İnsanların ataları Avrupa'ya sanılandan 500 bin yıl önce gitmiş

Bilim insanları hominin varlığına işaret eden kanıtlar buldu

Araştırmacılar, modern insanları içeren hominin grubunun dünyaya ne zaman yayıldığını saptamaya çalışıyor (AP)

Bilim insanları homininlerin Avrupa'ya sanılandan yaklaşık 500 bin yıl önce ulaştığına işaret eden kanıtlar buldu. 

İnsanların ve içinde bulunduğu hominin grubunun Afrika'dan ne zaman ayrılıp diğer bölgelere yayıldığı epey hararetli bir tartışma konusu. 

Daha önce Gürcistan'da ortaya çıkan bulgular, Homo cinsinin Avrasya'ya en azından 1,8 milyon yıl önce vardığını gösteriyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Avrupa'nın geri kalanında bulunan kanıtların en eskisi yaklaşık 1,4 milyon yıl önceye ait.

Ohio Üniversitesi'nden Dr. Sabrina Curran liderliğindeki yeni bir çalışmada, homininlerin bölgedeki varlığının 1,95 milyon yıl önceye kadar dayanabileceği öne sürüldü.

Araştırmacılar, Romanya'daki arkeolojik kazı alanı Grăunceanu'da keşfedilen kemikleri inceledi. İlk kez 1960'larda kazılmaya başlanan alanda bugüne kadar 1,3 ila 2,2 milyon yıl öncesine tarihlenen en az 5 bin fosil örneği çıkarıldı.

Bulguları hakemli dergi Nature Communications'ta 20 Ocak Pazartesi günü yayımlanan çalışmada, bunların 20 tanesinin üzerinde dikkat çekici kesme izleri görüldü.

Bilim insanları yaklaşık 1,95 milyon yıllık kemiklerin, çift toynaklılar ve küçük etçil hayvanlar gibi çeşitli türlere ait olduğunu tespit etti. Sözkonusu kesiklerinse çevresel etkilerden ziyade kasıtlı bir işlem sonucu oluştuğunu düşünüyorlar.

Bunların kaval kemiği gibi bölgelerde yoğunlaşması, izlerin hayvanların derisi yüzülürken bırakıldığına işaret ediyor. 

Bulguların homininlerin bölgedeki varlığına kanıt sunduğunu savunan ekip, insanların atalarının Avrupa'ya sanılanan 500 bin yıl önce gitmiş olabileceğini öne sürüyor.

Diğer yandan bölgede henüz hominin kalıntısı keşfedilmediği için hangi hominin cinsin bu kesikleri açtığı sorusuna yanıt verilemiyor. Bu dönemde Homo erectus, Afrika'da ortaya çıkmıştı ancak Homo habilis veya başka bir türün de kesme izlerinden sorumlu olması muhtemel.

Bölgede hominin kalıntıları ve taş aletlerin bulunmaması, yeni çalışmanın iddiasını zayıflatıyor. Ayrıca homininlerin, Romanya'ya kadar ulaştıktan sonra neden Avrupa'nın kalanına yayılmadığı gibi soruları da akla getiriyor.

Elbette aradaki 500 bin yıllık boşlukta insan ataları bölgeye yayılmış ancak bıraktıkları izler bugüne kalmamış olabilir. Gelecek çalışmalarda bu döneme ait kalıntıların ortaya çıkması da mümkün.

Yine de yeni çalışma, eski bulguların yeni tekniklerle incelenmesinin fayda sağlayabileceğini gösteriyor. Ayrıca insanların yeryüzüne yayılma hikayesinin sanılandan daha karmaşık bir rota izlemiş olabileceğine işaret ediyor.



Independent Türkçe, IFLScienceDebrief, Nature Communications

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU