NASA'dan çarpıcı video: "Güneş'te 133 gün"

"Bize en yakın yıldızın işleyişine dair sayısız yeni keşfi mümkün kıldı"

Video, 108 saniye arayla çekilmiş görüntüleri içeriyor (Goddard Uzay Uçuş Merkezi / YouTıbe)

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi adlı uzay aracından gelen veriler çarpıcı bir videoya dönüştürüldü.

Yaklaşık 13 yıl boyunca Dünya yörüngesindeki noktasından Güneş'i yüksek çözünürlükte görüntüleyen teleskop, gelişkin ekipmanları sayesinde her 0,75 saniyede bir yıldızın görüntüsünü kaydediyor.

Teleskobun Atmosferik Görüntüleme Tertibatı adlı cihazı da tek başına her 12 saniyede bir 10 farklı ışık dalga boyunda görüntü yakalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NASA'nın yayımladığı hızlandırılmış videodaki görüntüler de 12 Ağustos ve 22 Aralık 2022 tarihleri arasında yapılan gözlemlerden elde edildi.

Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nin YouTube kanalından yayımlanan videoda Güneş'in korona adı verilen atmosferi detaylı biçimde gözler önüne seriliyor.

Video, 17,1 nanometre (morötesi) dalga boyunda çekilmiş fotoğrafların bir araya getirilmesiyle oluşturuldu.

133 günlük gözlemleri, yalnızca 59 dakikaya sığdıran videoda Güneş'in aktif ve parlak bölgeleri, en fazla göze çarpan unsurlardan.

Bu bölgeler üzerinde görülen halka şeklindeki yapılar, sıcak ve parlak plazma dalgalarını hapseden manyetik alanları gösteriyor.

Bu bölgelerde zaman zaman meydana gelen patlamalar, plazma dalgalarının uzaya savrulmasına ve hatta Dünya'ya kadar ulaşmasına sebebiyet veriyor.

Radyoaktif parçacıklardan oluşan bu plazmalar, uzayda seyahat etmeye başladığında "Güneş rüzgarı" adını alıyor.
 


Videonun açıklamasında, Güneş Dinamikleri Gözlemevi'yle ilgili, "Bize en yakın yıldızın işleyişine dair sayısız yeni keşfi mümkün kıldı" ifadelerine yer veriliyor:

Bu teleskop ve diğer NASA misyonları, uzaydaki yerimize dair daha fazla bilgi ve astronotlarımızı güvende tutacak yeni veriler sağlamak için önümüzdeki yıllarda Güneş'i izlemeye devam edecek.

Güneş Dinamikleri Gözlemevi, 11 Şubat 2010'da uzaya fırlatılmıştı.

Görev, Güneş Sistemi'nin yaşamı doğrudan etkileyen yönlerinin anlaşılmasını sağlamayı hedefliyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU