ABD İstihbarat Topluluğu çarşamba günü yıllık tehdit değerlendirme raporunda, Çin'in uluslararası egemenlik arayışı ve iklim değişikliğinin getirdiği belirsiz ortamın, gelecek yıllarda ABD ve müttefikleri için "karmaşık ve hayati önemde bir uluslararası güvenlik ortamı" yaratacağını ifade etti.
Yıllık belge Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, FBI Direktörü Christopher Wray ve diğer üst düzey istihbarat liderlerinin çarşamba sabahı ABD Senatosu İstihbarat Komitesi huzurundanki ifadelerinin öncesinde yayımlandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İstihbarat yetkilileri gelecek birkaç yıl içinde güvenlik ortamının ABD açısından "iki stratejik zorlukla" tanımlanacağını söyledi: Gelecekte uluslararası hakimiyetle "ortaya çıkan koşulları belirleme" hakkı için rekabet edecek "büyük güçler ve yükselen bölgesel güçlerin yanı sıra gelişen bir dizi devlet dışı aktör" ve dünya Kovid-19 pandemisinden çıktıkça kendisini göstermeyi sürdürecek "iklim değişikliği, insan ve sağlık güvenliğinin de içlerinde yer aldığı küresel zorluklar."
Raporda, "Bu iki stratejik zorluğun öngörülemeyen şekillerde kesişmesi ve etkileşime girmesi, karşılıklı olarak güçlendirici etkilere yol açacak. Bu etkiler harekete geçme yeteneğimize meydan okuyabilir ama devlet dışı aktörlerin de içinde bulunduğu müttefikler ve ortaklarla kolektif eylem oluşturmak için yeni fırsatlar da sunacak" diye belirtildi.
ABD'li yetkililer, Çin hükümetinin "ÇKP yönetimini güçlendirme, egemen toprakları olarak gördüğü yerleri ve bölgesel üstünlüğünü güvence altına alma ve küresel nüfuzu sürdürme" amacıyla, büyüyen askeri gücünü teknolojik, ekonomik ve diplomatik etkisiyle "giderek daha fazla" denkleştirmeye çalıştığı uyarısında bulundu.
İstihbarat Topluluğu özellikle Çin'in Tayvan üzerinde kontrol sağlamak için "devletin bütün araçlarını koordineli bir şekilde" kullanmak istediğini vurguladı. İstihbarat Topluluğu, Çin'in adayı almasının "Tayvan'ın son teknoloji çiplerin üretimi üzerindeki hakimiyeti nedeniyle yarı iletken çiplerin küresel tedarik zincirlerinin bozulması da dahil, geniş kapsamlı etkilere yol açacağı" uyarısını da yaptı.
Raporda, Çin'in uluslararası bir anlaşmazlıkta ABD'ye zorluk çıkarmak için tedarik zinciri üzerindeki kontrolünü kullanmaya çalışacağı da belirtildi.
İstihbarat Topluluğu'nun raporunda, "Çin yarı iletkenler, kritik mineraller, piller, güneş panelleri ve ilaçların da aralarında bulunduğu bir dizi teknoloji sektöründeki küresel tedarik zincirlerinin merkezinde yer alıyor" diye belirtildi.
Çin'in bu pazarlardaki hakimiyeti, Çin hükümetinin siyasi veya ekonomik kazanç için bu hakimiyetinden ustaca yararlanabilmesi durumunda, ABD ve Batı'daki imalat ve tüketici ürünleri sektörleri açısından önemli bir risk meydana getirebilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news
Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan
© The Independent