Ankara’da 29 Mayıs 2018 tarihinde bir plazanın 20. katından şüpheli şekilde düşerek hayatını kaybeden Şule Çet’in otopsi raporuyla ilgili başlığa mahkemece erişim engeli getirildi.
Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliği Şule Çet’in ölümüyle ilgili tutuklu yargılanan sanıklardan Çağatay Aksu’nun başvurusu üzerine Ekşi Sözlük’teki “Şule Çet’in Otopsi Raporu” başlıklı paylaşımın engellenmesine hükmetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mahkemenin bu kararına sosyal medyada tepki gösteren kullanıcılar, mahkemenin erişim engeli koyduğu rapordan detayları sosyal medyada paylaşmaya başladı. Şule Çet İçin Adalet platformu, Ekşi Sözlük’te “Şule Çet’in otopsi raporu” başlığı altında girilen bin 500 mesajın mahkeme kararı üzerine silindiği bilgisini vererek, raporun detaylarını Twitter hesabından paylaştı.
Mahkeme kararıyla internette erişim engeli getirilen
— Şule Çet İçin Adalet (@suleicinadalet) June 1, 2019
Şule Çet’in otopsi raporu:
1) İntihar ettiği iddia edilen pencerede parmak izine rastlanmadı.
3) Şule’nin ters ilişkiliye zorlandığı anal bölgesinde yırtıklar tespit edildi.
4) Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın DNA’sına rastlandı.
Ekşi Sözlük karara itiraz ediyor
Ekşi Sözlük de erişim engeliyle ilgili şu açıklamayı yayınladı:
“Ankara Batı 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin, Çağatay Aksu’nun talebi üzerine verdiği 29.05.2019 tarih ve 2019/2586 d.iş sayılı kararı uyarınca, Şule Çet ile ilgili başlıklarda bulunan içeriklere erişimin engellenmesi kararıyla ilgili bir açıklama yapmak isteriz. Ekşi Sözlük, Türk hukukuna tabi bir internet sitesi olarak mahkeme kararlarını uygulamak yükümlülüğündedir. Dolayısıyla bu ve benzeri durumlarda elimize ulaşan mahkeme kararları doğrultusunda hareket ederek, ilgili başlıklardaki içerikleri kaldırmak durumundayız. Bu karara itiraz edecek olmakla beraber, itiraz sürecinin kararı uygulamayı ertelemediğini belirtmek isteriz. Tarafımıza iletilen kararların uygulanması yasa gereği olup, kararı benimsediğimiz veya olumladığımız anlamına gelmemektedir. Hukuk sistemimizdeki hataların, yanlışların, adalet duygusunu zedeleyen uygulama ve kararların giderilmesinin yolu, eleştirilerin doğru makam ve mercilere yöneltilmesinden geçer. Genel olarak mahkemelerin içerik kaldırılmasına ilişkin kararlarındaki hoyratlık ve bu kararlara ilişkin itirazların incelenmesi süreçlerindeki özensizlik nedeniyle oluşan kamuoyu tepkisinin ilgili ve yetkili mercilere yönelmesi halinde bu hatalı işleyişin düzelmesi yönünde olumlu adımlar atılır diye umuyoruz.”
Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand hakkında "cinayet", "nitelikli cinsel saldırı" ve "hürriyeti tahdit" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39'ar yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Independent Türkçe