Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın son enflasyon raporuna ilişkin sunum yaptı. Kavcıoğlu, yıl sonu TÜFE tahminini 4.3 puanlık güncellemeyle yüzde 14,1’den 18,4’e yükselttiklerini açıkladı.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonun 2021 yılsonunda yüzde 18,4 olarak gerçekleşeceğini, 2022 yıl sonunda yüzde 11,8 ve 2023 yıl sonunda ise yüzde 7 seviyesine geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini açıkladı.
Kavcıoğlu, gıda enflasyonu varsayımını 2021 için yüzde 15'ten yüzde 23,4'e çıkardıklarını bildirdi.
Enflasyon Raporu 2021-IV yayımlandı: https://t.co/VPNqIMotv8
— Merkez Bankası (@Merkez_Bankasi) October 28, 2021
“Kur dengeye gelecektir” dedi, dolar 9,60’a çıktı
TCMB olarak kur hedefi ya da kura müdahale gibi bir amaçlarının olmadığını dile getiren Kavcıoğlu, "Serbest piyasa koşullarında kur dengeye gelecektir, uyguladığımız politikalarda kur inşallah dengeye gelecektir. Kur geçişkenliğinin bu dönem daha az olmasını bekliyoruz. Kur artışının bir miktar enflasyona yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.
Kavcıoğlu bu açıklamayı yaptığı sırada dolar, 9,60 TL’nin üzerine çıktı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Herksten ricam, destekleyici açıklamalar..."
Kavcıoğlu, Merkez Bankası’na yönelik siyasi baskılar olduğuna yönelik bir soruya şöyle yanıt verdi:
Merkez Bankası kanundan aldığı görevleri hakkıyla yerine getirmeye çalışıyor, hiçbir şeyden etkilenmeden. Herkesten ricam, dünyada hiçbir merkez bankası bu kadar tartışılmıyor. Bizim kadar şeffaf, rakamlarını paylaşan çok az merkez bankası var. Dolayısıyla daha bu konuda destekleyici eleştiriler, destekleyici açıklamaların olması hem ülkemiz açısından hem MB açısından olumlu olur.
“Sınırlı alan” açıklaması
Kavcıoğlu, faizde 200 baz puan indirim ve Para Politikası Kurulu (PPK) metninde yer alan "sınırlı alan" ifadesi için şu açıklamayı yaptı:
Son faiz indiriminde daha önce de belirttiğimiz üzere arz koşulları çekirdek enflasyon ve talepteki gelişmeleri işaret ederek buralardaki gelişmelere göre hareket edeceğimizi söylemiştik. Pandemi sonrası açılmanın arkasından başlayan talebin daha sonra enerji ve emtia fiyatları, gıda fiyatlarında yukarı yönlü hareketler, tedarik zincirindeki sıkıntılar Türkiye’de enflasyonda yukarı yönlü gidişi tetikledi.
Biz de diğer gelişmiş merkez bankaları gibi bu şokların geçici olduğunu düşünüyoruz. Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük.
Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkan sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeleri takip edip kararları vereceğiz.
Ekonomistler ne dedi?
Kavcıoğlu’nun toplantısının ardından iktisatçı ve ekonomistler, sosyal medya hesaplarından değerlendirmelerde bulundu. Bu değerlendirmelerin bazıları şöyle:
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara: Bence TCMB'nin bir süre basın toplantısı yapmayı bırakmasında fayda var. Faiz kararının talimatını kim veriyorsa soruları onlar yanıtlamalı.
İktisatçı Mahfi Eğilmez: Bazen sadece konuşmak bile risk yaratır.
Prof. Burak Arzova: Ben soruları çok net anladım ama cevaplarda kayboldum. Cevaplarda söylenenleri ucu ucuna birbirine bağlayamadım. Şunu anladım: Fiyat istikrarını cari açığı düşürerek ve ihracatı artırarak sağlayacağız.
Ekonomi yazarı Uğur Gürses: Kavcıoğlu: "Dünyada hiçbir merkez bankası bu kadar tartışılmıyor. Daha destekleyici açıklamaların olması ülkemiz ve TCMB için daha olumlu olur diye düşünüyorum.” Dünyada hiçbir merkez bankası yasada kendisine verilen görevden -fiyat istikrarı- bu kadar uzaklaşmıyor da ondan.
Ekonomist Evren Devrim Zelyut: Bir ülkenin ithal ikameye dönmesi yani üretim modeli bir toplantı ile değişmez. Doğu'da ülkeler yıllarını verdiler. Ve bu model değişikliğiniz için elinizde planlama yok, üreticilerin bundan haberi bile yok, elinizde DPT yok. Çaresizlikten böyle konuştunuz!
Independent Türkçe