Sahte iş ilanına kanan Çinli, Kamboçya'da köle yapıldı: Aylarca zorla kanını aldılar

Li, ağustostan bu yana her ay 800 mililitre kan vermeye zorlandı

Daha önce güvenlik görevlisi olarak çalışan Li, sahte iş ilanına kanarak gittiği bölgede kaçırıldı (Beijing Youth Daily)

Bir suç çetesinin kaçırdığı Çinli adamın Kamboçya'nın Sihanoukville kentinde "kan kölesi" olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

South China Morning Post'un haberine göre, soyadının Li olduğu öğrenilen adam, çetenin bir üyesinin yardımıyla bu ay kaçmayı başardı.

Çetenin sahte bir şirket aracılığıyla internette dolandırıcılık faaliyetleri yürüttüğü bildirildi.

Çin'in doğusundaki Jiangsu eyaletinde doğan 31 yaşındaki Li, ağustostan bu yana her ay 800 mililitre kan vermeye zorlandı. Kanın büyük olasılıkla internet ortamında satıldığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Li'nin kollarının morluklar ve iğne izleriyle kaplandığı ve adamın artık kollarından kan veremez hale geldiği ifade edildi. Bu nedenle son operasyonda adamın kafasından kan alındığı anlaşıldı.

Kan bağışına yönelik yönergelerde, tek seferde 500 mililitreden fazla kan alınmaması öneriliyor. Amerikan Kızılhaçı da insanların ancak 56 günde bir kan bağışında bulunabileceğini belirtiyor.

Gazeteye göre Li, 12 Şubat'ta hastaneye kaldırıldı ve bu sırada çoklu organ yetmezliği nedeniyle durumu ciddiydi. Adamın durumunun şu anda stabil olduğu ve tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

Çete önce Li'yi kaçırmış ve dolandırıcılık faaliyetlerine katılmasını teklif etmişti. Ancak Li bu teklifi reddetmişti. Sonunda Li'nin ailesinin hayatta olmadığını ve kimseden fidye isteyemeyeceklerini anlayan çete üyeleri, adamı "kan kölesi" olarak kullanmaya karar verdi.

Li, çete üyeleri tarafından organ mafyasına satılmakla tehdit edildiğini aktardı. Genç adam bu tehdit karşısında kanını vermeye razı oldu.

Li ayrıca, çete üyelerinin kendisini ve diğer tutsakları dövmek için sık sık elektrikli aletler kullandığını söyledi.

Büyük bir odada en az 7 kişinin daha göz hapsinde tutulduğunu ifade eden genç adama göre kan grubu 0 Rh negatif olduğu için kendisinden diğerlerine kıyasla daha az kan alınıyordu. Li'nin kanını ölçen ve sağlık çalışanı olduğu düşünülen çete üyesi, "Kanınız epey değerli" demişti.

Li, daha önce Shenzhen ve Pekin'de güvenlik görevlisi olarak çalışmıştı. Geçen yıl sahte bir iş ilanına inanarak Çin'in güneyindeki Guangxi Zhuang özerk bölgesine gitmişti.

Adam burada çete tarafından kaçırılmış ve Çin-Vietnam sınırına silah zoruyla götürülmüştü.

Bunun ardından Kamboçya'daki Sihanoukville'e götürülen Li, daha sonra internette sahte şirket kuran dolandırıcılık çetesine 18 bin 500 dolara satılmıştı.

"Bu şirketin üst düzey yöneticilerinden İK personeline kadar hepsi Çinli. Bize soğuk davranıyorlardı" diyen Li, kendisinin ve diğer kurbanların "para kazanma araçları" olarak görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Olay Kamboçya'daki Çin büyükelçiliğini de harekete geçirdi. Yetkililer çarşamba günü internet sitesinde yayımlanan bir açıklamada Kamboçya polisini bu olaya öncelik vermeye çağırdı.

 

Independent Türkçe, South China Morning Post, New York Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU