Biden, Obama döneminin en büyük hatalarından birini tekrarlamak üzere

Başkanın popülerliğini korumak için Amerika'yı yeniden inşa etmeye yönelik mali planlarının gerçekte nasıl karşılanacağını düşünmesi gerek

ABD Başkanı Joe Biden, Washington'da Beyaz Saray'ın Devlet Yemek Salonu'nda Kovid-19'a karşı verilen mücadeleden bahsederken Abraham Lincoln'ün bir tablosu görülüyor (AFP)

Biden yönetimi, Obama başkanlığının en büyük hatalarından birini tekrarlamak üzere. Aldıkları desteğin devam etmesi için siyasetçilerin, programlarının sıradan Amerikalılara nasıl fayda sağlayacağını açıklığa kavuşturması gerekiyor. Başkan, pandemiyi sona erdirmek için gereken yeni programları başlatmak yerine isimsiz milyarlara Kovid yardımları akıtarak kamu politikasının temel ilkelerini görmezden geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tarihe bir göz atın. FDR'nin (Franklin Delano Roosevelt, 32. ABD Başkanı -çn.) Yeni Düzen (New Deal) programlarının Amerikalıların geçim kaynaklarını geliştirme amacıyla tasarlandığını inkar edemezsiniz. Yönetimin kapitalizmi kendisinden kurtarmaya yönelik yaklaşımının ister yanında ister karşısında durun, ortada apaçık ve anlaşılır bir strateji vardı.

Tarihi ileri sarıp Obama yönetiminin 2008 finans krizine cevabına gelirseniz, çöküşün eşiğindeki mali sistemler için "teşvik" (ve bundan daha az popüler olan "kurtarma") gibi yavan planları hatırlarsınız. Bunların hepsi şu soruyu gündeme getiriyor: Kamu politikası oluşturmada ne zaman hayal gücünden bu denli yoksun hale geldik?

Başkan Biden, Trump'ın en zehirli idari icraatlarından bazılarını iptal etti ama bunlar Amerika'daki şiddetli pandemiye ve eşitsizliğe pek de yanıt vermiyor. Dolayısıyla istikamet 1,9 trilyon dolarlık (yaklaşık 14 trilyon TL) paket, yani "Amerika Kurtarma Planı". Bu plan, Obama dönemindeki öncülü olan ve kamu nezdinde anlaşılmasa da önemli faydalar sağlayan Amerika Toparlama ve Yeniden Yatırım yasasının halefidir. Senato'daki tıkanıklığı aşmak için 60 oyluk bir nitelikli çoğunluğa ihtiyaç duyan ARP şu anda başarısızlığa uğramış durumda.

Fakat Demokratların sahip olduğu tek oyluk çoğunlukla kapsamlı bir virüs yardımı ve diğer yasa koyma işlemleri için sadece salt çoğunluk gerektiren bütçe mutabakatını kullanabilirler. Bu noktada programları açıkça adlandırmak ve öncelendirmek kritik öneme sahip. Joseph Robinette Biden, üçüncü bir LBJ (Lyndon Baines Johnson, 36. ABD Başkanı- çn.) veya FDR gibi, JRB olmak istiyorsa işte Amerika'nın sağlık ve ekonomi alanındaki güvenliğinde yeni bir şafağı doğurabilecek birkaç şey.

Birinci ve en acil olarak, aşıları milyonlar halinde seri olarak üretebilmemiz için bir Aşı İlerleme İdaresi'ne ihtiyacımız var. JRB, Savunma Üretim Yasası'nı yetkilendirerek ilaç şirketlerine hepimiz bağışıklık kazanana kadar aşı üretmeye devam etme emri verebilir. Amerika'nın her kasabasında ve şehrinde, sadece aşıların değil tıbbi maskelerin ve dezenfektan paketlerinin de depolandığı açık hava aşılama alanlarına ihtiyacımız var.
 


Ardından emsalsiz bir altyapı taahhüdü için; yani ülkedeki her posta koduna yüksek hızlı geniş bant ve elektrik enerjisi döşemek, virüsten mustarip kırsal ve kentsel topluluklar için yeni hastaneler inşa etmek ve Amerika tarihindeki en iddialı "Uçak, Tren ve Otomobil" yatırımını üstlenmek için bir Amerika Vadi İdaresi ve Amerika Kent İdaresi'ne ihtiyacımız var. Pandemi sona erdiğinde Amerika'da yepyeni bir gün doğabilir.

Sonrasında, sadece yaşlı yurttaşlar için değil tüm çalışkan Amerikalılar için işsizlere ve pandemiden önce veya sonra finansal olarak yerinden edilen herkese teşvik ödemesi sağlayan güvenlik ağı sözünü yerine getirmek üzere bir Ekonomik Güvenlik Yasası'na ihtiyaç var.

Önümüzdeki 10 yılda Birleşik Devletler'i yeniden inşa etmek için iyi maaşlı işlere yönelik uzun vadeli taahhütlere, yani Kovid'i yenmek ve gelecekteki tüm tıbbi zorluklara hazırlıklı olmak için bir plana ihtiyacımız var. Yale Halk Sağlığı Okulu'ndan Epidemiyolog Gregg Gonsalves'in Biden'ın tekliflerinden biri hakkında dikkat çektiği üzere, öngörülen FEMACorps sadece 18 ila 26 yaşındakilerle sınırlı ve rekabetçi ücretten yoksun.

Liste devam ediyor: Karbonu yok etmek ve Amerikan kıyılarını kuraklık, sel ve yangınlardan korumak için bir İklim Koruma Birliği. Son olarak Citizens United'ı (kâr amacı gütmeyen muhafazakar bir örgüt - çn.), seçim düzenbazlıklarını ve siyasetimiz üzerindeki kurumsal egemenliği sona erdirmek için bir Demokratik İşleyiş İdaresi'ne ihtiyacımız var. Mantıksal sıra budur: Aşılar; altyapı ve iklim; demokrasi reformu.

Yeni Beyaz Saray şunu vurgulamıştı:

Şu anda birbirine eklemlenen 4 krizle karşı karşıyayız: Kovid-19, beraberinde gelen ekonomik kriz, iklim değişikliği ve ırksal eşitsizlik. (İlk) hafta Başkan Biden bu zorluklarla mücadele etmek için hızla harekete geçti.

Senatör Chuck Schumer, Çoğunluk Lideri olarak katıldığı ilk ulusal röportajda nelerin tehlikede olduğunu daha net bir şekilde tanımladı. Amerika'daki muazzam ekonomik ve ırksal eşitsizlik, pandeminin sonucu değil. Yeni programlar ülkemizi sadece istikrara kavuşturmakla kalmamalı, aynı zamanda onu dayanıklı bir şekilde güçlendirmelidir.

Joe Biden olabilir. Ya da JRB olabilir. Şimdi karar verme zamanı.

* Alexander Heffner, PBS kanalında yayımlanan The Open Mind programının sunucusudur



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU