2011 yılında öldürülmesiyle devrimin fitilini ateşleyen Suriyeli çocuk Hamza el-Hatib'in annesi, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesiyle ilgili konuşurken, Esed'in yaptıklarının bedelini ödemesini ve kendisinin yaşadıklarını yaşamasını umduğunu söyledi.
21 Mayıs 2011 tarihinde, 13 yaşındaki Hamza’nın işkence edilmiş ve parçalanmış bedeni, rejim karşıtı bir gösteride gözaltına alınmasından haftalar sonra ailesine teslim edildi.
Onun ölümü ve diğer çocuk ve gençlerin Esed karşıtı sloganlar yazdıkları için işkenceye maruz kalmaları, geniş çaplı protestolara ve rejim güçlerinin acımasız baskısına yol açtı.
Esed'in devrilmesinden sonra Hamza’nın annesi kutlama yapamadı. Zira 2019'da polis tarafından gözaltına alınan Hamza'nın ağabeyi Ömer'in de gözaltında öldüğünü doğrulayan, kötü şöhretli Sadnaya Hapishanesi’nde bulunan belgeler eline geçti.
Üzüntüden titreyen anne Samira BBC'ye yaptığı açıklamada, yıllardır Ömer'in hapisten çıkmasını beklediğini söyledi.
Samira, “Belki bugün ya da yarın gelir diye düşünüyordum. Bugün gözaltında öldüğü haberini aldım” ifadelerini kullandı.
Samira, ‘Esed'in de kendisinin yaşadıklarını yaşamasını dilediğini’ belirterek, “Umarım bedelini öder ve Allah ondan ve çocuklarından intikam alır” dedi.
Esed rejimi, muhalif grupların Şam'da son bulan taarruzunun ardından düştü ve Esed ailesinin Suriye'deki yarım asırlık hakimiyeti sona erdi.
Beşşar'ın devrilmesinden sonra, başkent Şam'ın 30 kilometre kuzeyinde bulunan ve ‘insan mezbahası’ olarak adlandırılan Sadnaya Hapishanesi’nden binlerce kişi serbest bırakıldı. Söz konusu hapishanenin esas olarak siyasi tutuklular ve muhaliflerin alıkonulması için kullanıldığına inanılıyor.
Suriye'de 2011 yılında başlayan çatışmalar yüz binlerce insanın ölümüne, şehirlerin bombalanarak harabeye dönmesine, nüfusun geniş kırsal alanlara göç etmesine ve ekonominin uluslararası yaptırımlardan etkilenmesine neden oldu.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.