İran'ın yarı resmi haber ajansından iddia: Erdoğan ve Esad, eylül ayındaki Şangay Beşlisi toplantısında görüşecek

Ajans, Özbekistan'daki toplantıda Erdoğan, Putin ve Esad'ın üçlü bir görüşme gerçekleştirebileceğini ve Putin'in bu görüşmeye aracılık edeceğini öne sürdü

Fotoğraf: AFP (Arşiv)

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Özbekistan'da yapılacak Şangay Beşlisi oturumunda bir araya gelebileceğini öne sürdü. 

Ankara'dan Suriye'yle normalleşme sinyalleri gelirken Tasnim haber ajansı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Şangay İşbirliği Örgütü'nün Özbekistan'da 15-16 Eylül'de yapılacak zirvesine Suriye Devlet Başkanı Esad'ı da davet ettiğini iddia etti. 

Ajans, zirve sırasında Erdoğan, Putin ve Esad'ın üçlü bir görüşme gerçekleştirebileceğini ve Putin'in bu görüşmeye aracılık edeceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ağustos'ta Soçi'de Putin ile görüştükten sonra, “Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan’da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız” demişti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı'nın kapanışında “Muhalefet ile Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz” dedikten sonra Ankara ve Şam arasında bir normalleşme sürecinin başlayabileceğine dair söylentiler güçlenmişti. 

Erdoğan, geçen hafta Ukrayna'ya yaptığı ziyaretin dönüşünde de Suriye yönetimiyle diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusunda konuşurken, “Siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın” dedi.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ve AK Parti'den ayrılarak Vatan Partisi'ne geçen iş insan Ethem Sancak, eylül ayında Şam'a giderek Esad'la görüşeceklerini belirtmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU