Kathimerini: Deprem yardımları, Türkiye - Yunanistan ilişkilerine farklı bir boyut kazandırdı

Yunan gazetesi, Türkiye'deki seçimlerin pozitif havayı bozabileceğini savundu

Yunanistan, Türkiye'ye aralarında battaniye, yatak, çadır, ilaç ve diğer tıbbi ekipmanların yer aldığı 80 tonluk yardım gönderdi (Reuters)

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Atina'nın depremde yardım eli uzatmasıyla Yunanistan - Türkiye ilişkilerinin yeni bir boyut kazandığını yazdı.

Vassilis Nedos'un kaleme aldığı yazıda, deprem haberleri geldiğinde Yunanistan'ın, tıpkı Ukrayna savaşındaki gibi destek için harekete geçen ilk ülkelerden biri olduğuna dikkat çekildi. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, Avrupa Birliği bünyesinde deprem yardımı toplanmasında önemli rol oynadığının ifade edildiği yazıda, Atina hükümetinin hem Ankara hem de Batı'ya bir insani kriz durumunda anlaşmazlıkların kenara bırakılacağını göstermek istediği belirtildi.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin kısa süreli de olsa başka bir boyut kazandığı savunulan yazıda, şu ifadelere yer verildi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dikkatini ülke içi meselelere yöneltmek zorunda kalması, Ankara'nın son yıllarda gündeme getirdiği konuları masadan kaldırmasa da özellikle retorik düzeyde gerilimin fiilen azalmasına yol açtı.

Yazıda, Atina hükümetinin gönderdiği Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK) ekiplerinin arama kurtarma çalışmalarına verdiği desteğin, ikili ilişkilere dair algıları da değiştirdiğine dikkat çekilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: 

Atina'nın Türkiye karşıtı senaryolar geliştirdiği yönündeki söylemin Erdoğan hükümeti tarafından gündemde tutulduğu bir dönemin ardından, Yunan EMAK kurtarma ekibinin katkısının övülmesi, hem yerel hem de Türk medyası dahil uluslararası arenada Yunanistan için olumlu çağrışımlar yarattı.

Öte yandan mevcut durumun ikili ilişkilere uzun vadede ciddi bir etkisi olmayacağı savunuldu. 

Yazıda, Türkiye - Yunanistan ilişkilerinin gidişatını, Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçimlere kadar izleyeceği tutumun belirleyeceği öne sürüldü. Ayrıca deprem bölgelerinde ilan edilen üç aylık olağanüstü hal durumunun, seçimlerin ertelenmesine neden olabileceğinin de altı çizildi. 
 


Erdoğan'ın depremin yarattığı yıkımı onarmakta ve ekonomik zorlukları gidermekte başarısız olması halinde, "Yunanistan'ı dış mihrak olarak gösterip, seçimdeki kutuplaştırıcı atmosfere geri dönebileceği" de iddia edildi.
 


Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde pazartesi günü (6 Şubat) meydana gelen iki şiddetli deprem, Türkiye ve Suriye'de en az 21 bin kişinin ölümüne yol açtı. 

7.7 Mw büyüklüğündeki ilk depremin üzerinden 24 saat geçmemişken 7.6 Mw büyüklüğünde yeni bir sarsıntıyla yıkım daha da arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Adıyaman'ı da etkiledi.

Öte yandan depremde dünyanın dört bir yanından Türkiye'de destek yağdı. 

EMAK'a bağlı 21 itfaiyeci, 5 doktor, üç acil yardım sağlık personeli ve iki arama kurtarma köpeğinden oluşan ekip, Yunan Silahlı Kuvvetleri'ne ait C-130 tipi uçakla depremin ilk günü Türkiye'ye geldi. 

Yunan ekip, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki çalışmalarında, 50 yaşındaki bir babayla 6 yaşındaki kızını enkazdan kurtardı. Kimliği açıklanmayan adamın eşi ve 7 yaşındaki kızıysa enkaz altında hayatını kaybetti.



Independent Türkçe, Kathimerini, Diken

DAHA FAZLA HABER OKU