Finladiya'ya bağlı özerk Aland'daki Sottunga Adası'na 30 yıl önce iparhan adlı kelebek türünü getiren ve hayvanların bölgeye nasıl yayılacağını incelemek isteyen bilim insanları, istemeden adaya ikisi parazit üç farklı canlı daha saldı.
Matruşkaya benzeyen olayda bazı tırtılların içinde, hayvan kelebeğe dönüşmeden önce onu yiyen ve karnından fırlayan Hyposoter horticola adlı parazit yaban arısı vardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu küçük arıların bazılarının içinde de Mesochorus cf. stigmaticus denen daha küçük ve nadir hiperparazit yaban arısı yaşıyordu. H.H. tırtılı öldürdüğü anda M.S. onu katledip 10 gün sonra içinden çıkıyordu.
Dişi H.H'ler ise yavrularına bulaşan Wolbachia pipientis adlı bir bakteri taşıyordu.
Bilim insanları, kelebeklerin içinde bütün bu türlerin olduğunu bilmiyordu.
Öte yandan yaşama koşullarının zor olduğu adada 4 tür hâla hayatını sürdürüyor.
Bu canlılar üzerindeki yeni bir araştırmaya göreyse iparhanların sayıları epey azaldı. Uzmanlar bu yüzden diğer canlıların hayatta kalmasının epey dikkat çekici olduğunu düşünüyor.
Araştırmanın başyazarı Anne Duplouy, kelebeklerin sayısı azaldığı için genetik çeşitliliğin az olmasını beklediklerini ama hiç de öyle olmadığını kaydetti.
Uzmanlara göre parazitlerin üstün uçuş becerileri veya kuvvetli rüzgarlar, bu yaratıkların hayatta kalmasının sebeplerinden biri olabilir.
Zira H.H. Sottunga Adası'na getirildikten sonra daha önce hiç görülmediği etraftaki diğer adalarda tespit edildi.
Ancak biraz daha hareketsiz olan M.S.'in sayısı daha az. Dolayısıyla bazı adalarda olmayan bu parazitte aynı soydan üreme görülüyor.
Duplouy, Molecular Ecology adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmanın, nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılara fayda sağlayacak projelere bir uyarı niteliği taşıdığını ve patojenlerin, yanlışlıkla bir canlıyla ne kadar kolay bir şekilde salınabileceğini gösterdiğini söyledi.
Independent Türkçe, Guardian, ScienceDaily
Derleyen: Uğurcan Yıldız