NASA'nın Perseverance uzay aracı ilk toz şeytanını görüntüledi

Hem Mars'ta hem de Dünya'da meydana gelebilen doğa olayı, Perseverance'ın kamerasına ilk kez yakalanıyor

Perseverance, eskiden göl yatağı olduğu düşünülen Jezero Krateri'nde mikroskobik ölçekte yaşam işaretleri arıyor. Uzay aracı bu esnada Kızıl Gezegen'in doğa olaylarına şahit oluyor (NASA)

NASA'nın yeni uzay aracı Perseverance, Mars'a ulaştığından beri gündemden düşmüyor. Gönderdiği fotoğraf ve videolarla büyük yankı uyandıran uzay aracı şimdi de ilk toz şeytanını görüntüledi.

Perseverance misyonunda görev alan mühendisler, uzay aracının kameralarından birinin Jezero Krateri'nde yakaladığı görüntüleri incelerken toz şeytanını fark etti.

NASA, dalaz diye de bilinen toz şeytanın görüntülerini yayımladı ama boyutu ve hızıyla ilgili bilgilere yer vermedi.

Hem Dünya'da hem de Mars'ta görülebilen ve yüzeydeki tozları birbirine katan küçük hortumlara toz şeytanı ismi veriliyor. Bunlar, diğer hortumlardan farklı olarak bulutlardan aşağı doğru değil, yerden yukarı doğru oluşuyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyada toz şeytanları, genellikle yeryüzünün Güneş ışığı yüzünden çok fazla ısındığı, havanın açık olduğu günlerde meydana geliyor. Bu koşullar altında, yüzeye yakın sıcak hava, nispeten daha serin katmanlarla karşılaşıyor ve dönerek yükseliyor.

Bilim insanları Mars'ta daha önce de toz şeytanlarına rastlamıştı. Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter uzay aracı, 2012'de 800 metre yüksekliğinde dev bir toz şeytanı görüntülemişti. Hatta aynı uzay aracının Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Bilimi Deneyi isimli kamerası, 2015'te aynı anda birden fazla toz şeytanı tespit etmişti.

NASA araştırmacıları, Perseverance'ın karşılaştığı yeni toz şeytanının görüntülerini, uzay aracının resmi Twitter hesabından paylaştı. Gönderide şu ifadeler yer aldı:

Bir toz şeytanı gördüm. Bu işlenmiş görüntülerde onu, robotik kolumun arkasında, uzakta görebilirsiniz. Toz şeytanı sağdan sola doğru hareket ediyor ve yoluna çıkan tozları birbirine katarak hortum oluşturuyor.

 


Perseverance, NASA'nın Güneş Sistemi'ndeki başka bir gezegende yaşam aradığı ilk gerçek astrobiyoloji görevi diye niteleniyor.

ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canareval Hava Kuvvetleri Üssü'nden 30 Temmuz 2020'de fırlatılan uzay aracı, 18 Şubat 2021'de Kızıl Gezegen'deki Jezero Krateri'ne inmişti.

Merakla takip edilen Mars gezgini, Kızıl Gezegen'deki toprak örneklerini toplamak ve Dünya'ya göndermekle görevli.

Bilim insanları bu örneklerde Mars'ta geçmişte yaşamış olabilecek mikroskobik ölçekteki canlıların fosillerini arayacak.

 

Independent Türkçe, Space, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU