ABD merkezli strateji danışmanlığı firması Future Today Institute’un (Gelecek Bugün Enstitüsü) kurucusu ve CEO’su Amy Webb, geleceğe yönelik ilginç tahminlerini Washington Post’la paylaştı.
Webb, üreme ve genetikle ilgili bilimsel ilerlemelerin, insanların bebek sahibi olma biçimini önemli ölçüde değiştireceğini ifade etti. Buna göre gelecekte bir çocuğun sahip olabileceği maksimum biyolojik ebeveyn sayısı bile değişebilir.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
New York Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi gibi saygın kurumlarda öğretim üyeliği de yapan Webb, ABD’nin önde gelen gelecekbilimi yazarlarından.
Webb son olarak genetikçi Andrew Hessel’le birlikte DNA manipülasyonuna dayanan sentetik biyolojinin olasılıklarını tartıştığı "The Genesis Machine (Yaratılış Makinesi)" adlı bir kitap kaleme aldı.
10 Ocak'ta gazeteye verdiği röportajda bu kitabı yorumlayan Webb, "Burada bahsettiğimiz, daha seçici olma ve bilinçli şekilde yaşamı tasarlama yeteneğimizi ortaya çıkaran bir teknoloji" diye konuştu:
Belki de bu, bir kişinin kendi genetik materyalini kullanarak bir embriyo üretmesi anlamına gelebilir. Belki de ikiden fazla ebeveynden özellik seçme fırsatının kilidini açar.
Webb, "Gelecekte bunun nasıl görüneceğini bilmiyoruz ama çok iyi olasılıkların doğabileceğine inanıyorum. Tüm bunlar isteğe bağlı olacak" diye ekledi.
Genetik bilimindeki ilerlemenin, bebek sahibi olmak isteyenlerin yaş sınırlamasını da ortadan kaldırabileceğini aktaran Webb, sözlerini şöyle sürdürdü:
Şimdiye kadar bir bebek, bir erkek ve bir kadın gerekti. Sürecin gerçekleşmesi için gerekli yapılar vardı. Ve şimdi sentetik biyoloji bize başka seçenekler sunuyor. Bundan 40 yıl sonra, bir çocuğun çok sayıda ebeveyni olması veya 70 yaşında biriyle onun 60 yaşındaki eşinin bebek sahibi olmaya karar vermesi mümkün olabilir diye düşünüyorum.
Öte yandan tüm diğer bilimsel atılımlarda olduğu gibi, bazı uzmanlar CRISPR vb. genetik mühendisliği teknolojilerinin de kötüye kullanılabileceğinden endişeleniyor.
Webb de bu endişeleri reddetmedi ama avantajların risklerden daha fazla olduğunu ima etti.
1997 yapımı bilimkurgu filmi Gattaca’ya referans veren Webb, "Gattaca korkusu da dahil, tüm bu yollar öjeniye (sağlıksız ceninleri ayırıp sağlıklı ceninler yetiştirmenin yollarını arayan bir toplumsal akım) çıkıyor" dedi.
Gattaca, bilimsel açıdan kusursuz insanların yaratılmaya çalışıldığı bir geleceği konu alıyordu. Filmde özel görevler için yetiştirilen yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmış ve ikinci plana itilmişti.
"Bazı ülkelerin nüfuslarının zekasını ve fiziksel özelliklerini yükselterek avantaj elde etmeye çalışabileceklerini kabul etmek gerek" diyen Webb, sözlerine şöyle devam etti:
Ancak gerçekten ebeveyn olmak isteyen insanlar için hamileliği kolaylaştırma düşüncesi, kucaklamamız gereken bir şey. 2022 yılında bebek yapmak şaşırtıcı derecede zor. Bu şekilde olmamalı.
Webb ayrıca, günümüzde popüler olan tüketici elektroniği ürünlerinin gelecekte nasıl değişeceğine de değindi. Diğer birçok gelecekbilimci gibi Webb de akıllı telefonların yakın gelecekte yerini daha fütüristik, giyilebilir teknolojilerin alacağını düşünüyor:
2018'de akıllı telefonların 2031'e kadar ortadan kalkacağını söylemiştik ve buna hala inanıyorum. Hiçbir şey değişmedi. Şimdiki gibi tek bir cihaz tarafından yapılan daha az şey olacak. Teknoloji bize daha yakın ve her yanımızda olacak.
Independent Türkçe, Futurism, Washington Post
Derleyen: Çağla Üren