Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Suriyelilerin sığınma başvurularını askıya almamasını istedi.
Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının Beşar Esad yönetimini devirmesiyle Almanya, İsviçre, Birleşik Krallık, Norveç, İtalya, Avusturya, Danimarka, İsveç, Belçika, Fransa ve Hollanda, Suriyelilerin sığınma başvurularının askıya alındığını duyurmuştu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Reuters'ın aktardığına göre Almanya, bu yıl Avrupa'da Suriyelilerden en çok sığınma talebi alan ülke oldu. Yapılan 72 bin 420 başvurunun 47 bin 270'i henüz sonuçlandırılmadı.
2014-2021'de de BK'ye 20 bin 319 Suriyeli sığınmacı kabul edildi. Britanya hükümeti, rejimin devrilmesinin ardından yaklaşık 6 bin 500 başvuruyu askıya aldı. Yunanistan da yaklaşık 9 bin Suriyelinin başvurusuna yönelik değerlendirme sürecini geçici olarak durdurdu.
Diğer yandan BMMYK, Suriye'nin halen güvenli olmadığına dikkat çekerek AB ülkelerinden başvuru değerlendirme süreçlerini durdurmamasını istiyor:
Ülkeyi terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin erişimine izin verilmesi kritik önem taşımaktadır. Taleplerine ilişkin karar alma sürecinin yeniden başlamasını bekleyen Suriyeli sığınmacılara diğer tüm sığınmacılarla aynı haklar tanınmalıdır. Hiçbir sığınmacı zorla geri gönderilmemelidir zira bu durum devletlerin geri göndermeme yükümlülüğünü ihlal edecektir.
Britanya merkezli Mülteci Konseyi'nin baş yöneticisi Enver Solomon da Londra yönetiminin başvuru değerlendirmelerini askıya almaması gerektiğini söylüyor.
BK'nin tanınmış gazetelerinden Guardian, kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ve sığınmacılık talebi askıya alınan bir Suriyeli göçmenin şu sözlerini aktarıyor:
Birçoğumuz buraya bizi getiren kaçakçılara borçlu şekilde geliyoruz. Beni Suriye'den Britanya'ya getiren kaçakçılara ödeme yapmak aileme 10 bin dolara mal oldu. Genellikle Suriyeliler sığınmacı statüsü aldığında bir işe girebiliyor, vergi ödeyebiliyor ve gelirlerinin çoğunu kaçakçılara borçlarını ödemek için kullanıyor. Kaçakçılar ailelerimizin nerede yaşadığını biliyor.
BK Dışişleri Bakanı David Lammy, dünkü açıklamasında rejim değişikliğinden doğan karmaşa nedeniyle yeni bir göç dalgası oluşabileceğine dikkat çekmişti.
Türkiye'de yaklaşık üç milyon kayıtlı Suriyeli göçmen var. Esad rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye'nin nasıl bir göç politikası izleyeceği merak ediliyor.