Sabah yazarı Dilek Güngör, iki gündür Borsa İstanbul’da yaşanan olağanüstü satışları kaleme aldı.
Güngör, “Borsada Robin Hood başkaldırısı” başlıklı köşe yazısında borsada yaşananları şöyle anlattı:
Pazartesi günü aracı kurumlar üzerinden en yüksek satış Ak Yatırım'dan geldi. Net 43.7 milyon lot... Onu Merrill Lynch, Ünlü Menkul, Finans Yatırım izledi. Kulislerde Ak Yatırım üzerinden yüksek miktarda satış emrini verenin Goldman Sachs olduğu konuşuluyor. Hatta ABD'li banka, aracı kuruma hissedeki satış emrini 'fiyat limitsiz' vermiş! Yani 'fiyat ne olursa olsun sat' demiş...
Savaş hali gibi...Tabii, pazartesi günü Garanti Bankası başta olmak üzere bankacılık endeksinde yaşananlar borsayı da yüzde 10'a yakın aşağı çekti. Akşam borsa forumları, WhatsApp grupları, sosyal medyada yerli yatırımcıların tek konusu Garanti Bankası hisseleriydi. Herkes birbirine '1 lot bile olsa Garanti hissesi alın' tavsiyesinde bulunuyordu. Onları görünce aklıma Wall Street'te geçtiğimiz günlerde yaşanan GameStop vakası geldi. Hatırlayın, Wallstreetbets'te örgütlenen küçük yatırımcılar Robinhood, Webull, Interactive Brokers gibi uygulama platformlarından GameStop hissesi alıp zenginlere kafa tuttular. Wall Street züppelerine başkaldırdılar.
Dün bizim borsada da GameStop'taki gibi bir vaka izledik. Yerli yatırımcılar adeta balinalarla güreşti. Yabancılar sabahtan itibaren Garanti Bankası hisselerine yine satış emirleri yağdırmaya başladı. HSBC, Merrill Lynch, Ak Yatırım, Ünlü Menkul üzerinden gelen emirlerle kağıt tabandan kalkamadı. Borsa endeksi yüzde 5'ten fazla aşağıya indi. Öğleden sonra çeşitli aracı kurumlar üzerinden yerli yatırımcılar devreye girdi. 107 milyon lot hisse alınca kağıt ayağa kalktı. Bu hareket borsada endeksi de artıya çevirdi. Hatta bir ara 1.400 puan geçildi. Ama Garanti'de bir türlü satış emirlerinin ardı arkası kesilmedi. Akbank ve Yapı Kredi'ye de yoğun satış baskısı gelince, bu sefer BİST yine günü düşüşle kapattı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Güngör, “Borsanın kaderini çizmeye çalışan yerli yatırımcıların yabancılara karşı bilek güreşini izledik” yorumunu yaptı.
“Yabancılar niye bu kadar inatlaşıyor?” diye soran Güngör, şu ifadeleri kullandı:
Bu sadece Merkez Bankası başkanının görevden alınmasıyla açıklanamaz. Belli ki, bir süredir TL varlıklarda pozisyon alan yabancılar, para kaybedeceklerini düşünüp, pazartesi günü nefretle hisse senetlerine hücum ettiler. Gözlerini karartıp özellikle paylarının yüksek olduğu banka hisselerinde zararına da olsa satış furyası başlattılar. Piyasadaki genel havayı bozup, faturayı son 1 yılda hisse senedine hücum eden yerli yatırımcıya kesmek istediler. Şimdilik evdeki hesap çarşıya uymamışa benziyor. Zira, yerli yatırımcıların ağırlıklı olduğu hisselerin büyük bölümü dün pozitif bölgeye geçti. Kritik soru yabancıların bu tavrı daha fazla sürdürüp sürdürmeyeceği... Bekleyip göreceğiz!
Sabah, Independent Türkçe