İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, belirli bölgelerde yoğunlaşmalarının önlenmesi amacıyla 781 mahallenin yabancılara kapatıldığını hatırlatarak, "1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla yüzde 25 olan oranın yüzde 20 olarak uygulanması kararını verdik. Böylelikle 781 mahalle 1200 mahalleye çıkmış oldu ve 1200 mahalle hem geçici koruma statüsüne hem ikamet iznine kapatılmış oldu" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Soylu, Göç İdaresi Başkanlığında düzenlenen Göç Bilgilendirme Toplantısı'nda dünyanın her yerinde göçle ilgili olağanüstü bir hal olduğunu söyledi.
Meksika-ABD sınırında yaşananlara değinen ve Türkiye'nin bütün bunlara yönelik 2011 yılı başından itibaren göç politikasını belirlediğini kaydeden Soylu, 2002 yılından itibaren Afganistan'dan da bir göç dalgasının oluştuğunu ve bunun İran'a, oradan da Türkiye'ye ve Avrupa'ya yöneldiğini söyledi.
"Almanya istila mı ediliyor?"
Türkiye'de birilerinin sürekli olarak "Ülke istila ediliyor" diye değerlendirmeler yaptığını belirten Soylu, "2011'den itibaren Türkiye'deki Suriyeli vatandaş sayısını çünkü en çok oradan yaptık, söylüyoruz. Bir de Almanya'yı söyleyelim. Almanya, istila mı oldu? Almanya'nın toplam aldığı vatandaş sayısı, Alman İstatistik Kurumunun ortaya koyduğu veriyle 2010'dan itibaren 1 milyon 354 bin 200 kişiyi birçok uyruktan vatandaş almış. Yaklaşık 650 bin Suriyelinin de Almanya'da potansiyel vatandaş olma hakkı var. Bütün bu değerlendirmeleri yaparken biraz sakin, biraz soğukkanlı olmak gerek" diye konuştu.
"506 bin kişi gönüllü olarak Suriye'ye döndü"
Türkiye'nin bir ulusal eylem planı, göç strateji belgesi, düzensiz göç strateji belgesi olduğunu ifade eden n Soylu, kaçak göçün kaynağında durdurulması konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Türkiye'nin rakamlar itibarıyla dünyada eşi ve benzeri görülmeyen göçle mücadele ortaya koyduğunu söyleyen Soylu, "Biz sınırlarda 2 milyon 626 bin 170 kişinin Türkiye'ye girmesini engellemişiz, 1 milyon 246 bin göçmeni de son 6 yılda yurt içinde yakalamışız. Bunun, Türkiye'ye kaçak yollarla girmiş veya bir vizeyle beraber girmiş, ondan sonra kaçağa düşmüş 334 bin 696 kişiyi geri göndermişiz. Sadece o kadar mı? Değil. 27 bin kişiyi de terke davet etmişiz yani 361 bin 740 kişiyi biz son 6 yılda göndermişiz" bilgisini paylaştı.
Son 6 yılda Avrupa'ya geçen 667 bin kişinin olduğunu bildiren Soylu, 506 bin kişinin de gönüllü olarak Suriye'ye döndüğünü anlattı.
"8 milyonu sınırlarımızın biraz ötesinde tuttuk"
Sınır duvarlarının da bazı kesimler tarafından eleştirildiğini ifade eden Soylu, "Eğer biz sınır duvarlarını doğuda yapmasaydık, eğer güneyde yapmasaydık, göçü kaynağında durdurmamış olsaydık, sınırlarımızda biriken toplam 8 milyon insan daha Türkiye'ye gelecekti. Biz aldığımız tedbirlerle sadece 8 milyonu sınırlarımızın biraz ötesinde tuttuk. Bu da büyük bir politikadır" diye konuştu.
"Türkiye’de 3 milyon 764 bin kayıtlı Suriyeli var"
Geçici koruma kapsamında Türkiye'deki Suriyeli sayısının 2017'den bu yana yatay seyir izlediğini dile getiren Soylu, 3 milyon 764 bin kayıtlı Suriyeli bulunduğunu, bunun 122 bininin ise Türkiye'de bulunmadığını kaydetti.
Özellikle son dönemde Şam'dan ciddi Suriyelinin Türkiye'ye geldiğinin tespit edildiğini bildiren Soylu, Şam'ın geçici koruma statüsü verilmiş bir alan olmadığını söyledi.
"1200 mahalle hem geçici koruma statüsüne hem ikamet iznine kapatılmış oldu"
Yeni alınan başka bir karara ilişkin de Bakan Soylu, şunları kaydetti:
Biliyorsunuz ülkemizde yabancıların belirli bölgelerde yoğunlaşmasının önlenmesi amacıyla yabancı sayısının toplam kişi sayısına oranının yüzde 25'ini geçtiği 54 ildeki toplam 781 mahalleyi tüm yabancılara kapatmıştık. Hem geçici korumaya hem ikamete kapatmıştık. 'Daha fazla burada bir yabancı yoğunlaşması olmasın' diye. 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla yüzde 25 olan oranın yüzde 20 olarak uygulanması kararını verdik. Böylelikle 781 mahalle 1200 mahalleye çıkmış oldu ve 1200 mahalle hem geçici koruma statüsüne hem ikamet iznine kapatılmış oldu. Böylece buralarda artık bir ikamet izni verilmemiş olacak yani yüzde 20'ye düşürmüş olduk, o mahalledeki yabancı sayısı oranını
"Bayramda gidişlerine izin verilmeyecek"
İçişleri Bakanı Soylu, bir soru üzerine Ramazan Bayramı gibi Kurban Bayramı'nda da Suriyeliler için bayram izni uygulaması olmayacağını bildirdi.
"Geri gönderme merkezi sayısı 30'a yükseldi"
Halihazırda görev yapan 780 güvenlik korucusuna ilave olarak 500 güvenlik korucusunun daha istihdam edilmeye başlandığını açıklayan Soylu, Türkiye'nin geri gönderme oranını yüzde 53'e çıkardığını dile getirdi.
Sınır dışı edilme olayının kolay olmadığını belirten Soylu, kendisinin yaptığı "Geldikten sonra Türkiye'de kalmak için pasaportlarını yırtıyorlar" açıklamasının ise dedikodu konusu edildiğini söyledi.
Kaçakların geri gönderilmemek için üzerlerinde hiçbir belge bırakmadıklarına ve bunun da kimlik belirlemeyi zorlaştırdığına dikkati çeken Soylu, buna karşı yeni önlemler aldıklarını ifade etti.
Bakan Soylu, sınır dışı edilme oranının Afganlarda yüzde 39, Pakistanlılarda ise yüzde 89'a ulaştığını bildirdi.
15 ülkeyle geri kabul anlaşmasının yapıldığını belirten Soylu, bu sayıyı AB ülkeleri dışında artırmaya çalışarak 17 ülkeye daha bunu teklif ettiklerini söyledi.
6 yeni geri gönderme merkezinin açılmasıyla merkez sayısının 30'a yükseldiği bilgisini veren Soylu, geri gönderme merkezi sayısının 30'a, kapasitesinin de 20 bine ulaştığını dile getirdi.
Düzensiz göçle mücadele tedbirleri kapsamında yurt genelinde her ay bir defa "Düzensiz Göçle Mücadeleye Yönelik Huzur Uygulaması" gerçekleştirilmeye başlandığını aktaran Soylu, düzensiz göçle mücadelenin yeni bir uygulama olmadığını ve kendilerine haksızlık yapıldığını vurguladı.
"Turizm amaçlı ikamet izni taleplerini reddediyoruz"
Bir başka önlem olarak taksicilere yabancı yolcuların il dışı seyahat izin belgelerinin kontrolü yükümlülüğünün getirildiğini ifade eden Soylu, ayrıca tır parklarına kamera sistemi kurulmasının ve tır parklarında fiziki güvenlik tedbirleri alınmasının zorunlu hale getirildiğini kaydetti.
İkamet izni sahibi tüm yabancıların biyometrik verilerinin alındığını anlatan Soylu, şu bilgileri paylaştı:
Öğrenim vizesi ve tıbbi tedavi vizesi alarak ülkemize giriş yapanların turizm amaçlı ikamet izni talepleri reddedilmektedir. Burada da iki kaçak yol var: Öğrenci vizesi veya sağlık vizesiyle geliyor, sonra ikamet vizesine başvuruyor, bu iki yolu tıkadık. Başka bir vize vermiyoruz, istismar alanını kesmiş olduk. 10 Şubat 2022 tarihinden itibaren ülkemize giriş yaparak ilk defa turizm amaçlı ikamet izni talep eden yabancıların başvurularını reddediyoruz. Düşük tutarla konut edinerek ikamet izni alınmasını önlemek adına büyükşehirlerde 75 bin, diğer şehirlerde 50 bin dolar karşılığı gelen Türk lirası altındaki tapu satışlarına ikamet izni verilmiyor. Sahte kira kontratlarının önlenmesi amacıyla yabancıların ikamet izni taleplerinde noterden kimlik onaylı kira sözleşmeleri istenmektedir. İkamet izni sahibi yabancıların yaptırmak zorunda olduğu özel sağlık sigortalarında sahteciliği önlemek adına sistemsel kontrol mekanizması getirilmiş ve işlevsel hale getirilerek sağlık sistemimize olası yükleri azaltılmıştır
"Kırım Tatar Türklerine de uzun dönem ikamet vermeye başlıyoruz"
Türk soylulara yönelik kolaylaştırıcı işlemlere de değinen Soylu, Türk soyluların yoğun yaşadığı illerde, iş ve işlemlerin kamu hizmeti anlayışıyla oluşturulan özel ofisler aracılığıyla yürütüldüğünü söyledi.
Soylu, "Türk soylu Bulgaristan, Yunanistan, Ahıska ve Uygur Türklerine 8 yıl kesintisiz ikamet etme şartı aranmaksızın ve harca tabi tutmaksızın uzun dönem ikamet izni verilmekte olup Kırım Tatar Türklerine de uzun dönem ikamet vermeye başlıyoruz. Ayrıca Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle tahliye edilerek ülkemize gelişleri sağlanan Ahıska ve Kırım Tatarı 3 bin 326 soydaşımızın 6 ilimizde bulunan merkezlerde barınma ve her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın kararı 4 Haziran'da yayımlandı, Bitlis Ahlat'ta 1000 Ahıska Türkü aileyi iskan edeceğiz" diye konuştu.
Bütün Suriyelilerin iller arasında seyahat edebilmesinin izne tabi olduğunu belirten Soylu, Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) kapsamında 645 bin Suriyeliye eğitim verildiğini sözlerine ekledi.
AA, Independent Türkçe