Edebiyattan sinemaya: Hem kalem hem de kılıç üstadı; Cyrano de Bergerac

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için Cyrano de Bergerac'ı yazdı

Şöhretini, Fransız yazar Edmond Rostand'ın kurguladığı hayali hikayeye borçlu olan Cyrano de Bergerac, 1619-1655 yılları arasında yaşamış ve hayatı, değişiklikler yapılarak günümüze kadar uzanan kendi adını taşıyan büyük bir esere ilham olmuştur.

Güçlü kişilerle mücadele cesareti, kıvrak zekası, ahlaki kaygıları ve hitabet gücünün yanı sıra çirkinliğinden ötürü acı çeken Cyrano adlı bu kurgu karakterle birlikte bu tiyatro eseri, toplumun dışladığı kişilere ve ezilenlere yakılmış bir ağıt kabul edilmiş ve böylelikle Cyrano de Bergerac dünya çapında örnek bir karakter haline gelmiştir.

Tüylü şapkası ve kendine has tafrasına rağmen, Cyrano oldukça bizden biridir.
 

 

Sizi ezmeye çalışanlara rağmen başınızı dimdik mi tutmak istiyorsunuz?

Eğilip bükülmeden, sırtınızdaki yüklere rağmen, sürünmeden yaşamayı mı arzuluyorsunuz?

Doğrularınız ve hak bildiğiniz şeyler için hevesli, yalan ve batıl dediğiniz şeylere mesafeli misiniz?

O halde siz de Cyrano'yu sevecekseniz, çünkü onda kendinizi bulacaksınız; belki de onun gibi, önüne tüm imkanları serip ruhunu satın almaya çalışanlara "İstemem, eksik olsun!" dediği gibi onu alt etmeye çalışanlara indirdiği tokatta, pespayeliğe karşı verdiği mücadelede elde ettiği zaferin hazzını duyacaksınız.


Hem kalem hem de kılıç üstadı; Cyrano de Bergerac

Felsefeyi severdi, fizikten de anlardı,
Şairdi, musikide hayli behresi vardı.
Laf altında kalmazdı, yaman bir silahşordu,
Başkası hesabına bazen aşık olurdu.
Rahmetlinin Cyrano de Bergerac'tı adı;
Her şey olayım derken hiçbir şey olamadı!


1 Nisan 1868'de, Marsilya'da varlıklı ve kültürlü bir ailede dünyaya gelen, Fransız edebiyatının en önemli şair ve oyun yazarlarından biri olan Edmond Rostand, kendisi de şair olan ama edebiyatı bir meslek olarak görmeyen babasının yönlendirmesiyle hukuk öğrenimi görmüş, fakat şiir yazmayı da hiç bırakmamıştı.
 

 

Kendilerini bulamayan şair ve sanatkarlara ithaf ettiği ancak pek ilgi görmeyen, boş şeylerle vakit kaybetmek anlamına gelen Les Musardises adlı gençlik eseriyle bile muazzam, gür ve zengin bir kaynağa sahip olduğunu müjdeleyen Edmond Rostand'un ilk tiyatro oyunları da çeşitli sebeplerle pek dikkat çekmese de ilk kez 1897'de sahnelenen ve bir yıl sonra da yazılı olarak yayımlanan Cyrano de Bergerac, Fransız tiyatrosu ve edebiyatı için yepyeni bir devrin başlamasına sebep olmuştu.

Öyle ki, yazarının ilgi çekici üslubu ve kendine özgü şiirsel diliyle dikkat çekerek övgülerle karşılanan ve tavsiyelerle kulaktan kulağa yayılan bu esere olan ilgi, taşradan Paris'e, Cyrano'yu görmeye gelenleri Porte-Saint-Martin tiyatrosunun önüne taşıyan katarlar sayesinde sürekli artan mahşeri kalabalığın coşkulu alkışlarıyla günler ve aylarca devam eder.

Bütün kitapçılar vitrinlerini Edmond Rostand'un eserleriyle süsler.
 

 

Paris doğumlu Fransız oyun yazarı, filozof, müzisyen, fizikçi ve derbeder bir şair, aynı zamanda yetenekli bir asker, silahşor ve düellocu olan ve cesur maceraları ve büyük burnu ile tanınan Hercule Savinien de Cyrano de Bergerac adlı 17'nci yüzyıl asilzadesine dayanan bu beş perdelik kurgusal manzum drama gördüğü ilgi sonrasında pek çok dile çevrilir, pek çok ülkede başarıyla sahnelenir.

Birkaç ay içinde piyes, İngilizceye, İtalyancaya ve Almancaya tercüme edilerek baskı üstüne baskı yapılır.

Dünyanın en büyük tiyatro oyuncularından biri olan Benoît-Constant Coquelin'in Avrupa'da ve Amerika'da yaptığı turneler, eseri bütün dünyaya daha da yakından tanıtır.

Hatta büyük aktör İstanbul'a geldiği zaman oynayacağı eserler arasında Cyrano da vardır, fakat Cyrano'nun kocaman burnundan ve iğneleyici nüktesinden ürken Abdülhamid'in sansürü yüzünden piyesin oynanmasına müsaade edilmediği Profesör Sabri Esat Siyavuşgil'in notları arasında yer alır.
 

 

Romantik bir drama

Don Kişot ve Hamlet kadar ünlü olan efsanevi bir kahramanı merkezine alan, 17'nci yüzyıl Paris'inde geçen bu romantik drama, birçok yeteneği olmasına rağmen, devasa bir burnu olduğu için hiçbir kadının onu sevemeyeceğini hisseden asil, kendini beğenmiş Cyrano'nun duygusal sorunları etrafında döner.

Cyrano, duygusal hezeyanlar içinde romantik biri olsa da o aynı zamanda bir savaşçıdır da.
 

 

Savaştığı şeyler kimi zaman kötülük, yalancılık, kimi zaman da bunları temsil eden insanlardır ama diğer taraftan da aşkı için kendisiyle, şiirleriyle kötü şairlerle, eserleriyle pespaye edebiyatçılarla da savaşır.

Dış görünüşüne takılan bir beyin fukarasına verilebilecek en güzel cevabı, tam bir zeka örneğiyle doludur; bu tür insanlara hadlerini bildirirken genel kültürünün derinlikleri kılıcından daha da keskindir.

Öyle ki rakipleriyle düello yaparken adeta onlarla dalga geçer; kılıçta ustalığını sergilerken, aynı zamanda şiirde de ustalığını sergiler.

Cyrano, koca burunlu ama burnundan çok daha büyük bir kalbi olan eşsiz bir kahramandır.

Kibar bir şair, müzisyen, oyun yazarı ve kılıç ustası olan Cyrano, sevdiğinin üzülmemesi için kendi aşkını gizleyecek, hatta sevdiğinin mutlu olması için arabuluculuk yapacak kadar fedakar biridir.
 

 

Öyle ki güzeller güzeli Roxane'ye platonik bir şekilde aşık olan Cyrano, çaresiz bir şekilde yazdığı aşk şiirlerini, konuşmalarını ve mektuplarını kendi eseriymiş gibi sunmasına izin vererek rakibi Christian'ın Roxane'nin kalbini kazanmasına yardım etmeyi kabul eder.

Böylelikle Cyrano, dili tutulmuş genç adama Roxane'ye kendisinin de söyleyebilmeyi dilediği sevgi ve bağlılık sözlerini söyler.

Sonunda Christian, Roxane'nin onu kendisinin değil Cyrano'nun nitelikleri için sevdiğini anlar ve Cyrano'dan kimliğini Roxane'ye itiraf etmesini ister, ama Cyrano, Christian ve Roxane'nin flörtünde kendi rolü hakkında sessiz kalmaya devam eder.

Bu sırada Christian ön saflarda savaşırken ölümcül bir yara alacağı bir savaşa gider.

Bu kayıptan sonra, yıllar boyunca Roxane'yi teselli ederek sevgisini ve dostluğunu göstermeye devam eden Cyrano, bir gün Paris'in dışındaki bir manastırda yaşayan Roxane'yi ziyaret etmeye giderken yüksek bir binadan kafasına bir kütük düşer ve ölümcül bir şekilde yaralanır.

Aldığı yara yüzünden bunun son mektup olacağını bilerek Roxane'ye Christian'ın veda mektubunu getirip bu mektubu okuduğunda Roxane, tüm mektupların yazarının Cyrano olduğunu ve aslında sevdiği adamın da Cyrano olduğunu anlar.

Ve Cyrano bu aşkın gururuyla mutlu ve mesut bir şekilde hayata gözlerini yumar.
 

 

Türkiye'deki ilk basımlar

Pek çok dilde sayısız baskı yapan bu eseri ben yıllar önce, Prof. Sabri Esat Siyavuşgil'in yaptığı çevirisiyle okumuştum.

Çevirmenin nadide bir dil ile kaleme aldığı detaylı bir önsöze de sahip olan bu meşhur çeviri her ne kadar Sabri Esat Siyavuşgil'in imzasını taşıyor olsa da bu çeviriye Cemil Meriç'in de büyük katkı sağladığı söylenir.
 

 

Remzi Kitabevi'nin külliyatında yer alan bu eski baskıya denk gelmek artık pek kolay değildir, ancak Dikmen Gürün'ün sunuşuyla yayımlanan yeni baskısı kitabevlerinin raflarında mevcuttur.

Ayrıca Prof. Sabri Esat Siyavuşgil'in çevirisinden sonra başka çeviriler de yapıldıysa da bunlar Profesör Siyavuşgil'in çevirisindeki coşkunluğa erişememişlerdir.

Ancak bununla birlikte, yine de özellikle Cyrano'nun burnu ile konuştuğu bölümler çeviriyi yapan kişilere göre romantik, sembolik ve realist gibi farklı üslup denemelerini barındırması sebebiyle dikkate değerdir.
 

 

Dikkat çeken film uyarlamaları

Dünya üzerinde yazılabilecek en tutkulu aşk ve veda mektubunu barındıran, tiyatro tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Cyrano de Bergerac pek çok prodüksiyona ilham olmuş, filme uyarlanmıştır.

Oyun Türkiye'de Prof. Sabri Esat Siyavuşgil'in manzum çevirisi ile sahnelenmiş ve seyirci tarafından çok sevilmiştir.

Türkiye'de özgün adı ile gösterilen filmin dublajında da yine bu çeviri esas alınmıştır.

"Aşk Mektupları (Love Letters, 1945)", "Samuray Saga (Aru kengo no shogai / Life of an Expert Swordsman, 1959)", "Elektronik Rüyalar (Electric Dreams, 1984)", "Roxanne (1987)", "Duet (1994)", "Gözler ve Sözler (The Truth About Cats & Dogs, 1996)", "Gökyüzünden Daha Büyük (Bigger Than the Sky, 2005)", "Kadın Aklı Erkek Aklı (The Ugly Truth, 2009)", "Ajan Cyrano (Si-ra-no; Yeon-ae-jo-jak-do / Cyrano Agency, 2010)", "Megazeka (Megamind, 2010)", "Bırak Parlasın (Let It Shine, 2012)", "Fısıldayan Hayaller (Oohalu Gusagusalade, 2014)", "O Bir Kaybeden; Sierra Burgess (Sierra Burgess Is a Loser, 2018)", "#Roxy (2018)", "Dünyanın En Güzel Kızı (Das schönste Mädchen der Welt / The Most Beautiful Girl in the World, 2018)", "Yaşlı Çocuklar (Old Boys, 2018)", "Edmond (Cyrano, My Love, 2019)", "Bir Bilsen (The Half of It, 2020)" gibi modern uyarlamaların yanı sıra aslına sadık kalınarak çekilen filmler de olmuştur.

Aslına sadık kalınarak çekilen yapımlarda baş karakterlere hayat veren oyuncuların performansları izleyiciye farklı bir seyir keyfi sunsa da çoğunlukla hikayedeki olay örgüsü birbirinin aynısıdır.

Bu filmlerde olaylar 1640 yılında, Fransa'da geçer.

Cyrano de Bergerac, Fransız bir şövalye, iyi bir asker, şair, filozof ve müzisyendir.

Gönlü açık, sevimli, nazik, iyi, başı dik olmakla birlikte ihtişamıyla göz doldurur, fakat burnu yüzünden de kompleks sahibidir.

Giriştiği düelloların birçoğu da bu burun yüzünden olmaktadır, burnu ile alay edilmesine asla tahammül edememektedir.

Belinde asılı duran kılıcından başka koruyucusu olmayan Cyrano, kuzeni Roxane'ye aşıktır fakat büyük burunlu olduğu için kızın kendisine karşılık vermeyeceğini düşünmektedir.

Üstelik entelektüel bir şiir tutkunu olan Roxane, yakışıklı şövalye Christian'a aşıktır.

Roxane'in mutluluğunu her şeyden üstün gören Cyrano, iki kelimeyi bir araya getiremeyen mahcup şövalye Christian'ın arzusu üzerine onun adına Roxane'ye romantik ve duygu dolu aşk mektupları yazar, gece serenatlarında gizlendiği yerden Christian'a ses olur, böylelikle duygularını bir şekilde sevdiği kadına ifade etme imkanına kavuşur.

Her şey olayım derken bir hiç olan Cyrano'nun "Burun" ve "Eksik Olsun" gibi birçok çarpıcı tiradı ile hafızalarda yer eden bu filmlerin sonunda sizin de işiniz muhtemelen bitiktir.

Aslına sadık kalınarak çekilen bu uyarlamalardan bazı ilginç detayları aşağıda sizinle paylaşmaya çalıştım.
 

 

Cyrano de Bergerac

Yönetmen: Clément Maurice / Oyuncular: Benoît-Constant Coquelin / Süre: 2 dakika
 

 

Yönetmenliğini Clément Maurice'in üstlendiği, Cyrano rolünde Benoît-Constant Coquelin'in yer aldığı 1900 yılına ait bu kısa filmin Paris Uluslararası Sergisi'nde gösterildiği biliniyor.

Edmond Rostand'ın ünlü oyununun baş yıldızı Benoît-Constant Coquelin bu filmde en sevilen rolünden bir sahneyi canlandırıyor.

Kısmi olarak elle renklendirilen ve fonograf (wax cylinder recording) ile senkronize edilen bu deneysel filmin hem renk hem de sesle yapılan ilk film olduğu düşünülüyor.


Cyrano de Bergerac

Yönetmen: Augusto Genina / Oyuncular: Pierre Magnier, Linda Moglia, Angelo Ferrari, Maurice Schutz, Alex Bernard, Umberto Casilini, Gemma De Sanctis, Roberto Parisini / Süre: 113 dakika
 

 

Fransız-İtalyan ortak yapımı olan, 1922 yılına ait bu sessiz filmi Augusto Genina, o yıllarda otuz yaşındaki kuzeni Mario Camerini'nin yardımıyla çekmiştir.

Tamamlanması üç yıl sürdüğü için ilk gösterimi 1925 yılında gerçekleşen filmin bu versiyonu Pathé Stencil Color işlemiyle renklendirilmiştir; bu, istenen her renk için (altı adede kadar) bir şablon kesilmesi, baskıyla hizalanması, daha sonra da renk şablonlarının yüksek hızlarda filmin her karesi için uygulanmış olduğu anlamına gelmektedir.

Bu şablonlar daha sonra serigrafiye benzer bir süreçte siyah beyaz baskılara renk uygulamak için kullanılmıştır.
Filmin renk stili/şeması, on yedinci yüzyıl Rönesans resimlerinin tonunu, rengini ve hissini vermektedir.


Cyrano de Bergerac

Yönetmen: - / Oyuncular: Leslie Banks, Constance Cummings, James Mason, John Wyse, Ernest Hare, Philip Thornley, Richard Carey, John Roderick, André Morell, Valentine Rooke, Frank Tickle, George Skillan, Arthur Burne, Alban Blakelock, Renee Blakelock, Adrian Byrne, Ella Daincourt, Peter Herschel, Mary Lennox, June Mallory, Philip Morant, Humphrey Morton, Reginald Peldon, John Stobart, Kenneth Villiers, Osmund Wilson / Süre: 90 dakika

1900 ve 1925'teki sessiz versiyonlarının ardından 1938'de BBC televizyon stüdyosunda canlı çekilen bu yapım bir film statüsünden ziyade naklen yayınla televizyon izleyicisiyle buluşan özel bir prodüksiyondur ve stüdyo ortamında sahnelenen oyunun kayda alınmış uzun metrajlı ilk sesli versiyonudur.


Cyrano de Bergerac

Yönetmen: Fernand Rivers / Oyuncular: Claude Dauphin, Ellen Bernsen, Pierre Bertin, Christian Bertola, Christian Alers, Robert Balpo, Madeleine Brosy, Henri Chauvet, Jean Daguerre, Pierre Darteuil, Desportes, Jacques Dubois, Paul Faivre, Gérard Férat, Guillot, Jeanne Hardeyn, Ledal, Max Mégy, Michel Nastorg, Marcel Raine, Raymondis, Gaston Rey, Max Roger, Gaston Rullier, Gabriel Sardet, René Sarvil, Christiane Sertilange, Jean-Marc Tennberg, Alice Tissot, Raymonde Vattier, Henri Vernet, Maria Véry / Süre: 100 dakika
 

 

Popüler Fransız oyununun son derece nadir bir versiyonu olan, 1946 yılına ait bu film, genel olarak, Cyrano'nun düellolarına eşlik eden bazı güzel ve iyi çekilmiş sahneler dışında, övgüye değer bir sinematografisi olmayan ortalama bir savaş sonrası yapımdır.


Cyrano de Bergerac

Yönetmen: Michael Gordon / Oyuncular: José Ferrer, Mala Powers, William Prince, Morris Carnovsky, Ralph Clanton, Lloyd Corrigan, Virginia Farmer, Edgar Barrier, Elena Verdugo, Albert Cavens, Arthur Blake, Don Beddoe, Percy Helton, Virginia Christine, Gilman Rankin, Philip Van Zandt, Eric Sinclair, Richard Avonde, Paul Dubov, John Crawford, Jerry Paris, Robin Hughes, Francis Pierlot, Bobbie Hale, John Harmon, Jim Mason, Jack Perry / Süre: 113 dakika
 

 

Edmond Rostand'ın oyunundan 1950 yılında, Michael Gordon yönetmenliğinde, geleneksel tiyatro tarzına bağlı kalınarak sinemaya uyarlanan bu film oyunun ilk İngilizce uyarlamasıdır.

Oldukça düşük bir bütçeyle yapılan film gişede hüsrana uğradığı için zamanından önce televizyonlara verilmiş, televizyonlarda ise yıllar boyunca hiç azalmayan bir ilgi ile tekrar tekrar seyredilmiştir.

Böylelikle ilerleyen yıllarda film bir klasik haline gelerek pek çok eleştirmen tarafından olumlu eleştiriler almıştır.

Olay örgüsüne tamamen yabancı olan bazı karakterlerin çıkarılması ve ekonomi adına yapılan bazı kesintiler dışında Cyrano'nun en beğenilen tiratlarıyla akıllarda yer eden bu filmde, Rostand'ın şiirini, beyaz perdede sadece birkaç oyuncunun becerebildiği kadar zenginlik ve netlikle ifade eden José Ferrer başroldeki bu rolüyle En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanan çok az oyuncudan biri olmayı başarmıştır.

José Ferrer aynı yıl Altın Küre Ödülü'ne de sahip olurken, görüntü yönetmeni Franz Planer da siyah beyaz kategorisinde Altın Küre ile ödüllendirilmiştir.

İlerleyen yıllarda, orijinal telif hakkı sahibinin filmin telif hakkını yenilememesi, filmin kamu malı haline gelmesine neden olmuş, bu da neredeyse herkesin filmin bir VHS/DVD kopyasını çoğaltıp piyasa sürmesine sağlamıştır.

Bu nedenle, belki de oyunun en bilinen versiyonu olan bu filmin piyasadaki sürümlerinin çoğu, filmin ikinci veya üçüncü nesil (veya daha fazla) kopyalarından üretildiği için ciddi şekilde (ve genellikle kötü) düzenlenmiş ve/veya son derece düşük kalitededir.

Türkiye'de 31 Mayıs 1977'de TRT'de gösterilen bu film, Amerikan Film Enstitüsü'nün 2002'de Amerika'nın En Büyük 100 Aşk Hikayeleri listesinde aday gösterilen 400 film içinde ilk 100'e girmiştir.


Cyrano de Bergerac

Yönetmen: William Ball / Oyuncular: Jane Atkins, Andy Backer, Joseph Bird, Earl Boen, Roger Aaron Brown, Robert Chapline, Patrick Crean, Kathryn Grant, Peter Donat, Charles Hallahan, John Hancock, Henry Hoffman, Elizabeth Huddle Nyberg, Daniel Kern, Marsha Mason, Robert Mooney, E. Kerrigan Prescott, Paul Shenar, Howard Sherman, Marc Singer, Shirley Slater, J. Steven White, Phoebe Alexander, Karen Bailey, Bonita Bradley, Christopher Cara, Eugene Carroll, Anthony Costa, Jennifer Dawson, Robert Dicken, Barbara Dirickson, Bobby Ellerbee, Karl Ellis, Sandra Shotwell / Süre: 130 dakika
 

 

Yapım, mizah, romantizm, aksiyon ve dramayı eşit ölçülerde harmanlayan ve Cyrano'nun diğer yapımlarında genellikle kaçırılan pek çok küçük detayı öne çıkararak parlayan, 1972 yılına ait bu televizyon prodüksiyonu ilk olarak American Conservatory Theatre tarafından sahnelendi ve Theatre in America serisinin bir parçası olarak PBS'de gösterildi.

Bu versiyonun bazı gösterimleri siyah beyaz yapılmış olsa da çekimler orijinalinde renkli olarak yapılmıştır ve filmin mevcut olan DVD sürümü renklidir.


Cyrano de Bergerac

Yönetmen: Jean-Paul Rappeneau / Oyuncular: Gérard Depardieu, Anne Brochet, Vincent Perez, Jacques Weber, Roland Bertin, Philippe Morier-Genoud, Pierre Maguelon, Josiane Stoléru, Anatole Delalande, Alain Rimoux, Philippe Volter, Jean-Marie Winling, Louis Navarre, Gabriel Monnet, François Marié, Pierre Triboulet, Baptiste Roussillon, Christian Roy, Jacques Pater, Christian Loustau, Alain Perez, Franck Jazédé, Frank Ramon, Alain Dumas, Hervé Pauchon, Luc Alexander, Pierre Aussedat, Yves Aubert, Jean-Damien Barbin, Gérard Baume, Cécile Camp, Dominique Chevalier, Nicole Chomo, Christine Culerier, Michel Fau, Nicole Félix, Catherine Ferran, Éric Frey, Claudine Gabay, Balázs Galkó, Philippe Girard, Amélie Gonin, Isabelle Gruault, François-Xavier Hoffman, Sandrine Kiberlain, Françoise Lervy, Madeleine Marion, Georges Mavros, Vincent Nemeth, Jérôme Nicolin, Quentin Ogier, Lucien Pascal, Eric Picou, Stéphane Roux, Ludivine Sagnier, Maurice Sarfati, Marc Soriano, Benoît Vergne, Louise Vincent, Laurent Vivier, Michel Vuillermoz, Vincent Winterhalter, Stéphane Slima, Matthew Ford / Süre: 137 dakika
 

 

Fransa ve Macaristan ortak yapımı olan, 1990 yılına ait bu film, Edmond Rostand'ın orijinal oyununun ilk renkli sinema filmi versiyonu ve Fransızca dilindeki ikinci sinema filmi versiyonudur.

Ayrıca oyunun önceki film versiyonlarından çok daha cömert ve orijinaline daha sadıktır.

Gerard Depardieu'nun oyunculuğun zirvesinde olduğu filmin bu versiyonu, 2010 yılında Empire dergisinin Dünya Sinemasının En İyi 100 Filmi listesinde 43'üncü sırada yer almıştır.

Ayrıca Gérard Depardieu 1990 Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazanırken, Cyrano rolü için ikinci kez bir aktör Oscar'a aday gösterilmiş olur.


Cyrano

Yönetmen: Joe Wright / Oyuncular: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn, Monica Dolan, Bashir Salahuddin, Joshua James, Anjana Vasan, Ruth Sheen, Glen Hansard, Sam Amidon, Scott Folan, Mark Benton, Richard McCabe, Peter Wight, Tim McMullan, Mark Bagnall, Mike Shepherd, Paul Biddiss, Katy Owen, Paul Hunter, Celeste Dodwell, Celeste Dring, Bettrys Jones, Nandi Bhebhe, Colin Mace, Lucas Peters, Leo Rait, Kyla Goodey, Beverly Rudd, Giles King, Carl Grose, Sarah Wright, John Locke / Süre: 124 dakika
 

 

25 Şubat 2022'de sinemalarda gösterime girmesi planlanan Cyrano adlı bu yapım ile sık sık uyarlanan klasik hikaye bu defa iyi oynanmış bir müzikal tür ile beyaz perdeye dönüş yapıyor.

Cyrano'nun şimdiye kadar görebileceğiniz hem en hüzünlü hem de en seksi yorumu olarak nitelendirilen bu film, Erica Schmidt'in yazdığı ve 2019'da Peter Dinklage'ın başrolde olduğu prömiyerini yaptığı tiyatro oyununa dayanmaktadır.
 

 

Filmin başrollerinde yer alan Peter Dinklage ve Haley Bennett, böylelikle bu film için, 2019'un sonlarında New York'ta sınırlı sayıda Broadway dışı gösterimi olan 2018 Connecticut merkezli Goodspeed Musicals prodüksiyonundaki rollerini yeniden canlandırıyor.

Şimdiden filmi izleme imkanı bulanlar, Peter Dinklage'ın görülmeye değer muhteşem performansı ile izleyiciye, Cyrano'nun çekiciliğini ve kendinden nefret etme duygusunu ustalıkla verdiğinden bahsediyor ve Oscar adaylığı döneminde filmin birçok alanda aday gösterileceği tahmin ediliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU