PODCAST | Alexandros Ho Megas (Büyük İskender) Suriye'de

'Yaptığım çalışmalarla geçmişe ilişkin gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum ama benim yanıtlayamadığım, karanlıkta kalmış birçok soru var'

Suriye'yi ele geçirmesinin ardından kışın Büyük İskender, Cerdimmas'ın oğlu Menon'u Coele Suriye satraplığına atadı.

Bölgenin savunması için müttefik süvarilerle görevlendirilirken, İskender Mısır'a girmeden önce Tire ve Gazze kuşatmalarını üstlenmek üzere Fenike'ye doğru ilerledi.

İskender'in başarılı Frig seferinin komutanı olan Parmenion da Suriye'de kalıyor ve muhtemelen 332 yazında Tire Kuşatması'na katılmadan önce güneyi güvence altına almaya devam etti.

Andromachus, Suriye'deki halefidir. Her iki atama da satraplıktan ziyade askeri bir rolde olsa da bunların hala pasifleştirilmemiş olan güney Suriye'nin fiilen satrapları oldukları göz ardı edilemez. 

İskender'in devam eden seferlerinin rotası bu haritada gösterilmekte ve onları Avrupa'dan Mısır'a, İran'a ve doğu İran'ın Pamir sıradağlarına kadar uzanan genişliğine götürmektedir.
 

 

MÖ 331 yazının sonlarına doğru Coele Suriye'de komuta eden Arimmas'tı (belki de sadece kuzeyde).

Mısır'dan dönerken ve Fırat'ı geçmeden önce İskender bu satrapı tahttan indirir ve yerine Eunicus'un oğlu Asklepiodorus geçti.

Andromachus, İskender tarafından cezalandırılması gereken Samiriyeliler tarafından yakalandı ve diri diri yakıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıkça görülüyor ki Suriye'de olaylar hızla ilerliyor, insanlar bunu gösterecek hayatta kalan hiçbir kayıt olmadan ortadan kaybolmuşlar ve onun beceriksiz veya tehlikeli halefinin kaldırılması gerekiyordu.

Geç Andromachus'a gelince, onun yerini muhtemelen MÖ 333'ün Anlamı ile aynı figür olan belirli bir Memnon alır. 

Samiriyeli isyanı ele alındığında, Suriye güvenli bir şekilde Makedon- Yunan kontrolü altında görünüyor.

Görünüşe göre bölge artık iki komutanı haklı çıkaramıyor, özellikle de güneydeki komutan idari olmaktan çok askeri bir atama gibi görünüyor.

Bu noktadan itibaren Suriye, tek bir görevli ile tek bir satrap bölgesine geri dönüyor gibiydi. 
 

 

Menes'in (muhtemelen MÖ 333'te İskender'in 'korumaları' çevresine yükseltilmiş olan Dionysius'un oğlu onu komuta eden bir figür olarak işaretleyecek büyük bir ayrım) bu kadar çok bölge üzerinde böylesine satrap bir role atanması bilim adamları tarafından sorgulandı.

Hatta akademisyenlerin kendisine 'korumalar' rolünü bağlamasına rağmen, bir  subaydan başka bir şey olarak kabul görmedi.
 

 

Her iki durumda da M.Ö. 329'da Menes Suriye'nin doğrudan komutasında değil, M.Ö. 332 civarında Kilikya satrapı Balacrus savaşta öldürüldü ve İskender'in Fırat'ı geçmesi yakınken, Menes'in orada olduğu kadar Suriye'de de acil bir ihtiyaç duyulabilirdi.

Menes'in MÖ 329'da Baktriya'daki Zariaspa'da da kendi asker vergisiyle birlikte olması, atamasının büyük ölçüde, İskender'in doğuya doğru ilerlemesi için mümkün olduğunca çok sayıda asker toplarken, kalan Pers direniş ceplerine gereksiz saldırılar başlatmadan barışçıl kontrolü elinde tutmak olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Ancak Suriye ile ilgili kayıtlar İskender'in ölümüne kadar sessiz kalıyor.

Laomedon, MÖ 321'de Diadochi'nin Birinci Savaşı'nın ortasında İskender'in imparatorluğunun ikinci bölünmesi sırasındaki konumunda teyit edilirken, Kilikya kendi başına bir satraplık olarak ayrıldı.

Ancak Mısır Ptolemy kısa süre sonra ilgilenmeye başlar ve satraplığını devretmesi için ona büyük bir rüşvet teklif eder.

Laomedon teklifini reddettiğinde Batlamyus, MÖ 318'e kadar Nikanor komutasındaki bir orduyu zorla alması için gönderir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU