Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, tekrar tekrar Batı'ya çağrıda bulunarak Rus Hava Kuvvetleri'nin şehirlerine saldırmasını engellemek için hava sahası üzerinde "uçuşa yasak bölge" ilan etmelerini ve uygulamalarını istedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Böyle bir önlem Rusya'nın havadaki büyük askeri üstünlüğünü bilfiil geçersiz kılardı fakat muhtemelen Batılı müttefiklere ait, NATO'yu temsil eden uçakların yaygın olarak devriye gezmesini gerektirirdi.
Askeri ittifak, Ukrayna gibi üye olmayan devletleri savunmaya gelmek zorunda değil ve Birleşik Krallık Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait jetlerin, açıkça sivilleri koruma amaçlı barış gücü göreviyle bile olsa Kiev semalarına girdiğinin görülmesi Rusya tarafından savaş nedeni olarak yorumlanırdı. Bu da potansiyel olarak mevcut çatışmayı ciddi şekilde şiddetlendirir ve hatta ABD, AB ve Birleşik Krallık'ın (BK) güçlerini de Doğu Avrupa'da topyekun savaşa sürüklerdi.
Yine de Zelenski, hem BK'deki Avam Kamarası'na hem de ABD'deki Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği videolu mesajlarda destek çağrılarını yineledi.
Daha önceki bir mesajındaysa delegeler Belarus sınırında barış görüşmeleri için bir araya geldiğinde Rusya'nın civardaki hedefleri bombalamayı sürdürdüğünü iddia etmişti.
Rusya'nın bu hoyrat yöntemle baskı uygulamaya çalıştığını düşünüyorum.
Boşa zaman harcamayın. Böyle taktikleri kabullenmeyiz. Adil müzakereler, bir taraf müzakere esnasında roket toplarıyla karşı tarafı vurmadığında yapılabilir.
Fakat Zelenski'nin çağrıları bir kez daha anlayışlı bir retle karşılandı.
Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın "ABD askerlerini Rusya'yla savaşmaya gönderme niyetinde olmadığını açıkça belirttiğini" yineledi.
Psaki sözlerine, "Bence burada dikkat edilmesi gereken şey, bunun o yönde bir adım olduğu çünkü uçuşa yasak bölge icraat da gerektirirdi" diyerek devam etti.
Uygulanması için ABD ordusunun konuşlandırılmasını gerektirirdi ki bu da doğrudan çatışma, yani potansiyel olarak doğrudan çatışma ve Rusya'yla potansiyel savaş anlamına gelir; biz bunun bir parçası olmayı düşünmüyoruz.
Salı günü Estonya ziyareti esnasında konuşan BK Başbakanı Boris Johnson ise şunları söyledi:
NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu anlamak çok, çok önemli. Yanlış hesaplamanın ve yanlış anlaşılmanın fazlasıyla ihtimal dahilinde olduğu zamanlardan geçiyoruz ve dolayısıyla bu mesajı iletmemiz çok mühim.
Konu Ukrayna semalarında uçuşa yasak bir bölgeye geldiğinde, bunun Rus uçaklarının düşürülmesini de kapsayacağı gerçeğini kabul etmek zorundayız... Bu çok ama çok büyük bir adım ve basitçe söylemek gerekirse, hiçbir NATO ülkesinin gündeminde de değil.
Benzer şekilde, BK Savunma Bakanı Ben Wallace da uçuşa yasak bölge tahsis etmenin Vladimir Putin'in güçlerine savaş ilan etmekle eşdeğer olacağı uyarısında bulundu.
Fakat bu, David Davis ve Tobias Ellwood gibi bazı üst düzey Muhafazakarları, BK'yi Ukrayna'ya yardım için askeri müdahalede bulunmaya çağırmaktan alıkoymadı.
Eski Brexit Bakanı Davis geçen haftaki açıklamasında en "azılı yaptırımların" bile yetersiz olduğunu söylerken şunları savundu:
NATO şimdi harekete geçmezse Ukrayna birkaç gün içinde yenik düşecek. Yani askeri destek sağlamazsak, 40 milyondan fazla Ukraynalı bir demokraside yaşarken acımasız bir diktatörlük altında yaşamaya başlayacak.
Karadan asker göndermek için çok geç fakat Ukrayna ordusuna hava desteği vermek için çok geç değil ki bu, Putin'in ezici zırhlı üstünlüğünü etkisiz hale getirebilir.
Avam Kamarası Savunma Komitesi Başkanı Ellwood da aynı şekilde ısrarcıydı:
Çekingen olamayız, riskten kaçınamayız. Daha çok birlik olmalıyız. Ukrayna'ya şimdi askeri yardımda bulunmalıyız ve bunun nasıl yapılabileceğini araştırmalıyız. İster silah sistemlerimizle, ister uçuşa yasak bölgeyle olsun, bu konuda daha çok inisiyatif almamız gerek.
İkili, savundukları pozisyonun sonuçlarını anlayamadıkları için şiddetle eleştirilirken Davis, çabalarına rağmen artık BK Başbakanı'ndan uzaklaşmış olan eski danışman Dominic Cummings tarafından unutulmaz bir şekilde "kalın kafalı" olarak yaftalanmıştı.
Geçmişte uçuşa yasak bölgeler, özellikle de Irak'ın kuzeyi ve güneyinde sırasıyla Kürtlerin ve Bataklık Araplarının korunduğu, Saddam Hüseyin'in havadan gerçekleştirdiği kimyasal saldırılara karşı 1991 Körfez Savaşı sırasında başarıyla uygulanmıştı fakat mevcut koşullar bu taktiğin kabul edilebilir olması için fazla tehlikeli görünüyor.
Rusya'nın özgür ve demokratik bir ulusa yönelik bu askeri saldırısını devam ettirmesini hiçbir şey yapmadan oturup izlemek zor olsa da BK ve NATO müttefikleri cesur Ukrayna direnişine silah ve yardım sağlamaya devam ediyor.
Savaş uzadıkça ve pek çok kişi ya sadece sivil bölgeler üzerinde ya da Polonya, Moldova, Macaristan ve Slovakya'ya giden mülteci koridorları üzerinde uçuşa yasak bölgeler uygulanmasını savunmaya devam ettikçe bu durum değişebilir. Bu, yaşananlara bağlı olarak önünde sonunda mümkün olabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world
Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral
© The Independent