"Potansiyel tehlike" diye görülen göktaşının sıradışı özelliği keşfedildi

"Nesnenin kuyruklu yıldız benzeri yapısı, tozla açıklanamaz"

Gökbilimciler Phaethon'u 1983'te keşfetmişti (NASA)

"Potansiyel tehlike" diye sınıflandırılan 3200 Phaethon adlı göktaşının önemli bir özelliği keşfedildi.

Gelecekte küçük bir ihtimal de olsa Dünya'ya çarpmasına neden olabilecek bir yörünge izleyen asteroidin, Güneş'e yaklaştıkça ortaya çıkan kuyruğunun tozdan değil, soydumdan yapıldığı ortaya kondu.

Kuyruklu yıldızların toz ve gazdan meydana gelen kuyrukları olduğu yaygın bilinen bir olgu. Ancak kuyruk benzeri yapılara sahip olan tek gök cismi kuyruklu yıldız değil.

Gökbilimciler Merkür'ün bile sodyumdan yapılma bir kuyruğu olduğunu biliyor. Phaethon'un da bir kuyruğu olduğu önceki gözlemlerde ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları bugüne dek göktaşının Güneş'e yaklaştığında son derece ısınması nedeniyle üzerindeki tozun yandığını ve kuyruğun böyle oluştuğunu düşünüyordu.

Ancak NASA verilerinin incelendiği yeni araştırmada, buzlu kuyruklu yıldızların aksine kayalık bir gök cismi olan Phaethon'un kuyruğunun sodyum gazından oluştuğu belirlendi.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden Qicheng Zhang, "Analizlerimiz, Phaethon'un kuyruklu yıldız benzeri yapısının tozla açıklanamayacağını gösteriyor" diye konuştu.

Bilim insanları Phaethon'un kuyruğunu ilk kez 2009'da tespit etmişti. NASA'nın STEREO teleskobuyla yapılan gözlemler, asteroidin her 524 günde bir tamamladığı yörüngesi sırasında Güneş'e en çok yaklaştığı konumda kısa bir kuyruk oluşturduğunu ortaya koymuştu.

Diğer teleskoplar bu kuyruğu daha önce yakalayamamıştı çünkü söz konusu yapı, yalnızca Güneş'i gözlemleyen teleskoplarla anlaşılabiliyor.

Yeni araştırmada da NASA'nın Güneş ve Heliosfer Gözlemevi kullanıldı. Bu teleskoptan gelen veriler, asteroidin kuyruğunun  sodyumu algılayan filtreyle parlak görünürken, toz algılayan filtrede görünmediğini ortaya çıkardı.

Bunun yanı sıra Phaethon'un Güneş'in yanından geçerken parıldaması, kuyruğun sodyumdan yapılmış olmasını gerektiriyordu. Zira tozdan yapılmış olsaydı bu parıltı ortaya çıkmazdı.

Zhang ve meslektaşları bundan sonra kuyruklu yıldız olduğu farz edilen diğer nesneleri incelemeyi planlıyor.

Zira Güneş teleskoplarıyla yapılacak ayrıntılı gözlemler, bu cisimlerin bir kısmının aslında kuyruklu yıldız olmadığını, tıpkı Phaethon gibi sodyum gazı salan asteroitler olduğunu ortaya çıkarabilir.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, NASA, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU