ABD Başkanı Trump: İran ABD’ye karşı bir adım atarsa karşılığı ağır olur

Trump ABD-İran gerilimi ile ilgili konuştu

Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump İran ile yükselen tansiyonu değerlendirdi. 

Trump Tahran ile gerilimin nasıl bir noktaya evirileceğinin zaman içinde ortaya çıkacağını söyledi: 

İran ile ne olacağını zaman içinde göreceğiz. Eğer bir şey yaparlarsa bu çok kötü bir hata olur.  Eğer ABD’ye karşı bir şey yaparlarsa karşılığı ağır olur.

Trump son dönemde İran’ın attığı adımları “tehditkar” olarak tanımladı.

New York Times: İran için 120 bin asker istendi

ABD’nin New York Times (NYT) gazetesi de ABD Savunma Bakan Vekil Patrick Shanahan’ın Başkan Trump’tan olası İran işgali için 120 bin asker talep ettiğini iddia etti. 

NYT konunun Perşembe günü Trump’ın üst düzey güvenlik danışmanlarıyla yaptığı toplantıda gündeme geldiğini belirtiyor. 

Toplantıda Ortadoğu’ya asker göndermeyi öngören bir plan üzerinde çalışıldığı, İran’a asker gönderme fikrinin de burada konuşulduğu ifade ediliyor. 

Gazeteye göre Shanahan İran’ın bölgedeki ABD kuvvetlerine saldırması ve nükleer silahlar ile ilgili çalışmalarına hız vermesi halinde Ortadoğu’ya 120 bin asker göndermeyi öngören bir askeri plan sundu. 

Haberde söz konusu planın şahin kanadın liderlerinden ve Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton tarafından gündeme getirildiği ileri sürülüyor. 

Trump, kendi yönetiminin Ortadoğu stratejisini “ilkeli realizm” olarak tanımlıyor. 

Trump 5 Şubat’ta Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında Ortadoğu’ya 7 trilyon dolardan fazla harcama yapıldığını açıklamış, önceki başkanların uyguladığı politikayı sert bir dille eleştirmişti. 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU