Prof. Ceyhan’dan mutasyona uğrayan virüsle ilgili açıklama: Salgının bitmesi için beklediğimiz başlangıç da olabilir

Ceyhan mutasyona uğrayan virüsle ilgili "Henüz telaşlanacak bir şey yok" dedi

Fotoğraf: AA

Birleşik Krallık’ta ortaya çıkan mutasyona uğrayan koronavirüsle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir” dedi.

"Henüz telaşlanacak bir şey yok" diyen Ceyhan, "Her zamanki gibi dikkatli olmalıyız" uyarısında bulundu.

Ceyhan, Twitter hesabından paylaşımda bulundu:

Birkaç gündür herkes İngiltere’de ortaya çıkan yeni mutant coronavirus’la (B.1.1.7)ilgili telaş içerisinde. Henüz karamsarlık için bir neden yok. Çünkü; 1) Bulaşıcılığın % 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu. Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil. 2) ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virusun özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir.

"Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virustan daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir" diyen Ceyhan, "Çünkü o mutasyonda virusun daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir" bilgisini paylaştı. 

Ceyhan istenmeyen yönde bir mutasyon olursa zorunlu olarak virüsün yayılmamasına gayret edileceğini ifde etti. 

Henüz telaşlanacak bir noktada olunmadığını kaydeden Ceyhan dikkatli olunmasını istedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU