Türkiye'de geçen hafta başlayan yangınlar, yer yer devam ediyor. Muğla'nın Milas ilçesinin Ören beldesi de bunlardan biri. Yangının günlerdir sürdüğü bölgede alevler Kemerköy Termik Santrali'ne 6-7 kilometre mesafeye kadar geldi.
Termik santral yetkilileri alınan güvenlik önlemlerine dair bilgi vermezken, Milas Belediyesi yetkilileri tesis içinde tehlike yaratabilecek tankların önceden boşaltıldığını ve santral çevresine ekstra önlem alındığını ifade etti. Santralde bulunan hidrojenin risk yarattığını ancak bunların tahliye edilerek yerlerine su doldurulduğunu belirten jandarma da an itibarıyla santral için bir güvenlik riski olmadığını kaydetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bölgedeki tatil sitelerinin tamamı boşaltılırken, Rüya Kent, Sılay, Ünlüsoy ve Gözde Kent sitelerinde yangından zarar gören evler oldu. Bir kişinin yangınlarda hayatını kaybettiği Muğla'da, Ören bölgesinde şu ana kadar can kaybı yaşanmadı.
Yangın söndürme çalışmalarına ilk günden bu yana destek veren köylüler, Türkevleri olarak bilinen bölgedeki yangının gün içinde karadan müdahaleyle yerleşim yerlerine ulaşmadan iki vadi arasında sıkıştırıldığını ancak o sırada havadan müdahale olmaması nedeniyle alevlerin yeniden yayıldığını aktardı.
Alevler akşama doğru yayıldı
Bölgede dün akşamüstü saatleri itibarıyla ikiden fazla helikopterin havadan müdahalesi devam ederken, birkaç noktada daha yangının büyümesiyle tahliye alanı genişletildi. Alevler, dün akşam 18:30 sıralarında Kılıç mevki olarak adlandırılan bölgeye indi. Havadan ve karadan müdahale devam etse de, gün içerisinde ağaçların kesildiği ve yangının sıçramaması için çeşitli önlemler alınan Kılıç mevkinin de alevler içinde kalması, bölgede moralleri bozdu.
Görevlilerden vatandaşlara uyarı: Çalışmalara engel olacak şekilde kalabalık yaratmayın
Yangının olduğu alandan ayrılmasının adından Independent'a bilgi veren bir belediye görevlisi, yangının tahliyenin gerçekleştirildiği bölgelerde denize kadar indiğini, bazı yerleşim yerlerinin kurtarıldığını, yanan evler de olduğunu aktardı. Vatandaşların yardım için bölgeye geldiğini hatırlatan görevli, gönüllülere koordinasyon olmaksızın bölgede bulunmamaları ve tahliye ile su taşıma için kullanılan bölgelerde yolu meşgul etmemeleri, çalışmalara engel olacak şekilde kalabalık yaratmamaları çağrısında bulundu.
"Dört gündür cehennemde gibi yanıyoruz"
Yangınların başından bu yana bölgede çalışmalara katılan bir jandarma da, kendisinin "bu bölgede büyüdüğünü ve yaşadığını" belirterek havadan müdahalenin gecikmesini ve eksikliğini eleştirdi. Görevli olması nedeniyle ismini vermek istemeyen jandarma eri, "Dört gündür buradayız, dört gündür cehennemde gibi yanıyoruz. Helikopterler ancak gazeteciler gelince uğruyor" diye konuştu. Bölgedeki irili ufaklı yangınların büyük kısmının traktörleriyle gelen köylülerin gönüllü çabasıyla söndürüldüğünü kaydeden jandarma eri, tahliye noktasından su tankerleriyle geçen köylüleri göstererek, "İşte esas kahramanlar onlar" dedi.
Yangın söndürme çalışmalarında havadan müdahalenin azlığı, bölgedekilerin en büyük eleştiri noktalarından biri. Yangının başından bu yana gönüllü olarak çalışan 19 yaşındaki Yasin Aycı, tahliye noktasında suları düzenlerken "Bakanlar buradayken havada uçaklar vardı, onlar gitti uçaklar yok oldu" ifadelerini kullandı.
Yanındakilerin de onayladığı Aycı, "Bu yangını söndürmek istiyorlar mı bilmiyorum. İsteseler uçakları satmazlardı, günlerdir bizi burada yalvartmazlardı" diye ekledi.
Bölgede söndürme, tahliye ve yardım faaliyetleri sürerken, Milaslılar havadan müdahalenin artırılmasını talep ediyor.
Bodrum ve Milas'ın komşu beldelerinde yangınlar devam ediyor
Ören'e bağlı Türkevleri bölgesi, dün tamamen yanan Çökertme Köyü ile yangınların devam ettiği Bodrum'a bağlı Mazı'nın doğusunda yer alıyor. Yetkililer Çökertme bölgesinde "yanacak alan kalmaması nedeniyle" yangınların aktif olarak devam etmediğini ancak yer yer alevlerin yeniden yükseldiği bölgeler olduğunu belirtti. Mazı'daki yangınlar da devam ediyor. Mazı'da bulunan TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, bölgeden yapılan açıklamada, ¨Herkes elinden geleni yapıyor ama havadan müdahale yine yok" yorumunda bulundu. Türkevleri'nin arka kısmında kalan Fesleğen Mahallesi de yangın tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Bölgedeki 220 hane ve 850 vatandaş tahliye edildi. Çevrede yangın ve tahliyeler devam ediyor.
Bölgede Orman Genel Müdürlüğü'nün yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Milas Belediyesi ve Jandarma, AFAD, İtfaiye Genel Müdürlüğü de faaliyet gösteriyor. Bunların dışında, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün verdiği bilgiye göre, aralarında Eskişehir, Ankara, İzmir, İstanbul ve Kayseri'nin de bulunduğu Türkiye'nin dört bir yanından 20'yi aşkın yerel yönetim de çalışmalara destek veriyor.
Milas Belediyesi Ören Hizmet Binası'ndaki yetkililer, gelen yardımların gerektiği şekilde yönlendirildiğini. An itibarıyla sadece yanmaz ayakkabı ve N95 maske ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.
© The Independentturkish