4 günde meydana gelen iki havacılık trajedisinde 200'den fazla yolcu ve mürettebatın hayatını kaybetmesinin ardından aileler yasta. Azerbaycan Havayolları'na ait Embraer E190 uçağının Noel günü düşmesini, 4 gün sonra Jeju Air'e ait bir Boeing 737 uçağının kazası izledi.
Bu felaketler, Japonya Havayolları'na ait Airbus A350'nin 2 Ocak'ta Tokyo'nun ana havalimanı Haneda'ya inişi sırasında alevler içinde kalmasıyla başlayan bir yılın sonunda meydana geldi. Kalkış izni verilmeyen bir Japon Sahil Güvenlik Dash-8 Bombardıman uçağıyla çarpıştıktan sonra alev alan uçaktaki 379 yolcu ve mürettebatın tamamı kurtulmuştu. Küçük uçaktaki 6 uçuş ekibinden 5'i hayatını kaybetmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Üç gün sonra, Alaska Havayolları'na ait Boeing 737 Max, Oregon'daki Portland havalimanından tırmanırken bir kapı tapası patlamıştı. Yine uçakta bulunan 177 kişinin tamamı acil inişin ardından hayatta kalmıştı.
Ağustosta Voepass tarafından işletilen Brezilya ATR72 iç hat uçuşunda 62 yolcu ve mürettebatın trajik kaybını da eklersek, endişeli bir yolcu korkmak için pek çok neden görebilir.
Yine de son korkunç olaya rağmen, uçmak hâlâ diğer ulaşım türlerinden çok daha güvenli. Yolcuları hayatta tutma konusunda havacılığa sadece demiryolu rakip olabiliyor.
2024'te uçak kazalarında ölen yaklaşık 280 can kaybının her biri muazzam bir trajedi. Yine de bu, dünya genelinde karayollarında sadece iki saat içinde hayatını kaybedenlerin sayısına eşit.
On yıllardan beri havacılık daha güvenli hale geliyor. 2023'te hiçbir tarifeli yolcu jeti ölümcül kazaya karışmadı. O yıl her ikisi de iç hat uçuşlarında pervaneli uçakların karıştığı sadece iki ölümcül kaza meydana geldi ve 86 kişi hayatını kaybetti.
Ancak havacılık güvenliği uzmanı Adrian Young'ın gözlemlediği gibi:
Hem kaza hem de ölüm sayısı rekor düzeyde düşük.
2024'teki tüm dramatik havacılık olayları (ölümcül olsun ya da olmasın) gelecekteki güvenliği arttırmak için nelerin öğrenilebileceğini anlamak üzere en ince ayrıntısına kadar analiz edilecek.
Japonya Havayolları uçağındaki herkesin hayatta kalması, yaklaşık 40 yıl önce Britanya Havayolları'nın karıştığı son ölümcül kazadan alınan derslerle doğrudan ilişkilendirilebilir. Kalkış sırasında alev alan Boeing 737'de 55 kişi hayatını kaybetmiş, yolcuların ve mürettebatın yanan uçaktan kaçmasını sağlayacak yeni kurallar hızla yürürlüğe girmişti.
Kore'deki müfettişler Jeju Air Boeing 737'nin enkazı arasında gelecekte havacılık güvenliğine rehberlik edebilecek kanıtlar arayacak.
Öte yandan pilot camiası da 28 kişinin öldüğü Azerbaycan Havayolları trajedisine endişeyle bakıyor. Üzerinde çalışılan varsayım, uçağın Rusya'nın güneyindeki Çeçenistan'a inmeye çalışırken bir hava savunma sisteminin şarapneli tarafından vurulduğu yönünde.
İnsan faktörü ve mekanik arızalardan kaynaklanan kazaların oranı düşerken, çatışma bölgelerinde uçmanın tehlikeleri artıyor olabilir.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal
© The Independent