Ayılar kükrüyor ve içlerinde en gürültücüleri kripto ayıları. Finansal piyasaları kasıp kavurarak ABD hisse senetlerine 2008'den bu yana yılın en kötü başlangıcını yaşatıyorlar. Muhtemelen düşüş devam edecek de.
Bloomberg'in haberine göre Morgan Stanley'den Mike Wilson ve Citigroup Inc'ten Robert Buckland gibi stratejistler hisse senetlerinin daha da değer kaybetmesini bekliyor. Bu hafta daha fazlasını öğreneceğiz ama şu ana kadarki düşüşlerin vahametinden şüphe yok. En çarpıcı kısmı ise, varlık ne kadar yeni ve modaya uygunsa, düşüşün de o kadar muazzam olması.
Kripto para birimlerini ele alalım. Geçen haftaki manşetlere Terra Luna'nın çöküşü hakimdi, ki bunu biz de burada bildirmiştik. Fakat kripto para birimlerinin en yerleşik olanı Bitcoin bile, şimdiye kadar geçen yıla göre yüzde 37 değer kaybederek hafta sonu boyunca 30 bin doların altında işlem gördü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Meslektaşım Sean O'Grady, kriptonun periyodik aralıklarla dünyayı ele geçiren finansal çılgınlıklardan biri olduğunu söyledi ve ben de ona katılıyorum. Sevimli bir internet sitesine sahip karizmatik bir girişimcinin yatırıma sürüklediği kişiler için sadece tüm paralarını kaybettiklerini öğrenmek son derece sefil bir durum. Ama gerçekleşen bu büyük ayıklamada (gerçek değer nerede ve ne sadece köpükten ibaret?) temel meselelere odaklanmanın önemli olduğunu düşünüyorum.
Örneğin geçen hafta Apple, dünyanın en değerli firması konumunu petrol şirketi Saudi Aramco'ya kaybetti. Apple, ocakta, değeri 3 trilyon doları aşan ilk şirket olmuştu. Şirket şu anda "sadece" 2,38 trilyon dolar ediyor, oysa Aramco'nun değeri 2,42 trilyon dolar.
Acımasız mesaj, petrolün teknolojiden daha iyi bir yatırım olduğuymuş gibi görünüyor. Ancak bu yalnızca tam şu anki piyasa algısının anlık bir görüntüsünden ibaret. Apple'ın, diyelim 5 yıl içinde, muhtemelen Aramco'dan daha değerli olacağını düşünüyorum çünkü büyüme beklentileri daha iyi. Bu yanlış olabilir ama karşılaştırmanın amacı, değerin maiyetiyle ilgili düşünmemizi ve görüşlerimizin değiştiğini kabullenmemizi sağlamak.
Amerika'nın yüksek teknoloji devlerinin geleceğine dair görüşler bu yıl radikal şekilde değişti. Apple'ın hisseleri yıl içinde bugüne kadar yüzde 19 düştü ancak bu yaklaşık yüzde 69 düşen Netflix'e ya da hatta yaklaşık yüzde 36 değer kaybeden Tesla'ya kıyasla neredeyse mütevazı bir düşüştü.
Evet, Elon Musk hâlâ dünyanın en zengin kişisi ama ocakta olduğundan çok daha az zengin. Belki de Twitter'ı satın almak için kendi verdiği tekliften gözü korkmuş gibi görünmesinin nedeni de budur. Konu açılmışken, Twitter'ın hisseleri de cuma günü yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti.
Bu kaotik bir durum. Bu boyuttaki savrulmalar fazlasıyla olağandışı, hele ki bunlar belirli yeni bilgilerden ziyade ruh halindeki değişikliklerle tetiklendiği zaman. Ancak bunu henüz geride bırakmadık çünkü bana kalırsa bu istikrarsız dönemin bir tür temeli oluşana kadar daha kat edilmesi gereken bir takım mesafeler var.
Önce birkaç şeyin yaşanması gerek. Bunlardan biri, enflasyonun ve faiz oranlarının özellikle de Amerika'da ne kadar tırmanacağına dair bir fikir edinmek olacak. Diğeriyse ABD'nin resesyona girip girmeyeceği. Tüm bunlar netleşene kadar fiyatlandırma için temel bulmak zor.
Bu gerçekleştiğinde, yatırımcılar yüksek teknoloji devlerinden hangisinin gerçekten güçlü kuvvetli bir hisse fiyatına değer olduğunu ve hangisinin tamamen umuda dayandığını anlayabilecek. Gerçekten de ilginç taktik değişikliklerinden biri geçen hafta Uber'den geldi. Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi, şirketin sahibinin yatırımcılar olduğunu ve yöneticilerin onların çıkarları doğrultusunda hareket etmek zorunda olduğunu hatırlaması gerektiğini söyledi. Khosrowshahi, "Onlara parayı göstermemiz gerekiyor" dedi.
Finansal gidişattaki bu değişim, çevresel sorumluluktaki bir başka değişimle paralel ilerliyor. Londra'da Uber yetkililerle uzlaşarak önümüzdeki iki buçuk yıl için lisans aldı ve elektrikli otomobillerin şarj noktalarını artırıyor. Bunların hiçbiri, şirketin bu yıl yüzde 44 değer kaybeden hisse fiyatlarına henüz yansımadı. Ancak bu, yatırımcıların agresif büyümeden ziyade kâr etmek ve etik davranmak istediğini şirketlerin kabullendiğinin göstergesi.
Yani piyasalarda henüz bir dönüm noktasında değiliz ama yüksek teknoloji şirketlerinin davranacağı veya davranmaya çalışacağı tarzla böyle bir noktayı algılamaya başlayabiliriz. Kripto dünyasına ne olacağı, Elon Musk'ın Twitter'ı gerçekten satın alıp almayacağı ya da satın almalı mı yoksa almamalı konularında benim de hiçbir fikrim yok. Ne var ki, Apple'ın yeniden 3 trilyon dolar değere ulaşması biraz zaman alabilecek olsa da önde gelen yüksek teknoloji girişimlerinin sağlam bir geleceğe sahip olduğundan gayet eminim.
https://www.independent.co.uk/independentpremium/voices
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent