Rusya'nın kışkırtılma olmaksızın başlattığı Ukrayna istilasının bir benzeri daha 1945'ten beri Avrupa'da görülmedi. Dünya 1961'deki Küba krizinden bu yana en kötü krizini yaşıyor. Kanlı bir savaşın Ukrayna'nın NATO üyesi komşularına sıçrayabileceğini ve bu durumda da III. Dünya Savaşı'na yol açabilecek kaygan bir zemine ayak basmaya başlayacağımızı söylemek abartılı olmaz.
Batı'nın atması gereken 10 adım var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Birincisi, Birleşik Krallık (BK) ve Batılı müttefikleri Rusya'nın bir terör devleti olduğunu ilan etmeli. Rusya'nın Ukrayna'da son 8 yıldır sürdürdüğü gizli savaş 20 bin sivil ve savaşçının ölümüne yol açtı. IŞİD'e katılandan çok daha fazla sayıda Avrupalı, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti denen yerlerdeki Rus terör güçlerine katıldı. Britanya ve diğer NATO üyeleri, Amerika'nın liderlik ettiği ve "Rus güçlerinin Ukrayna istilasını devam ettirmesi durumunda Rusya'yı terörizme destek veren bir devlet" ilan edecek GUARD Yasası'nı (Guaranteeing Ukraine's Autonomy by Reinforcing its Defense Act, Ukrayna'nın Savunmasını Güçlendirerek Bağımsızlığını Güvenliğe Alma Yasası) takip etmeli.
İkincisi, yaptırımlar genişletilerek İran'a uygulananlarla aynı düzeye getirilmeli. Nisan 2020'de Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya'nın Ukrayna'yı istila etmesi enaryosuna yönelik bağlayıcı olmayan kararda şunları ifade etmişti:
Rusya'nın AB'ye petrol ve doğalgaz ithalatı derhal durdurulmalı ve ülke Swift ödeme sisteminden çıkarılmalı. Rus makamlarına yakın oligarkların ve ailelerinin AB'deki tüm varlıkları dondurulmalı ve vizeleri iptal edilmeli.
İran 2012'de Swift'ten çıkarıldığında ülkenin doğalgaz ve petrol gelirleri neredeyse yarı yarıya düşmüş, ekonomisi felce uğramıştı. Yeni yaptırımların göz önünde bulundurulduğu diğer alanlarsa Rus devlet borcu, Rus devlet bankaları ve Rus enerji, madencilik ve metal işletmeleri.
Üçüncüsü, BK'nin Londra'yı kirli Rus parası aklama faaliyetlerine kapatması gerekiyor. Londragrad'ın yeniden tarihi Londra adını alma zamanı geldi. Rus oligarkları ve yetkilileri BK'den süresiz olarak men edilmeli ve sahip oldukları varlıkların tamamı kamulaştırılmalı. Kamulaştırılan parayı da Westminster Demokrasi Vakfı, Rusya'da demokratik bir rejim değişikliğini desteklemek için kullanmalı.
Dördüncüsü, Rus işgali esnasında devasa insan hakları ihlalleri gerçekleştirmemesi ve Putin'in de Kremlin'deki dalkavuklarının da Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde savaş suçlusu olarak yargılanacağı konusunda Kremlin uyarılmalı. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin üyesi olmasa da bu, Putin'in ve Kremlin'deki şakşakçılarının herhangi bir uluslararası zirveye katılamayacağı ya da Avrupa'daki saraylarını ziyaret edemeyeceği anlamına geliyor.
Beşincisi, Avrupa çapında geçerli bir Magnitsky Yasası kabul edilmeli. Mart 2019'da AP, AB'nin Magnitsky Yasası'nı kabul etmesi lehine karar almış, Eylül 2020'de de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bunun komisyonunun hedeflerinden biri olacağını belirtmişti. Herhangi bir istila durumunda AB, Magnitsky Yasası'nın toplu olarak kabul edilmesi için baskı yapmalı.
Altıncısı, Kuzey Akım 2'nin sertifikasyonu askıya alınmakla kalmamalı, kalıcı olarak da durdurulmalı. Rus doğalgazı ve petrolü Avrupa'da artık hoş karşılanmamalı.
Yedincisi, NATO üyeleri başkent Kiev'de ve en azından Ukrayna'nın Dinyeper Nehri'nin batısında kalan kısmında uçuşa yasak bölge uygulamayı göz önünde bulundurmalı. Bu, mülteciler için güvenli bir sığınak sağlayacak ve Rusya'yı havadaki tekelinden mahrum bırakacaktır.
Sekizincisi, BK ve NATO üyesi müttefikleri Ukrayna'nın batısına direniş hareketinin eğitilmesi ve örgütlenmesinde Ukraynalı muadillerine yardım olacak özel kuvvetler göndermeli.
Dokuzuncusu, BK ve NATO üyesi müttefikleri Ukrayna silahlı kuvvetlerine Rus hava kuvvetlerinin uçaklarını ve atılan füzeleri yok etmede kullanması için ölümcül askeri teçhizat sağlamalı.
Son olarak, BK ve müttefikleri savaşın uzun süre devam edeceği beklentisiyle Ukrayna sınırındaki NATO üyesi 4 ülkede askeri ve tıbbi malzeme depolamalı ve planını bu beklentiye göre yaparak işgal edilmesi beklenmeyen Batı Ukrayna'ya bir ikmal yolu açmalı.
Demokratik Batı'nın kaderi Ukrayna'da belirlenecek. Eğer Batı, Ukrayna'nın işgal edilmesine ve Belarus gibi bir Rus uydu devletine dönüştürülmesine müsaade ederse bu, NATO ve AB için sonun başlangıcı olur.
BK Brexit sayesinde tekrar egemenliğine kavuştu. Rusya'nın 30 yıl önce bağımsız bir devlet olmayı tercih eden ve demokratik dünyanın saflarına katılma mücadelesinde binlerce can yitiren Ukrayna'nın egemenliğini yok etmesine izin vermemeliyiz.
Taras Kuzio, Londra'daki Henry Jackson Derneği'nde araştırma görevlisi ve Kiev Mohyla Akademisi Ulusal Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörüdür. Ocak 2022'de Routledge tarafından basılan "Russian Nationalism and the Russian-Ukrainian War" (Rus Milliyetçiliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı) kitabının yazarı ve "Ukraine’s Outpost: Dnipropetrovsk and the Russian-Ukrainian War" (Ukrayna'nın Karakolu: Dnipropetrovsk ve Rusya-Ukrayna Savaşı) kitabının ortak editörüdür
https://www.independent.co.uk/voices
Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral
© The Independent