Brexit sonrasında binlerce Britanyalı, Portekiz'de "mahsur kaldı"

Portekiz'de yaşayan bir Britanya yurttaşı, "yasadışı göçmen" gibi hissettiğini söyledi

Portekiz'de 10 milyonu aşkın kişi yaşıyor (Unsplash)

On binlerce Britanya vatandaşının, Brexit sonrasında kimlik kartlarının düzenlenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimleri olmadan, iş değiştiremeden ve ülkeye giriş çıkış yapamadan Portekiz'de yaşamaya mahkum kaldığı bildiriliyor.

Birleşik Krallık'ın (BK) bakan yardımcıları, ülkelerinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasından önce Portekiz'e yerleşen 34 bin 500 Britanyalının geçim yollarını korumak için, Lizbon yönetimini çekilme anlaşmasını tam olarak uygulamaya çağırıyor.

Ülkede yaşayan Britanyalıların işlerinin ve sosyal haklarının korunması, BK ile AB arasındaki anlaşmayla güvenceye alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşma uyarınca Portekiz hükümetinin biyometrik oturum kartları vermesi gerekiyordu ancak ülkede yaşayan Britanyalılar, hala geçici belgeye veya QR koduna bel bağlıyor ve bunların da yerelde veya uluslararası sınırlarda tanınmadığını iddia ediyor.

Hayati öneme sahip kimlik kartlarının düzenlenmesindeki gecikmelerden ötürü, Portekiz'de yaşayan bir Britanya vatandaşı kırık bir uzvu için 4 bin sterlin (yaklaşık 86 bin TL) hastane faturası ödemek zorunda kaldı çünkü kamusal sağlık hizmetlerine erişimi yoktu.

Bilgisayar programcısı James Campbell da, kendisini "şu anda" daha çok "bir yasadışı göçmen" gibi hissettiğini The Guardian'a söyledi.

Gazeteye konuşan bir başka çiftse yanlış oturum belgesi taşıdıkları gerekçesiyle Frankfurt'taki havalimanında gözaltına alındıklarını belirtti. Çift, o zamandan beri göç yasalarını çiğnemekle suçlanıyor.

BK hükümeti sözcülerinden biri, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Portekiz hükümetini, yasal olarak Portekiz'de yaşayan BK vatandaşlarına biyometrik oturum kartı verme sürecini daha fazla gecikmeden tamamlamaya çağırmaya devam ediyoruz.

BK yurttaşlarının ihtiyaç duydukları güvenliğe sahip olmaları için Portekiz, 2018'de imzaladığı çekilme anlaşmasının yükümlülüklerini derhal, tam anlamıyla üstlenmelidir.

Portekiz'in göç ve sınırlar idaresi SEF ise yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Portekiz'de yaşayan Britanya uyrukluların mevcut oturum belgeleri, geçiş döneminin sona ermesinden (31 Aralık 2020) sonra bile, yeni oturum kartı çıkarılıncaya kadar onaylanmaya devam ediyor.

Mevcut oturum belgesinin (belediyenin verdiği AB kayıt belgesi de olabilir, SEF tarafından verilen AB daimi ikamet belgesi de) değişimi, Britanya uyrukluların belgeyi değiştirmek için çevrimiçi ortamda başvuru yapmalarını sağlayan Brexit portalı (brexit.sef.pt) aracılığıyla gerçekleştirildi.

O zamana kadar, portaldan indirilebilen QR kodlu sertifika, geri çekilme anlaşması kapsamında olanlar için resmi oturum belgesi vazifesini sürdürecek. Yeni kart çıkana kadar geçerlidir. Ayrıyeten, yeni kart verilinceye kadar geçerli AB oturum belgeleri seyahat amaçlı olarak da kabul edilmeyi sürdürecek.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU