Devlet Başkanı Vladimir Putin'in salı günü Rusya'nın seçkinlerine yaptığı konuşma, Ukrayna'nın istilasının üzerinden neredeyse bir yıl geçtikten sonra gerçekleşti. İşte Putin'in parlamentonun her iki kanadının üyeleri, devlet yetkilileri, komutanlar ve askerlere yaptığı konuşmadan 8 kilit nokta. Konuşma yaklaşık bir saat 45 dakika sürdü.
Batı, Rusya'yla "küresel cepheleşme" peşinde
Batı'nın elitleri amaçlarını gizlemiyor... Yani yerel bir çatışmayı küresel bir cepheleşme aşamasına dönüştürmek niyetindeler. Her şeyi tam olarak böyle anlıyoruz ve buna göre hareket edeceğiz çünkü bu durumda ülkemizin varoluşundan bahsediyoruz. Ancak Rusya'yı savaş sahasında yenmenin imkansızlığını da görmezden gelemezler.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Putin, Batı'yı çatışmayı tırmandırmakla ilk kez suçlamıyor ama Britanya, ABD ve Avrupa'nın Rusya için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek söylemini sertleştirdi. Bununla birlikte, Ukrayna'yı istilası modern tarihte doğrudan provoke edilmeden başkasının toprağına saldırmanın en açık örneklerinden biridir. Saddam Hüseyin'i ortadan kaldırmayı amaçlayan Irak istilası gibi Batı'nın öncülüğündeki diğer askeri operasyonların aksine, Ukrayna ordusuna ekipman ve eğitim sağlanması uluslararası normlar çerçevesinde ve Ukrayna'yı savunma amacıyla gerçekleştirildi. NATO güçlerinin teknolojisi daha üstün olabilir ancak Çin'in 2 milyon, ABD ve Hindistan'ın her birinin yaklaşık 1,4 milyon personeline karşılık Rusya'nın ordusu şu anda yaklaşık 1,1 milyon personele sahip, dolayısıyla Moskova ne sayıca az kalmış ne de güvenliğini sağlayamayacak durumda.
Yaptırımlar "Batı'da geri tepti"
[Rus] halkına [yaptırımlarla] acı çektirmek istiyorlar... ama hesapları tutmadı... Yaptırım uygulayanlar kendilerini cezalandırıyor. Fiyat artışlarına, iş kayıplarına ve enerji krizine neden oldular. Ve kendi halklarına Rusların suçlu olduğunu söylediklerini duyuyoruz... Rus ekonomisinin ve yönetim sisteminin Batı'nın düşündüğünden çok daha güçlü olduğu ortaya çıktı... Ekonomik durumda istikrarı sağladık, vatandaşları koruduk, istihdamı kurtardık, temel mallar da dahil olmak üzere piyasada kıtlığı önledik, finansal sistemi destekledik...
Britanya ve diğer Batı ülkelerinin Moskova'yı cezalandırmanın bedelini ağır ödedikleri, Avrupa'nın büyük bölümünün enerji arzına dair akut sorunlar ve acıtıcı enflasyonla karşı karşıya olduğu doğru. Petrol yaptırımlarının yürürlüğe girmesi de aylar aldı. Bununla birlikte Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, aralıkta yaptığı açıklamada G7'nin dayattığı petrol tavan fiyatının Moskova'nın bütçe açığını beklentilerin üzerine çıkararak 2023'te GSYH'nin yüzde 2'sini aşmasına neden olabileceğini söyledi. Bu arada ruble düşüşünü sürdürdü ve savaş Rusya'yı resesyona sürükledi.
Ukrayna, Batı'nın kuklası
Ukrayna halkının, Kiev rejimiyle bu ülkeyi siyasi, askeri ve ekonomik açılardan fiilen işgal etmiş olan Batılı derebeylerinin rehinesi haline geldiğini daha önce defalarca söyledim... Bugünkü Ukrayna rejimi esasen ulusal çıkarlarına değil, üçüncü ülkelerin ulusal çıkarlarına hizmet ediyor.
Putin, Ukrayna'nın var olma hakkına gölge düşürmek için bu ülkeyi itibarsızlaştırmayı sürdürüyor.
Rus kültürü "saldırı" altında
Tarihi olguları çarpıtıyorlar; kültürümüze, Rus Ortodoks Kilisesi'ne ve ülkemizin diğer geleneksel dinlerine sürekli saldırıyorlar. Kendi halklarına yaptıklarına bakın: ailenin, kültürel ve ulusal kimliğin yok edilmesi, sapkınlık ve çocukların istismarı norm olarak ilan ediliyor. Ve rahipler eşcinsel evlilikleri kutsamaya zorlanıyor... Batı'daki milyonlarca kişi gerçek bir ruhani felakete sürüklendiklerinin farkında.
Putin, kendisini geleneksel Rus değerlerinin savunucusu olarak gösterdiği ve diğer ülkelerdeki LGBT+ temsilinin varlığının sıradan Ruslar için bir tehdit olduğunu öne sürdüğü bir kültür savaşı yürütüyor.
2024 Seçimleri
Bu yıl yapılacak yerel ve bölgesel yönetim seçimlerinin ve 2024'teki başkanlık seçimlerinin, tüm demokratik ve anayasal prosedürler dikkate alınarak, yasalara tam olarak uygun şekilde yapılacağını vurgulamak istiyorum.
2021'deki parlamento seçimlerinde muhalif siyasetçiler hapse atılmış ya da aday olmaktan alıkonmuş, eleştirel medya kuruluşlarıysa daha tek bir oy bile kullanılmadan "yabancı ajan" damgası yemişti. Yetkililer tarafından yabancı ajan olmakla suçlanan seçim gözlemcisi Golos, binlerce ihlali kayıt altına aldı. Bariz örnekleri sosyal medyada yayılan bu ihlaller arasında gözlemcilere yönelik tehditler ve sandık hileleri de var. Bazı kişilerin oyları desteler halinde sandıklara atması kameralara yansıdı. Moskova'daki 15 seçim bölgesinin yarısından fazlasında muhalefetin adayları öndeydi ancak elektronik oyların eklenmesiyle hepsi yenilgiye uğradı.
Nükleer tehdit
Onlar [Batı] bize stratejik bir yenilgi tattırmak ve nükleer tesislerimize gizlice girmek istiyor. Bunun ışığında Rusya'nın Stratejik Saldırı Silahları Anlaşması'na katılımını askıya aldığını bugün açıklamak zorundayım. ABD yeni tip nükleer silahlar geliştiriyor... eğer [nükleer] denemeler yaparsa biz de yaparız. Hiç kimse küresel stratejik denkliğin yok edilebileceği gibi tehlikeli yanılsamalara kapılmamalıdır.
ABD'nin nükleer silahlarını güncellediği ve Ukrayna'daki Rus güçlerini stratejik yenilgiye uğratmak istediği doğru olsa da Putin nihai nükleer tehdidi yapacak kadar ileri gitmiyor.
Parayı Rusya'da tutun
Etrafta koşuşturarak el açıp, yerlere kapanıp para dilenmeye çalışmak anlamsız... Yeni projeler başlatın, para kazanın, Rusya'ya yatırım yapın. Bu şekilde sermayenizi çoğaltacak ve nesilden nesile insanların takdirini ve minnettarlığını kazanacaksınız... Son olaylar, Batı'nın sermaye için güvenli bir liman ve sığınak olduğu imajının bir hayal ve sahtekarlık olduğunu ikna edici bir şekilde gösterdi.
Rusya'nın sürgündeki oligarklarına milyarlarını Rusya'ya geri yatırmaları için yapılan açık bir çağrı, aynı zamanda onların servetlerini ilk etapta Putin'in rejiminden uzaklaştırdıklarının örtük bir itirafıdır.
Rusya için "zor" bir dönem
Hepimizin bildiği üzere bu konuşmayı, ülkemiz için zor ve dönüm noktası niteliğinde bir zamanda, dünya çapında köklü ve geri döndürülemez değişimlerin ve ülkemizle halkımızın geleceğini şekillendiren en önemli tarihi olayların yaşandığı ve her birimizin muazzam bir sorumluluk taşıdığı bir dönemde yapıyorum.
Rusya'daki krizi küresel güçlerin bir ürünü olarak çerçevelemeye çalışan Putin, kendisinin verdiği Ukrayna'yı istila kararının üzerindeki baskıyı azaltmayı hedefliyor.
Reuters'tan da yararlanılmıştır.
https://www.independent.co.uk/independentpremium
Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar
© The Independent