Bir bilimkurgu hayranıysanız sıklıkla uzay seyahatlerine şahit olmuşsunuzdur. Genellikle bu türdeki film ya da kitaplarda yer alan yolculuklarda çeşitli varsayımsal teknolojiler kullanır.
Warp motoru, uzay bükme veya ışık hızının ötesine geçme bu teknolojilerden sadece bazılarıdır.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bildiğimiz fizik kurallarına özellikle de Albert Einstein'ın Özel Görelilik Kuramı'na göre ışık hızında seyahat mümkün değil.
Ama fizik yasaları bize çok büyük miktarda enerji gerektirse de ışık hızına yakın bir hıza ulaşmanın mümkün olduğunu söylüyor. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin, NASA Goddard YouTube kanalında da geçtiğimiz günlerde bu konuda eğlenceli bir video yayınlandı.
"NASA’nın Işık Hızına Yakın Hızda Seyahat Rehberi" adlı animasyon video, ışık hızına yakın hıza ulaştığımız takdirde nelerle karşılaşacağımızı ve uzaydaki belirli noktalara ne kadar sürede ulaşabileceğimizi açıklıyor.
En yakın galaksiye ulaşmak 1 milyon sürüyor
Işık hızının yüzde 90'ına ulaşılması halinde yapılabilecek seyahat ve karşılaşılacak sorunlardan bazıları şu şekilde:
- Saatiniz normal görünür. Ancak zaman sizin için yavaşlar, Dünya'da size kıyasla neredeyse iki kat hızlı akar.
- Güneş Sistemi’nden çıkmanız size göre 9 ay, Dünya’ya göre 1,5 yıldan daha fazla sürer.
- En yakın yıldız sistemi Proxima Centauri’ye ulaşmanız size göre 2 yıl, 2,54 milyon ışık yılı uzaklıktaki en yakın galaksi Andromeda’ya ulaşmanız 1 milyon yıl, Samanyolu'na 32 milyar ışık yılı uzaklıktaki en uzak galaksi GN-z11’e ulaşmanızsa 15 milyar yıl sürer.
- Böyle bir hızla giderken, aracınıza çarpacak en ufak hidrojen atomu bile bomba etkisi yaratabilir. Bu yüzden paramparça olmamak için bir kalkan takmak zorundasınız.
- Olur da dönmek isterseniz, Dünya’da yolda geçirdiğiniz sürenin yaklaşık iki katı kadar zaman geçmiş olur.
Independent Türkçe, Webtekno, Sciencealert