Lübnan sınırındaki köyler boşaltıldı, çok sayıda İsrailli Avrupa'ya göç ediyor

İsrail'deki Amerikan vatandaşları teknelerle tahliye ediliyor

İsrail'den ayrılan Amerikan vatandaşlarını taşıyan teknelerin gün içinde Limasol limanına ulaşması bekleniyor (Reuters)

Gazze'ye yönelik kara harekatına hazırlanan İsrail ordusunun ülkenin kuzeyinde de Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah'la yaşadığı gerilim bölgedeki köylerin boşalmasına neden oldu.

Lübnan sınırında günlerdir yaşanan çatışmaların ardından, sınır hattındaki köylerde yaşayan yüzlerce İsraillinin göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Bölgeden tahliye edilen isimlerden biri olan 68 yaşındaki Lea Raivitz, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Hamas saldırılarından sonra her şey değişti" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşadığı Bar'am kasabasındaki herkesin tahliye edildiğini belirten Raivitz, bunun 1949'dan sonra ikinci kez yaşandığını ve tüm inançlarını sarstığını söyledi.

İsrail yönetimi perşembe günü, Lübnan sınırına 2 kilometre mesafedeki tüm yerleşimlerin boşaltılması ve burada yaşayan kişilerin misafirhanelere yerleştirilmesi kararını almıştı.

İsrail'le Lübnan arasındaki sınır bölgesi 2006'daki savaştan bu yana büyük oranda barış içinde olsa da, Bar'am kasabasının sakinleri son yıllarda yaşanan gerilimin döngüler halinde büyüdüğünü ve evlerinin balkonlarından Hizbullah bayraklarını ve askeri noktaları görmeye alıştıklarını söyledi.

7 Ekim'deki saldırıların ardından tamamen güvensizliğe kapıldığını söyleyen 67 yaşındaki kasaba sakini Angela Yantian, "Hepimiz travma geçiriyoruz, korkuyoruz. Böyle bir şeyin yaşanacağını asla düşünmezdim" ifadelerini kullandı.

Bir yandan Gazze'ye kara operasyonu harekatı hazırlıkları yapan İsrail ordusu, aynı anda ülkenin kuzeyinde bir başka cephe açılmasını istemiyor. 

Savunma Bakanı Gallant pazar günü yaptığı açıklamada bu duruma dikkat çekerek, "Durumu tırmandırmak istemiyoruz. Eğer Hizbullah bu yolu seçerse, çok ağır bedel ödeyecek. Ancak kendilerini frenlerlerse duruma saygı duyacağız ve her şeyi olduğu gibi bırakacağız" diye konuşmuştu.

İsrail'den Avrupa'ya göç

Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından göç edenler sadece Gazze Şeridi'ne veya Lübnan sınırına yakın bölgelerde yaşayan İsrailliler olmadı.

Haaretz'in bildirdiğine göre, çatışmaların başlamasının ardından yurtdışından birçok İsrailli ülkesine dönerken, binlerce kişi de İsrail'den ayrılmayı tercih etti.


7 Ekim'den sonra ülkeyi terk eden çok sayıda İsrailliyle görüşen gazete, bu kişilerin neredeyse hepsinin küçük çocukları olduğunu ve hiçbirinin ülkeden ayrıldıklarını anlatırken bir çekingenlik yaşamadığını aktardı.

Haberde İsrail'den ayrılan kişilerin önemli bir bölümünün uzaktan çalıştığına ve yolculuğun mali yükünü karşılayabilecek durumda olduğuna dikkat çekildi.

İsmini vermeden konuşan bir İsrailli, "Ayrılan bir arkadaşımdan görüp gitmeye karar verdim. Sonrasında 4-5 arkadaşımın daha ülkeyi terk ettiğini gördüm" diye konuştu.

İsrail'den İstanbul haricindeki en ucuz ve en kısa rotanın Atina ve Güney Kıbrıs olduğuna dikkat çeken gazete, Türkiye'nin Gazze politikası nedeniyle İsraillilerin İstanbul'a gitmek istemediğine dikkat çekti.

İsrail'deki ABD'lilere deniz yoluyla tahliye

Hamas saldırılarının ardından artak askeri gerilimle birlikte sadece İsrailliler değil diğer ülke vatandaşları da ülkeyi terk etmeye çalışıyor.

Reuters'ın aktardığına göre, bugün 159 ABD vatandaşı Hayfa'dan kalkan tahliye teknesiyle Güney Kıbrıs'ın Limasol limanına doğru hareket etti.

Güney Kıbrıs hükümeti diğer tahliye teknelerinin de 12 saat içinde adada olmasını beklediklerini bildirdi.

Güney Kıbrıs, İsrail'deki vatandaşlarını tahliye etmek isteyen yabancı hükümetler için bu süreçte bir transit geçiş noktası olarak kullanılıyor.


Independent Türkçe, AFP, Haaretz, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU