Bilim insanları yanıtladı: Sivrisinekler neden kulağımızın dibinde vızıldar?

İnsanların sinirini bozan vızıltı, erkek sineklere müzik gibi geliyor

Sivrisinekler Zika ve Batı Nil Virüsü gibi tehlikeli mikroplar taşıyabilir, sıtma gibi ciddi hastalıklara yol açabilir (Reuters)

Yaz aylarında evleri istila eden sivrisinekler, birçok kişinin korkulu rüyası. Zira bu minik böcekler, bazı geceler vızıltılarıyla ev sakinlerini uykusuz bırakabiliyor.

Peki sivrisinekler neden özellikle insanların kulaklarının dibinde dolaşıyor? Ayrıca bu sinir bozucu vızıltıyı nasıl üretebiliyor?

Aslında ayakları daha çok seviyorlar

Arizona Üniversitesi'nden entomoloji profesörü Michael Riehle, "Kulaktaki uğultu, çoğunlukla sivrisineklerin kanat çırpmasının yan etkisi" diyor

Profesör, "Bu sesin menzili uzun değildir. Bu nedenle onu, sineklerin en çok kulaklarınızın etrafında uçtuğu sırada fark edersiniz" diye ekliyor.

Buna göre insanlar kulakları etrafında vızıldayan sivrisinekleri kolayca algılayabilse de sivrisineklerin çoğu, kafa yerine ayakları tercih ediyor olabilir. Zira ayaklar, sivrisinekleri cezbeden kokuları yayan bakterileri besliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trends in Parasitology isimli hakemli bilimsel dergide 1996'da yayımlanan bir araştırma, sıtma parazitini bulaştırmaktan sorumlu olan Anopheles cinsi dişi sivrisineklerin, insan ayaklarındaki bakterilere çekildiğini ortaya koymuştu.

Brevibacterium linens isimli bu bakteri, Limburger peynirine kendine özgü kokusunu veriyor. Bir diğer hakemli bilimsel dergi PLOS One'da 2013'te yaymlanan takip çalışması, sivrisineklerin aslında Limburger peynirine de çekildiğini doğrulamıştı.

Yine de Prof. Riehle'ya göre çoğu kişi, ayak bileklerinin etrafında vızıldayan sivrisineği fark etmiyor.

Duyduğunuz vızıltılar, çoğu zaman dişilerden geliyor

Bunun yanı sıra ev sakinlerini rahatsız eden o vızıltılar, genelikle dişi sivrisineklerden geliyor. Nedeni, erkek ve dişilerin çok farklı hayatlar yaşaması.

Erkekler çoğu zaman çiçeklerin nektarını yudumluyor ve ortalıkta dolaşan insanları daha az umursuyor. Ancak dişilerin yumurta üretmek için yeterli enerjiyi toplaması ve bu nedenle çiftleştikten sonra emecek kan bulması gerekiyor.

Prof. Riehle, "Vücudumuzdan koni şeklindeki tüyler halinde dışarı attığımız karbondioksit, dişi sineklere sinyal verir. Karbondioksit dişi sivrisinekleri konak aramaya başlamaları için uyarır" diyor.

Başka bir deyişle dişi sivrisinekler insanların başlarının etrafında da uçuşuyor çünkü en fazla karbondioksit bu bölgeden dışarı atılıyor. İşte bu esnada insanlar o rahatsız edici vızıltıları kulaklarının dibinde buluveriyor.

Sinir bozan vızıltı, erkek sineklere müzik gibi geliyor

Uzmanlara göre dişi bir hedefe doğru uçarken kanatlarını 450 ila 500 hertz frekansında saniyede yaklaşık 500 kez çırpıyor. Üstelik bu frekans, La notasına ayarlanıyor.

Bu ses insanlara sinir bozucu ve tiz bir uğultu gibi gelse de erkek sivrisinekler için adeta bir müzik. Aslında kanatları dişilere göre daha yüksek frekansta çırpan erkekler, eş ararken dişilerin tatlı seslerini dinliyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU