İran ekonomisinin omurgasını oluşturan petrol sektöründe işçiler greve gitti

Ünlü oyuncu Terane Alidusti tutuklandı

İranlı petrol, doğalgaz ve çimento işçileri geçen aylarda da uyarı eylemleri yapmıştı (Twitter@KeskinArif)

İran ekonomisinin omurgasını oluşturan petrol sanayisindeki sözleşmeli işçiler 17 Aralık'ta iş güvencesi ve ücret zammı talebiyle greve çıktı. 

Sosyal medyada paylaşılan video kayıtlarına göre, Basra Körfezi kıyısındaki Aseluye liman kasabasındaki İran ulusal petrol şirketi NIOC işçileri, Petrol Bakanı Cevad Uci'yi kastederek "Yalancı bakan istemiyoruz!" sloganı attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ücret ve emeklilik ikramiyesi artışı talep eden işçiler ayrıca, gelir vergisinin düşürülmesini ve vergi diliminin yükseltilmesini, sosyal hakların ve sağlık koşullarının yeniden düzenlenmesini istedi. NIOC şirketinin Aseluye'deki alt kuruluşu Pars Oil and Gas, dünyanın en büyük açık deniz doğalgaz yataklarından birini işletiyor.

Kohgiluye ve Buyer Ahmed Eyaleti'ndeki Geçsaran kentiyle Huzistan Eyaleti'nin yönetim merkezi Ahvaz ve körfez kenti Mahşehr'de de petrol işçileri iş bırakarak gösteri yaptı.

İlam Eyaleti'ndeki Mehran ve Razavi Horasan Eyaleti'ndeki Günabad kentlerindeki doğalgaz tesislerinde de grev yapıldı. Hark Adası'ndaki itfaiyeciler de eylemlere destek verdi. 

Sözleşmeli Petrol İşçileri Örgütlenme Konseyi'nden yapılan açıklamada, 4. ayına giren rejim karşıtı gösterilere gönderme yapıldı:

Hepimiz biliyoruz ki idamlar ve baskılar daha çok köleleştirilmemize hizmet ediyor ve işçiler olarak acısını çekiyoruz.

Üniversite ve mahalle gençliği, kadınlar ve tarihi çarşılardaki esnafla birlikte petrol ve sanayi işçileri, İran toplumunun en dinamik kesimini oluşturuyor.


Bu arada, İran'da bankacılık sistemine 19 Aralık'ta siber saldırı yapılacağına ilişkin sosyal medya paylaşımları üzerine çok sayıda kişi hafta sonunda parasını çekmek için bankaların ATM cihazlarına gitti.

Ünlü aktris tutuklandı

Diğer yandan, İranlı aktris Terane Alidusti, eylül ortasında 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin Tahran'da başını örtmediği gerekçesiyle gözaltına alındığı sırada ölümü üzerine başlayan gösterilere destek verdiği için 17 Aralık'ta tutuklandı.

İran devletinin denetimindeki ajans Tasnim'in haberine göre, Alidusti'ye "yanlış ve çarpıtılmış içerik yayımlamak", "isyanları kışkırtmak" ve "İran karşıtı grupları desteklemek" gibi suçlamalar yöneltildi. Resmi haber ajansı IRNA da, 38 yaşındaki oyuncunun "iddialarını destekleyen belgeler sunamadığını" öne sürdü.

Alidusti, 2016’da en iyi yabancı film dalında Oscar Ödülü alan "Furuşende" (Satıcı) filmindeki rolü ile dünya çapında ün kazanmıştı.

Sosyal medyada 10 Kasım'da başı açık fotoğrafıyla birlikte gösterilerin başlıca sloganlarından "Jin, jiyan, azadi!" (Kadın, yaşam, özgürlük!") yazısını paylaşan Alidusti, 23 yaşındaki gösterici Muhsin Şikari'nin idam edilmesi üzerine 8 Aralık'ta Instagram hesabında şöyle demişti:

Sessizliğiniz zulüm ve zalime destek manasına gelir. Kan dökülmesini seyreden ve harekete geçmeyen uluslararası örgütler insanlığın yüz karasıdır.

 

Independent Türkçe, Reuters, Iran International, AA

DAHA FAZLA HABER OKU