Wall Street Journal gazetesi, ABD’deki Joe Biden yönetiminin yeni F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına onay verilmesini istediğini yazdı.
Kongre’den de onay çıkması için Biden yönetiminn talepte bulunacağını belirten gazete, bunu Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine onay vermesine bağlı olduğuna da haberinde yer verdi.
Türkiye’nin ABD’den istediği 20 milyar dolar değerindeki yeni F-16’lar için Biden yönetimi, Kongre’den onay istemeye hazırlanıyor.
Amerika’da yayımlanan Wall Street Journal’ın Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Biden yönetimi Türkiye’ye, F-16’ların satışının İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin onaylaması karşılığında yapılacağını söyleyecek.
Eğer TBMM’den onay çıkarsa yani NATO genişlemesi şartı sağlanırsa F-16 satışı gerçekleşecek.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Satış kapsamında 40 yeni savaş uçağı verilecek ve Türkiye’nin elindeki mevcut F-16’lar için 79 güncelleme kiti verilecek.
Gazeteye konuşan bir yetkili, satışın 900’den fazla havadan havaya güdümlü füze ile 800 adet bombayı da içereceğini söyledi.
Gazeteye konuşan yetkililer, Kongre’de Türkiye’ye silah satışına karşı çıkan siyasetçilerin de İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin önünün açılması halinde itirazlarını geri çekebileceğine inanıyor.
AA: ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili kararını Kongre'ye iletti
Anadolu Ajansı ise, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili kararını ön inceleme için Kongre'nin ilgili komitelerine ilettiğini duyurdu.
AA konuşan kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanlığının, Türkiye'ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato'nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi.
Kaynaklara göre, ABD Dışişleri Bakanlığının, ilgili kararını Kongre'ye ilettiğini gelecek hafta resmi olarak duyurması bekleniyor.
ABD'de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre'nin, NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz etmemesi gerekiyor.
Independent Türkçe, BBC Türkçe, WSJ, AA