Müzik platformu Deezer'a göre halihazırda çok sayıda şarkı, yapay zeka aracılığıyla üretiliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Fransız şirket, üretici yapay zeka araçlarıyla yaratılan şarkıları otomatik bir şekilde tespit etmesini mümkün kılan yeni bir sistem geliştirdi. Sistem, her gün yaklaşık yaklaşık 10 bin veya platforma eklenen müziğin yüzde 10'a yakınını oluşturacak sayıda yapay zekayla üretilmiş parça yüklendiğini saptadı. Bu sayı daha da yüksek olabilir.
Şirket, Suno ve Udio gibi üretici modellerin popülerleşmesinin, otomatik şarkı yaratımını kolaylaştırdığını ve bunların dinlenmesiyle gelir elde etmenin amaçlandığını söyledi. Bu da muhtemelen bu tür parçaların sayısının hızla artmasına yol açtı.
Deezer'ın sistemi, bu modellerle yapay bir şekilde oluşturulmuş müzikleri tespit edebiliyor ve yeterli veri örneği varsa daha fazla modeli de kapsama seçeneğine sahip.
Şirket, yapay zeka müziğini daha geniş bir şekilde tespit edebilen sistemler üzerinde de çalışıyor. Başka sanatçılara aitmiş gibi gösterilen şarkıları saptamak üzere deepfake sesleri daha iyi ayırt edebilmeyi umuyor.
Deezer'ın inovasyon müdürü Aurelien Herault "Piyasadaki en iyi yapay zeka tespit aracını yaratmak için yola çıktık ve sadece bir yılda inanılmaz bir ilerleme kaydettik" diye açıkladı.
Piyasada halihazırda var olan araçlar, belirli bir üretici yapay zeka modelinden elde edilen veri setleriyle eğitildikleri sürece epey etkili olabiliyor ama araç yeni bir model veya yeni verilerle karşılaştığında tespit oranı büyük ölçüde düşüyor. Bu sorunu ele alarak kayda değer seviyede daha sağlam ve birden fazla modele uygulanabilir bir araç yarattık.
Şirket, parçaların çoğunun aslında Deezer'da hiç dinlenmediğini söyledi. Ancak kataloğu dolduruyorlar ve müzik platformlarından gelir elde etmek umuduyla parçaları sahte bir şekilde çalmak gibi hileli faaliyetlerde kullanılabiliyorlar.
Sistem, yapay zekanın diğer unsurlarla karıştırılarak kullanıldığı şarkıları her zaman tespit edemiyor. Deezer, bu tür parçaların platformda kalmaya devam edeceğini ama yapay zekanın daha yaygın kullanılmasının yaratıcıların gelirleri için oluşturabileceği risklerden endişe duyduğunu söylüyor.
Deezer CEO'su Alexis Lanternier "Yapay zeka, müzik ekosistemini giderek daha fazla bozmayı sürdürürken ve Deezer gibi müzik platformlarına akın eden yapay zeka içeriği giderek artarken hem yaratıcılar hem de hayranlar için şeffaflığı artıracak son teknoloji bir araç geliştirmekten gurur duyuyoruz" dedi.
Üretici yapay zeka, müzik üretimini ve tüketimini olumlu yönde etkileme potansiyeli taşıyor ama sanatçıların ve söz yazarlarının haklarını ve gelirlerini korumak için sorumlulukla ve özenli bir şekilde kullanılmalı. İleride tamamen yapay zekayle üretilen içerikler için bir etiketleme sistemi geliştirmeyi ve bunları algoritmik ve editöryal önerilerin dışında tutmayı hedefliyoruz.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: İdil Barım
© The Independent