Köpeklerin cinsinin, davranışlarını çok da etkilemediği tespit edildi

"Bir köpeğin nasıl göründüğü size nasıl davrandığını gerçekten açıklayamaz"

Köpeklerin görünüş ve büyüklükleri farklı, 400'den fazla ırkı olduğu tahmin ediliyor (AFP)

ABD’de bir grup araştırmacı, köpeklerin cinsleri ve davranışları arasındaki olası ilişkiyi inceledi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard Üniversitesi’nde görev alan genetikçi Elinor Karlsson liderliğindeki araştırmacılar, köpeklerin cinsinin davranışlar üzerinde düşünüldüğü kadar etkiye sahip olmadığını keşfetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada 18 bin 385 köpek sahibiyle anket yapıldı. Ankette köpeklerin insanlarla nasıl etkileşime girdiği, ne kadar kolay eğitildiği, oyuncaklarla nasıl oynadığı ve agresif davranıp davranmadığı gibi sorular yer aldı.

Bunun ardından ekip, 2 bin 155 köpeğin genomlarını sıraladı ve verilerini karşılaştırdı.

Hakemli bilimsel dergi Science’ta yayımlanan makalede köpek davranışlarının sadece yüzde 9'unun cinsleriyle açıklanabildiği ifade edildi.

Araştırmanın ortak yazarı Marjie Alonso, "Köpekler bireydir" diye konuştu:

Bir köpeğin nasıl göründüğü size nasıl davrandığını gerçekten açıklayamaz.

Öte yandan bulgular, ırklar arasında hiçbir fark olmadığı anlamına da gelmiyor.

Zira araştırmacılar, uluma gibi bazı davranışların çeşitli ırklarla daha güçlü bağlantılara sahip olduğunu saptadı. Buna göre örneğin, Beagle ve Bloodhound cinsi köpeklerin uluma ihtimali diğer köpeklerden daha fazla.

Karlsson, "Bir Border Collie'yi evlat edinirseniz, eğitmeniz ve oyuncaklara ilgi duymasını sağlamanız daha kolay olacaktır" diye konuştu.

Öte yandan toplumda yaygın klişelerin aksine, köpeklerin ne kadar kolay korktuğunun cinsleriyle hiçbir ilgisi olmadığı anlaşıldı. Ayrıca, yine yaygın kanının aksine büyük köpeklerin küçük köpeklerden daha sakin olduğu tezi de çürütüldü.

Bunun yanı sıra genellikle saldırgan köpekler olarak düşünülen pitbulların anketlerde yüksek puan aldığı özelliklerden biri insanlarla sosyalleşmeleriydi.

Karlsson, "Bulgularımız, insanların köpeklerle ilgili algıları ve klişe düşünceleriyle örtüşmüyordu" ifadelerini kullandı:

İnsanlar kalıp bulmakta çok iyidir. Hatta ortada bir kalıp olmadığında bile…

 

Independent Türkçe, The Verge, New York Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU