Tarihte bir ilk: Dev Galapagos kaplumbağasının yumurtasından albino yavru çıktı

"Tanrılar bizi kutsadı"

İsviçre'nin Servion kasabasındaki Tropiquarium adlı hayvanat bahçesinde sıradışı bir hayvanın dünyaya geldiği açıklandı.

İlk defa görülen albino dev Galapagos kaplumbağası, 1 Mayıs'ta yumurtadan çıktı. Bir avuca sığacak kadar küçük yavru dün halkın karşısına çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Renk pigmentinin deri ve gözde çok az olduğu ya da hiç bulunmadığı genetik hastalığa albinizm deniyor. Bu hayvanların görme ve işitme kaybından mustarip olmaları da sıklıkla görülen bir durum.

Albinoluk bu kaplumbağa türünde şimdiye kadar hiç gözlemlenmemişti.

200 yıl kadar yaşayabilen dev Galapagos kaplumbağalarının nesli tükenme tehlikesi altında. Bu hayvanlar, 19. yüzyılda yaşayan İngiliz doğa bilimci Charles Darwin'in olağanüstü biyoçeşitlilik çalışmalarıyla ünlenen Pasifik Okyanusu'ndaki Galapagos Adaları'nda yaşıyor.

Bölgede yaklaşık 23 bin kaplumbağanın hayatını sürdürdüğü tahmin ediliyor.

Albino kaplumbağanın yaban hayatında ömrünün çok kısa olabileceğini vurgulayan hayvanat bahçesi yetkilileri, 50 gram ağırlığındaki yavrunun uzun yıllar yaşamasını umuyor.

Tropiquarium'un sahibi Philippe Morel, "Tanrılar bizi kutsadı" dedi.

Albino kaplumbağanın 5 Mayıs'ta kardeşi dünyaya geldi. Ancak bu yavru ebeveynleri gibi sıradan renklerde. İki yavrunun da cinsiyeti açıklanmadı.

200 kilograma kadar ulaşabilsen bu kaplumbağalar, büyüklükleri nedeniyle üremekte zorluk çekiyor. Dev Galapagos kaplumbağalarının yumurtadan sağlıklı bir şekilde çıkma oranı sadece yüzde 2 civarında.

 

Independent Türkçe, AFP, Reuters

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU