Myanmar'da yeni nesil protesto dalgası: Güzellik kraliçeleri ve vücut geliştiriciler eylemlerde boy gösterdi

Askeri darbe karşıtı gösterilerin 5. günü karnaval havasında geçen eylemlerde binlerce kişi sokaklara döküldü

Myanmar'daki darbe karşıtı gösteriler renkli görüntülere sahne oldu (Fotoğraflar: AFP-Kolaj: Independent Türkçe)

Myanmar'da içinde bulundukları zor duruma dikkat çekmek için birçoğu yaratıcı kostümler ve cüretkar pankartlar tercih eden, askeri darbe karşıtı protestocular gösterilerin 5. gününde de sokakları doldurdu.

Genç göstericiler çarşamba günü düzenlenen eylemde halkın protestolara ilgisini toplamak adına eğlenceli bir yaklaşım sergiledi. Balo elbiseleri ve düğün kıyafetleri giyen kadınlar, üstü çıplak vücut geliştiriciler ve traktörlü çiftçilerin yanı sıra evcil hayvanlarını yanlarına alan vatandaşların da katıldığı eylemler neredeyse karnaval havasında geçti.

Ordunun geçen hafta yönetime el koymasından sonra yaşanan en şiddetli günün ardından gerçekleştirilen eylemde, barışçıl niyetlerini ortaya koymak isteyen onlarca gösterici, ülkenin ticari başkenti Yangon'daki Japon büyükelçiliğinin önünde renkli şişme çocuk havuzlarından oluşan bir protesto hattı bile kurdu.
 

yürüyüş.png
(AFP)


Yangon'daki gösterilere binlerce kişi katılırken, başkent Nepido'da da yüzlerce kamu işçisi gitgide büyüyen sivil itaatsizlik kampanyasına destek için yürüyüş düzenledi.

Güney Asya ülkesi Myanmar, 2007'de Budist rahiplerin başını çektiği "Safran Devrimi"nden bu yana görülen en büyük protestolara sahne oluyor.

Myanmar'da 10 yılı aşkın süre önce gerçekleştirilen Safran Devrimi gösterileri, bugünkü genç protestocuların, dış dünyayla bağlantıları büyük ölçüde kesilmiş önceki nesillere kıyasla daha iyi internet erişimine sahip bir şekilde ve çok daha özgür bir ülkede büyümesinin önünü açan demokratik reformlarla ilgili harekete geçilmesini sağlamıştı.

Gençler, çoğu İngilizce yazılmış popüler internet mimlerine ve şakalara pankartlarda yer vererek bu durumu kendi avantajlarına kullanıyor.
 

Reuters.jpeg
(Reuters)


Esprili bir dilde yazılan, göstericilerin kendi durumlarıyla dalga geçtiği bazı mesajlarda şu ifadelerin de yer aldığı görüldü:

"Diktatörlük mü? Hayır! Teşekkürler. 'İlişki' bile istemiyorum", "S*** askeri darbeyi, hâlâ bekarım" ve "Gelinlikle protesto etmem gerektiğine hâlâ inanamıyorum".

Eylemcilerden bazıları da orduyla alay etti: Göstericilerden biri, üzerinde çizgi karakter Bart Simpson'ın "Hey, ordu, şortumu ye" dediği bir döviz taşıdı, bir diğeriyse Ariana Grande'nin popüler şarkılarından birine gönderme yaparak "Diktatörlük mü????? Teşekkürler, sıradaki gelsin!!!" ifadesini kullandı.

Gece elbiseleri, kuşaklar ve taçlarla boy gösteren güzellik yarışması kraliçeleri "Demokrasi için savaş" ve "Lütfen sesimize kulak verin" şeklinde daha geleneksel mesajlar içeren dövizler taşırken, bazı protestocularsa eyleme, Açlık Oyunları serisinden esinlenilen üç parmakla selamlama hareketiyle katıldı.
 

AFP vücut geliştiriciler.jpg
(AFP)


Hafta sonu yönetim, izolasyona ve 2011'de başlayan demokrasiye geçiş döneminden öncesinde yaşanan daha büyük bir yoksulluğa dönmekten korkan ülkede daha çok öfkeye neden olan bir günlük internet yasağını kaldırmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gösteriler 1988 ve 2007'de kanlı bir şekilde bastırılan geniş çaplı protestoların aksine çoğunlukla barışçıl geçse de bu eylemler, ordunun ülkeyi yaklaşık yarım asır boyunca doğrudan yönetmesine ve askeri yetkililerin 10 yıl önce iktidarın bir kısmından feragat etmesine kadar geçen sürede yaşanan ayaklanma sancılarına dair anıları şüphesiz canlandıracak.

Salı günü çevik kuvvet polisinin kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullanıp havaya ateş açtığı Mandalay ve Nepido'daki gösterilerde gerginlik tırmanırken bazı eylemcilerin de taş ve şişe fırlattığı görüldü.

Nepido'daki gösteriler sırasında gerçek mühimmatla başından vurulduğu düşünülen bir kadının, protestolarda ciddi şekilde yaralandığı bilinen ilk kişi olduğu belirtildi. 19 yaşındaki gösterici hastanede yaşam mücadelesi veriyor.

Protestolar, Ang San Su Çi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) açık ara kazandığı kasım seçimlerinin usulsüzlüklerle lekelendiğini iddia eden ordunun 1 Şubat'ta Su Çi hükümetini devirmesiyle başlamıştı.

Seçim komisyonuysa usulsüzlük iddialarını yalanlıyor.

Protestocular, iktidarın Su Çi'nin devrilen sivil hükümetine iade edilmesini talep ediyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU