Esad'ın düşüşü: "Türkiye görmezden gelinemeyeceğini yine kanıtladı"

Ankara bundan sonra nasıl bir politika izleyecek?

Esad rejiminin düşmesiyle İstanbul'daki Suriyeliler kutlama düzenlemişti (AFP) 

Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının Şam'ı ele geçirmesiyle Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin yankıları sürüyor. 

Fransa'nın kamu yayıncısı France 24, Şam'ın düşmesinin hem Türkiye'nin bölgedeki etkisini artırdığını hem de Ankara yönetimi için stratejik zorluklar oluşturduğunu yazıyor. 

Paris merkezli Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden (IRIS) Ortadoğu ve Türkiye uzmanı Didier Billion, HTŞ ve Ankara'nın destekliği Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) aynı safta savaştığına dikkat çekerek, şu yorumları paylaşıyor: 

Herkesi şaşırtan bu yıldırım harekatının hazırlığı bir sır değildi: Türk istihbarat servisleri bunu biliyordu.

Billion, Türkiye'nin Suriye sınırında "terör örgütü" olarak gördüğü YPG'ye karşı oluşturduğu güvenlik hattını genişletmek isteyebileceğini belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rejim karşıtlarının ilerleyişinde SMO, YPG'nin elindeki Tel Rıfat ve Münbiç'te de kontrolü sağlamıştı. 

HTŞ, Suriye'de kurulan geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti. Analist, geçici hükümetin Kürtlere, Alevilere ve Dürzilere yönelik nasıl bir politika izleyeceğinin belirleyici olacağını söylüyor.

Analizde, Türkiye'nin iç savaştan kaçan en az 3 milyon Suriyeli göçmene ev sahipliği yaptığı hatırlatılıyor. Billion, geçen yıl mayısta düzenlenen seçimlerde özellikle göçmen meselesinin iç siyasette tartışma konusu haline geldiğini hatırlatarak şu değerlendirmeyi yapıyor: 

Erdoğan'ın bunu göz önünde bulundurması gerekiyor. Şüphesiz mümkün mertebe en kısa sürede göçmenlerin çoğunu Suriye'ye geri göndermeye çalışacak. Ama hepsinin gönderilmesi imkansız olur.

 


Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin analizinde de Suriyeli göçmenlerin hızlı şekilde gönderilmesine yönelik bir politikanın soru yaratabileceği yorumu paylaşılıyor. Göç alanında uzmanlaşan Prof. Murat Erdoğan, Suriye'de okul ve hastane yetersizliğinin yanı sıra istihdam sıkıntısına dikkat çekerek, altyapıyla ilgili ciddi sorunlar olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

Bu harap olmuş şehirleri yeniden inşa etmek için yüz milyarlarca dolar gerekebilir. Bu kaynağı hangi ülke sağlayacak? Suriye'deki derin yoksulluk ve altyapının çöküşünün etkileri muhtemelen uzun bir süre daha devam edecek. Bunlar kısa vadede kolayca çözülebilecek sorunlar değil.

Billion, Erdoğan'ın son dönemde Esad'a birçok kez normalleşme çağrısı yaptığını, Rusya'dan destek gördüğünü ama Şam yönetiminin buna yaklaşmadığını hatırlatıyor. Uzman, Esad'ın kendisine yardım eden Moskova'yı bile dinlemeyerek "aceleci davranıp kendini dışarıya kapattığını" savunuyor. 

Ayrıca analist, Rusya'nın Tartus'taki askeri üssü terk etmesi halinde stratejik bir yenilgi alacağını söylüyor. Diğer yandan Kremlin'in, askeri üsleri açık tutabilmek için geçiş hükümetine taviz vermesi gerekeceğini belirtiyor.

Billion, Ankara'nın "kısa vadede bölgenin büyük kazananı" olduğunu belirterek, "Türkiye bir kez daha görmezden gelinemeyeceğini kanıtlıyor" diyor. 


Independent Türkçe, France 24, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU