PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 6 Ağustos 2023;

Independent Türkçe için hazırladığım, 

"Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım.
 


Batı Afrika Birliğinden Nijer'e askeri müdahale planı

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer'deki askeri darbeyi sona erdirmek için askeri müdahale planının hazır olduğunu duyurdu.

Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen ECOWAS ülkeleri Genelkurmay Başkanları Toplantısı sonrası ECOWAS'ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdel-Fatau Musah, toplantıda genelkurmay başkanlarının, Nijer'e olası bir askeri operasyon planını tamamladığını belirtti.

Musah, askeri müdahalenin çerçevesinin belirlendiği ve tüm unsurların üzerinde çalışıldığının altını çizerek, müdahalenin ne zaman ve nereden başlayacağının açıklanmayacağını, buna ECOWAS ülkelerinin liderlerinin karar vereceğini kaydetti.

ECOWAS, 30 Temmuz'da, askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest kalması ve yeniden görevine dönmesi için bir hafta süre vermişti.

ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı. 


Askeri darbe sonra Nijer, ABD ve Fransa ile diplomatik ilişkilerini koparttı

Nijer'de askeri darbeyle yönetimi ele geçiren "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi" (CNSP) Sözcüsü Amadou Abdramane, devlet televizyonundan okuduğu bildiride, Nijer'in, Paris, Lome ve Washington büyükelçilerinin görevine son verildiğini duyurdu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) ülkede devam eden krizi çözme çabalarının ardından Nijerya ile diplomatik ilişkisini kestiği aktarıldı. 

ECOWAS Dönem Başkanı ve Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu, Nijer'deki olaylar nedeniyle arabuluculuk yapmak için bir heyet göndermişti.

Nijerya, 26 Temmuz'da Nijer'de yaşanan darbe olayların ardından ülkeye elektrik sağlamayı durdurduğunu açıklamıştı. Nijerya, Nijer'in en büyük elektrik tedarikçisi.


Orta Afrika Cumhuriyeti'nde "ömür boyu" cumhurbaşkanlığı referandumu

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) halk, anayasa değişikliğine ilişkin referandum için sandık başına gitti. Yapılan referandumdan evet kararı çıkarsa Cumhurbaşkanlığının önündeki iki dönem engeli kaldırılacak ve cumhurbaşkanlığı süresi 5 yıldan 7 yıla çıkartılacak.

Muhalefet 2 dönemdir cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Touadera'nın üçüncü dönem adaylığına izin vermeyen anayasayı değiştirerek ömür boyu cumhurbaşkanı olmak istediğini savunuyor.

Referandum öncesi Rus güvenlik şirketi Wagner'in, ülkeye yüzlerce yeni asker gönderdiği iddiaları ortaya atılmıştı. OAC ise Rus güvenlik şirketi Wagner'e dair iddiaların doğru olmadığını ve birliklerin sadece rotasyon yaptığını duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Touadera'nın yakın korumalığını Wagner'e bağlı Rus askerler yapıyor. 2020'de yapılan seçimlerde oyların yüzde 53,92'sini alan Touadera 2. kez cumhurbaşkanı seçilmişti.


AB: Nijer'den kaynaklı uranyum tedarik sıkıntımız olmayacak

Avrupa Birliği (AB) yaptığı açıklamada, 26 Temmuz askeri darbesinin ardından Nijer'den uranyum ihracatının durdurulmasının arz riski oluşturmadığını söyledi.

AB Komisyonu sözcüsü Adalbert Jahnz, "AB için uranyum tedarik riski olmadığını doğrulayabilirim. Blok kurumlarının herhangi bir kısa vadeli tedarik riskini azaltmak için yeterli uranyum stoğu var" şeklinde konuştu.

AB'nin küresel pazarda orta ve uzun vadede ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda uranyuma sahip olduğunu vurguladı.

Fransa'nın 18 nükleer santralde 56 reaktöre güç sağlamak için yılda yaklaşık 7.800 ton uranyuma ihtiyacı var. Bu nedenle Fransa, son 50 yıldır eski kolonisi Nijer'den uranyum ithal ediyor.

Dünya Nükleer Birliği'ne (WNA) göre, en yüksek dereceli uranyum cevherlerine sahip olan Nijer, geçen yıl 2.020 ton uranyum üretti. Nijer, dünyanın yedinci en büyük, Avrupa Birliği'nin ise ikinci en büyük uranyum tedarikçisi olarak kabul ediliyor.


Senegal'de TikTok yasaklandı

Senegal'de TikTok'a bir sonraki emre kadar erişim engeli getirildiği duyuruldu. "TikTok'un, kötü niyetli kişilerin ülkenin istikrarını tehdit eden nefret dolu ve yıkıcı mesajlar yaymak için tercih ettikleri bir uygulama olduğu" belirtildi.

Daha önce de Muhalif lider Ousmane Sonko'nun 31 Temmuz'da tutuklanmasının ardından Senegal, sosyal medyada kamu düzenini bozacak nefret mesajlarını ve olası sokak eylemlerini engellemek için mobil veride kesintiye gitmişti.

Muhalif lider Sonko, 28 Temmuz Cuma günü, kendisini kaydetmek isteyen bir jandarmanın cep telefonunu zorla aldığı için gözaltına alınmış, olaydan önce sosyal medyada destekçilerini eylem yapmaya çağırmıştı.

Sonko, ayaklanma çağrısı yapma suçlamasıyla tutuklanmıştı. Bu gelişmeler sonrası sokak eylemleri düzenlenmiş ve bugüne kadar eylemlerde 16 kişi hayatını kaybetmişti.

 

 

Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU