Bütün dünyanın Kovid-19 salgınıyla boğuştuğu 2020 yılında Türkiye'nin siyasi gündemi eski enerjisinden hiçbir şey kaybetmedi.
2020'de de siyasi tartışmalar hiç eksik olmadı, kavgalar yine her zaman olduğu gibi aynı sertlikle yaşandı.
Geride bırakmaya hazırlandığımız yıl da hep Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, siyasi ittifaklar, yeni partiler başkentin gündemindeydi.
Demokrasi ve Atılım Partisi kuruldu
AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan, uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı ile Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunan Ali Babacan'ın genel başkanlığında bir parti bu yıl içinde siyasi hayata atıldı.
Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) adıyla kurulan parti, mart ayında ilan edildi. Partiye daha önce farklı partilerde siyaset yapan çok sayıda isim katıldı.
Eski Şişli Belediyesi Başkanı Mustafa Sarıgül de parti liderleri kervanına katıldı. 2020'nin son haftalarında kurulan partinin ismi Türkiye Değişim Partisi.
Bu yıl kurulan diğer partiler ise Doğru Parti, Umut Partisi ve Yenilik Partisi.
İçişleri Bakanı Soylu'nun istifası kabul edilmedi
Koronavirüs salgınını önlemek için 10 Nisan gecesi 31 şehirde alınan sokağa çıkma kısıtlaması kararının sadece 2,5 saat önce ilan edilmesi nedeniyle market ve fırınların önünde izdiham görüntüleri oluştu.
Sorumluluğunu üstlenen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 13 Nisan'da Twitter'dan yayınladığı bir mesajla istifa ettiğini açıkladı.
İstifa kararının duyurulmasının ardından sosyal medyada Soylu'nun göreve geri dönmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istifayı kabul etmemesi için kampanya başlatıldı.
Soylu'ya destek veren isimlerden biri de Cumhur İttifakı'nın üyesi olan MHP'nin lideri Devlet Bahçeli'ydi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, 2 saat 23 dakika sonra istifanın kabul edilmediğini açıkladı. Soylu, görevine geri döndü.
İYİ Parti'ye AK Parti ve MHP ilgisi, parti içinde kargaşa
Millet ittifakı bileşenlerinden biri olan İYİ Parti bu yıl Cumhur İttifakı'nın radarına girdi.
Daha önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Partilileri MHP'ye davet etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ağustos ayında İYİ Parti'yi "Yerli ve milli muhalefet" ilan etti.
Bahçeli, İYİ Parti ve lideri Meral Akşener'e ikinci "dön" teklifini geçtiğimiz günlerde yaptı.
Akşener'in siyasi mesaisi 2020'de çok yoğundu. Türkiye genelinde il ve ilçeleri ziyaret ederek tabanını güçlendirmeye çalıştı.
Parti içindeki gerilim ise eylül ayında yapılan 2. Olağan Kurultay'da zirve yaptı.
Bazı İYİ Partililerin dışlandığı iddiaları üzerine başlayan tartışma sonrası partinin kurucularından Ümit Özdağ bir televizyon kanalında İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu için "FETÖ'cü" dedi.
Kavuncu'nun milletvekili hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından parti Özdağ'ı 16 Kasım'da ihraç etti.
Aynı gün İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk da parti yönetimini eleştirerek istifa etti.
Ayasofya cami oldu, Kariye bekliyor
Danıştay, Ayasofya'nın müze olmasını sağlayan Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan davayı 10 Temmuz'da görüşerek kararı iptal etti.
Danıştay kararının hemen ardından ise Cumhurbaşkanı kararıyla yapı Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.
Ayasofya, 24 Temmuz'da yapılan büyük bir törenle tekrar Müslümanların ibadetine açıldı.
Benzer karar Fatih semtindeki Kariye müzesi için de verildi. Ancak Kariye henüz ibadete açılmadı.
Albayrak istifa etti
Kuşkusuz bu yılın en önemli siyasi olaylarından biri, 2018 yılında Hazine ve Maliye Bakanlığı'na getirilen Berat Albayrak'ın istifası oldu.
İstifanın önemini, bu koltukta oturan ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı olması daha arttırıyor.
İstifanın, Albayrak'ın Instagram hesabından paylaşılması ve ana akım medyada konunun haberleştirilmemesi istifanın üzerini bir gizem bulutu kaplanmasını neden oldu.
İstifadan 27 saat sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Albayrak'ın görevinden af talep ettiği" ifade edilerek Cumhurbaşkanı'nın bu talebi kabul ettiği duyuruldu.
İstifanın ardından kayıplara karışan Albayrak, hala kamuoyu önüne çıkmadı.
Tank palet fabrikası kavgası
Geçen yıl iktidar ile muhalefet arasında başlayan tank palet fabrikası tartışması bu yıl da sert tartışmalar çıkmasına neden oldu.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, fabrikanın Katar'a peşkeş çekildiğini öne sürerek bunun Türkiye'ye karşı bir ihanet olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerine tepki göstererek "Tank Palet Fabrikası'yla ilgili her şeyi vesikalarıyla ortaya koyduğumuz halde hala bunu konuşuyor. Buradan ekmek çıkmaz, boşuna konuşma. Hakaret edilen ordu ve onun her mensubu birer Mehmetçiktir. Biz Mehmetçiğimizi size yedirtmeyiz ve yedirtmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na 500 bin liralık tazminat davası açtı.
Bülent Arınç'ın istifası
15 Temmuz darbe girişimi davası nedeniyle tutuklu bulunan Osman Kavala ile Halkların Demokratik Partisi'nin eski genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasına ilişkin sözleri nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepkisine uğrayan Bülent Arınç, 24 Kasım'da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğinden istifa etti.
Arınç, kamuoyuyla paylaştığı duyurusunda "Hayatım boyunca doğru söz, doğru ilke, dürüstlük ve vicdanımın sesi rehberim oldu. Bu yüzden çok bedel ödedim ama bundan asla vazgeçmedim. Bundan sonra da vazgeçmeyeceğim. Derdimiz memleket derdidir. Memleketimizin huzura, refaha ve mutluluğa kavuşması için ne fedakârlık yapmamız gerekirse, tereddüt etmeden yaparız. Yeter ki vatan sağ olsun" ifadelerini kullandı.
Davutoğlu muhalefette vites yükseltti
2019'un son aylarında Gelecek Partisi'ni kuran önceki başbakanlardan Ahmet Davutoğlu en dikkat çeken muhalefet liderlerinden biri oldu.
Gelecek Partisi, yurt genelinde teşkilatlanmasını tamamlayarak 1 Kasım'da genel kongresini yaptı ve bu tarihten 6 ay sonra yapılacak herhangi bir seçime girmeye hak kazandı.
Davutoğlu liderliğindeki gelecek partisi, AK Parti iktidarına karşı sert bir muhalefet yapmaya başladı.
Parti kapatma tartışması
MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin, Halkların Demokratik Partisi'nin kapatılması gerektiğine ilişkin açıklamaları da siyasi kulislerin hareketlenmesine neden oldu.
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bu öneriye katılmadığını ifade edince Bahçeli'nin tepkisiyle karşılaştı.
16 Aralık'ta Twitter hesabından bir açıklama yapan Bahçeli isim vermeden Kurtulmuş'u şu sözlerle eleştirdi:
HDP'nin kapatılmasına karşı çıkan CHP'li sözcüler, demokrasi istismarcısı İP'in Başkanı ve AK Parti'nin içindeki bazı yöneticiler cevap versinler; Türk devletinin ihaneti beslemesi, mermi, bomba, mayın, keleş masraflarını karşılaması olacak ve makul görülecek şey midir?
"Diktatör" sözüne 250 bin liralık tazminat davası
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 20 Aralık' bir basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan için "diktatör bozuntusu" dedi.
Erdoğan bu sözlerin ardından Özel'e 250 bin liralık tazminat davası açtı.
Soylu'nun "terörist" çıkışları
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile insan hakları konusunda çalışmalarıyla bilinen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na yönelik “terörist” ifadesi siyasetin gündemine giren tartışmalar arasında yer aldı.
24 Aralık'ta İl Emniyet Müdürleri ile değerlendirme toplantısına katılan Soylu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirtaş'ın serbest bırakılmasına ilişkin kararını eleştirerek, "Demirtaş teröristtir. AİHM'in, hangi sebeple olursa olsun, aldığı karar boşlukta bir karardır, hiçbir anlamı yoktur" dedi.
Soylu, aynı toplantıda, gözaltında çıplak arama iddialarını gündeme getiren HDP'li Gergerlioğlu için de terörist nitelendirmesinde bulundu.
Gergerlioğlu ise bu ifade için şu yanıtı verdi:
"Çıplak arama var dediğim için. Kadınlara, erkeklere, çocuklara yapılan cinsel tacize karşı çıktığım ve tüm kamuoyu yanımda olduğu için. Arkamda millet olduğu için bana saldırıyorlar. Ben herhangi bir grubun üyesi olsam kimseye bırakmam kendim söylerim. Ben bir insan hakları savunucusuyum, mağdurun kimliğine bakmam. Zalime karşı mazlumun yanındayım."
2020'de kaybettiklerimiz
Tabi yeri doldurulamaz kayıplar da yaşandı.
17 Ocak günü, Türkiye'nin siyasi hayatına damga vurmuş isimlerden biri olan Rahşan Ecevit hayatını kaybetti.
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz da vefat eden isimler arasındaydı. 73 yaşında son nefesini veren Yılmaz, siyasi yaşamına 1980'li yıllarda başlamış ve Devlet Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Anavatan Partisi Genel Başkanlığı ve üç kez de Başbakanlık görevinde bulunmuştu.
Anasol-M hükümetinin MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile Refah-Yol iktidarının RP'li Adalet Bakanı Şevket Kazan da 2020'de hayatını kaybetti.
Siyasetin renkli simalarından biri olan Eski TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi, 22, 23, 24 ve 26. dönem milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, Kovid-19 nedeniyle vefat eden isimler arasındaydı.
Vefat eden diğer bir siyasetçi ise Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) lideri Haydar Baş'tı.
Baş, 14 Nisan'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Hristiyan Ermeni bir baba ile Çerkez Müslüman bir annenin çocuğu olan AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan da 51 yaşında mide kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.
© The Independentturkish