Hıncal Uluç: “Sunny side up” diyen kız haklı

"Çünkü dilimizde karşılığı yok. Anlayan anlar, anlamayan anlamaz. Ama anlamayan bir de dalga geçmeye kalkarsa, işte böyle kendisi ile dalga geçer"

Fotoğraflar: Twitter, Instagram

Sabah yazarı Hıncal Uluç, sosyal medya fenomeni Duygu Özaslan’ın “sunny side up” demesiyle başlayan tartışmayı yazdı. Özaslan’ı haklı bulduğunu söyleyen Uluç, “sunny side up”ın Türkçe’de karşılığı olmadığını söyledi.

Duygu Özaslan, çektiği bir videoda “sunny side up”ın Türkçe karşılığını bilmediğini söylemiş, sosyal medyada günlerce gündemde kalmıştı. Uluç, bugünkü yazısında bu tartışma için şu satırları kaleme aldı:

Sunny side up!.. Geçen hafta sonu Kuzguncuk'taydık, Ankara misafirlerimle.. Kemaller ve sevgili Ahmet'imin (Taner Kışlalı) kızı, kuzenim Nilhan'la birlikte.. Onları efsane İcadiye Caddesi'ne götürdüm, kahvaltıya.. Garson geldi. Siparişleri aldı.. Ben sahanda yumurta istedim.

"Peki" dedi, gitti. "Nasıl" diye sormadı. Çünkü bizde "Sahanda yumurta"nın "Nasıl"ı yoktur. Oysa özellikle Amerika, İngiltere gibi ülkelerde vardır.. "Nasıl" diye sordular mı, ya "Sunny side up" dersiniz.. Ya da "Over easy!." Bu ikisinin pişme şekli farklıdır. Sunny side up'ta yumurta kırılır. Beyaz donunca ateşten alınır.

Böylece sarısı çok az pişer, tavanın içinde güneş gibi görünür. O sarıya ekmek banarsınız.. Over easy'de ise, altı pişince, bir yayvan kaşık ya da spatula ile, ters yüz edersiniz.. Üst tarafı da iyice pişer. Sarısı da, beyazı da iyi pişmiş yumurta yersiniz. Artık ekmek banarak değil, çatalla..

Şimdi bunu bilgiçlik taslamak, ukalalık etmek için yazmadım tabii.. İki genç ve ünlü kızımız, konuşmalarında İngilizce laflar kullanıyorlarmış.. Birisi "Sunny side up" da demiş, yumurtası için.. Ülkemde konu kıtlığı var.. Sosyal medya kulluğu da var ya.. Masaya oturan bu ikisi ile dalga geçiyor.. Oysa işte gördünüz.. Sunny side up diyen kız haklı.. Çünkü dilimizde karşılığı yok. Anlayan anlar, anlamayan anlamaz. Ama anlamayan bir de dalga geçmeye kalkarsa, işte böyle kendisi ile dalga geçer.. Küreselleşme, sınırları kaldırdı. İnternet dostluğu, arkadaşlığı dünyaya yaydı. Şimdi herkes herkesle yazışıyor.. Ortak dil, genelde en yaygın olanı. Yani İngilizce.. Ne var şimdi iki ünlü ara ara İngilizce laf ediyorsa..

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU