeye çalışıyorum" derken Merve Erdem de "Müziğimize atfedilen nostalji, genellikle kullandığımız kayıt yöntemleriyle ilgili" diyor ve ekliyor:

O yöntemlerin zamansız olduğuna inanıyoruz. Estetik olarak daha ilginç bulduğumuz bir sound inşa ediyorlar. Daha kusurlu ama daha şahsına münhasır bir iş çıkarmamıza yardımcı oluyorlar.

“İstikamet ileri”

"Dünyanın bizi, özellikle de gençleri, maruz bıraktığı çok fazla çirkinlik ve belirsizlik var" diyen Merve ekliyor:

Etrafınızda her şey banal ya da aleladeyse, geçmişi daha şiirsel olarak algılamamız ve romantize etmemiz aslında çok normal. Nostalji, neye özlem duyduğumuzu anlayıp onu şimdiki zamanda nasıl yeşertebileceğimizi anlamaya yardımcı olabilir. O açıdan yaratıcı bir potansiyeli var. Ama tabii takılmışlık ya da geçmişe saklanış ihtimali de barındıran bir his. O açıdan hiç nostaljik bir yapım yok. İstikamet ileri!

Yeni albüm yolda

Kit Martin'e göre, ikilinin akıllarda kolayca yer eden melodileri kendi kendilerini yazıyor:

Hiç oturup bir melodi yazmadım ancak akor ilerlemelerinin ana formülü tanıdık ve tanıdık olmayanla oynamak. Bu, tek başına yabancı bir melodiden daha etkili. Melodiler böylece birdenbire ortaya çıkıyor.

Merve Erdem, "İnsanların sizin hisleriniz ve beğenilerinizden doğan bir şeyle ne kadar ilişki kurabileceğini önceden bilmek çok zor" diyerek, İngilizce şarkı sözü yazarken biraz ürktüğünü söylüyor:

Türkçe yazarken de 'Acaba bu kelimeler Türkçe bilmeyen birinin kulağına nasıl gelir?' diye düşünüyorum. Son zamanlarda kelimeler ve mısralar anlam derinliklerini kaybetmeden kendi içinde bir müziğe dönüşebilir mi, buna daha çok kafa yormaya başladım. Üçüncü albümü yazarken o yüzden bol bol Mallarmé okudum.

İlk albümleri Mantra Moderne'i 2019'da, ikinci albüm Melodi'yiyse 2021'de yayımlayan Kit Sebastian'ın yeni kaydı da yolda. Üçüncü albümün çalışmalarının harika gittiğini söyleyen Merve, "Biraz vakit aldı ama umarız herkesin beklediğine değecek. Biz aşırı heyecanlıyız" diyor.

cred_Kuytu2.jpg
Kit Martin'in en sevdiği film Polonyalı yönetmen Jerzy Skolimowski'nin 1966 yapımı klasiği Barrier (Shalgam Records)​​​​​​​


Kit Martin de albümün yüzde 99'unun tamamlandığı müjdesini veriyor ve ne kadar titiz çalıştıklarını vurgulayarak "Bu albümde biraz mükemmeliyetçi davrandık" diyor. Martin'e göre, albümün çıkış tarihi de aşağı yukarı belirlenmiş:  

Önümüzdeki yılın ortalarında yayımlanmasını bekliyoruz.

Kit Sebastian'ın bugünkü konsere gelecek hayranlarına bir de sürprizi var. Martin, "Yeni albümden bir şarkının ve ilk albümden hiç çalmadığımız bir şarkının prömiyerini yapacağız" diyerek beklentiyi daha da artırıyor. 

Bu akşam türler, ülkeler ve dönemler arasında bir yolculuğa çıkmak isterseniz istikametiniz Asmalımescit olmalı. Kit Sebastian rüyayla gerçek, geçmişle gelecek arasında bir deneyim yaşatmak için Blind sahnesinde sizi bekliyor olacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU