Göç İdaresi Genel Müdürü Ok: 113 bin Suriyeli Türkiye'de oy kullanacak

781 mahalleve 15 ilin yabancılara kapatıldığını söyleyen Göç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, "Devletin kasasından, milletin cebinden Suriyelilere tek kuruş verilmiyor" dedi

Türkiye'deki seçimlerde oy kullanma hakkı olan Suriyeli sayısının 113 bin olduğu açıklandı / Fotoğraf: AA

Göç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, 'Suriyeliler dönecek mi', 'Kaçı seçimde oy kullanacak', 'Devletten yardım alıyorlar mı', 'Türkiye'nin demografik yapısını değiştirecekler mi?' gibi tartışılan konuları tüm detaylarıyla Hürriyet'ten Fevzi Kızılkoyun'a anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Türkiye'de 5 milyon 506 bin 304 yabancı var"

"Türkiye'de 5 milyon 506 bin 304 yabancı var, bu da Türkiye nüfusunun yüzde 6.64'üne denk geliyor. Bunların 1 milyon 422 bin 635'i ikâmet izniyle burada kalanlar. Yani yasal yollarla Türkiye'ye gelmiş, çalışma ve ikâmet izni almış kişilerdir. İzne tabi olarak çalışanlardır.

"3 milyon 763 bin 211 Suriyeli var"

320 bin 458 kişi ise uluslararası koruma statüsünde. Afganistan, Pakistan, İran ve Irak'tan gelenlerin başı çektiği 192 farklı uyruktan kişi var. Geçici koruma statüsünde olan 3 milyon 763 bin 211 Suriyeli var. Geri döneceklerini öngörerek Suriyelilere geçici koruma statüsü verilmiştir.

113 bin Suriyeli oy kullanacak

Türk vatandaşı olan Suriyeli sayısı 200 bin 950'dir. Bunların 113 bin 654'ü reşittir, yani 18 yaşın üstünde. Bu 113 bin Suriyeli oy kullanabilecek, onlar da Türkiye'nin 81 iline dağılmış durumda. Seçimlere bir etkileri söz konusu değil. Bunlar bir mahallede, bir ilde, bir ilçede oturmuyorlar ki.

gokce.jpg
Göç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, sığınmacılara devletin kasasından ödeme yapılmdığını söyledi / Fotoğraf: Göç İdaresi

 

15 ilde kayıt alınmıyor

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay gibi 15 ilde artık kayıt almıyoruz. 781 mahalleyi hem ikamet, hem geçici koruma ve hem de uluslararası koruma olmak üzere tümüyle yabancıya kapattık. Adreslerinde bulunmayanların geçici koruma kayıtlarını askıya aldık."

"Devletin kasasından tek kuruş ödenmiyor"

Devletin kasasından, milletin cebinden Suriyelilere tek kuruş verilmiyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin sağladığı fon ile sosyal uyum yardımı adı altında 1 milyon 800 bin Suriyeli'ye, aylık 155 lira Kızılay kart üzerinden ödeniyor.

Gönüllü dönüş planları

Suriyelilerin dönüşü nasıl olacak? 

Gökçe Ok'un yanıtı şöyle:

Esat'ın, PKK'nın, DEAŞ'ın kucağına atmazsanız, onurlu bir şekilde dönmeleri sağlanırsa giderler. Türkiye'nin terörden temizlediği güvenli bölgede yapılacak konutların ardından 1 milyonun üzerindeki Suriyeli buralara döner. Bunun planlamasını yapıyoruz. Türkiye'de doğanlar, ergenlik çağı öncesi buraya gelenlerin dışındaki Suriyelilerin hemen hepsi döner

Haberin tamamı için

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU