Antik Mısır mezarlarında timsah kafaları bulundu: "Türünün ilk örneği"

"Sıradışı bir keşif"

Mezarlardan birinin II. Mentuhotep (MÖ 2055-2022) döneminde üst düzey bir yetkili olan Şansölye Kheti'ye ait olduğu belirlenirken diğer mezarda adı bilinmeyen bir vezirin yattığı düşünülüyor (Varşova Üniversitesi Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi)

Arkeologlar, Mısır'ın Luksor kentinde Nil Nehri'nin batı kıyısında yer alan Hatşepsut Tapınağı'nın yakınındaki iki mezarda çarpıcı bir keşif yaptı.

Antik Mısır'ın Yeni Krallık Dönemi'ndeki iki soyluya ait 4 bin yıllık mezarlarda 9 timsah kafatası bulundu. Uzmanlar keşfin "türünün ilk örneği" olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teb Nekropolü'ndeki kafataslarının mumyalanmadığı, korunması için herhangi bir işlem yapılmadığı ve sadece beze sarıldığı görüldü.

Yapılan analiz, hayvanların Nil Nehri'nde yaşayan timsah türü Crocodylus niloticus olduğunu ortaya koydu.

Antik Mısır'da timsahlar kutsal kabul ediliyordu. Timsah kafatasının konduğu mezarlardaki kişilerin, Antik Mısır tanrılarından timsah yüzlü Sobek tarafından korunacağı düşünülüyordu. 

Mezarları 2013'ten beri kazan Varşova Üniversitesi ekibi timsah kafalarının hayatını kaybeden kişilerin "öbür dünyaya yaptığı yolculuğa yardım etmesi için" konduğundan şüphe duyduklarını kaydetti.
 

Timsah
Bilim insanları söz konusu timsahların yaşının genç olduğunu söyledi (Varşova Üniversitesi Polonya Akdeniz Arkeoloji Merkezi)​​​​​​​


Arkeoloji ekibinin lideri Patryk Chudzik, "Bu sıradışı bir keşif. Mısır araştırma tarihinde türünün ilk örneği" diye konuştu.

Chudzik, tapınaklarda şimdiye kadar mumyalanmış timsahlar bulunduğunu ancak mezarlarda bu tür bir keşif yapılmadığını ifade etti:

Çalıştığımız mezarlarda timsahların bütün bedeni değil sadece kafası gömülmüştü.

Chudzik, kalıntıların Antik Mısır'da kutsal kabul edilen hayvanların gömüldüğü yeraltı mezarlarında bulunmadığının da altını çizdi.

 

Independent Türkçe, Middle East Eye, Miami Herald, IFL Science

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU