IŞİD, 8 Haziran 2014 yılında Irak’ta Musul’un merkezini oluşturduğu Ninova vilayetini ele geçirdi.
Ardından 3 Ağustos’ta 400 bin Ezidi Kürdün yaşadığı Şengal’e saldıran örgüt, merkez ile köy ve kasabalarda katliam gerçekleştirerek 7 bine yakın kadın ve çocuğu kaçırdı.
Saldırı nedeniyle yüzbinlerce Ezidi Şengal Dağı’na kaçmaya zorlanırken, çok sayıda kişi de yollarda hayatını kaybetti.
Onlarca toplu mezar bulundu
IŞİD’in kaçırdığı kadın ve çocukların yarısı kurtarıldı, kalanların akıbeti ise bilinmiyor. Örgüt, bölgeden çıkarıldıktan sonra katledilen kişilere ait onlarca toplu mezar bulundu.
Şengal’de binlercesinin katledildiği, yüzbinlerin göçe maruz bırakıldığı, kadın ve çocukların köle pazarlarında satıldığı Ezidi katliamı altıncı yılına girdi.
Ancak altı yıl geçmesine rağmen hala binlerce kadın ve çocuk kurtarılmayı bekliyor, yüzbinlerce kişi de kamplarda zor şartlarda yaşamını sürdürüyor.
Saldırıdan sonra göç edenlerin az bir kısmı evlerine dönebildi. Ezidi yetkililer, halkın siyasi ve güvenlik nedeniyle dönmek istemediklerini ifade ediyor.
“Virane olmuş Şengal için söz veren hiçbir ülke sözünü tutmadı”
Yaşanan katliamın altıncı yıl dönümü münasebetiyle Independent Türkçe’ye konuşan Ezidilerin ruhani lideri Mir Hazım Tahsin Beg’in yardımcısı Cehwer Ali Beg, ABD ve Avrupa merkezli faaliyet yürüten uluslararası yardım kuruluşlarından gerekli yardım ve dayanışmayı görmediklerini söyledi.
Katliam ve sonrası sessizliklerini kınayan Ali Beg, sözde uluslararası kuruluşlarının kaçırılan kadın ve çocukların kurtarılmasında ciddi bir teşebbüste bulunmadığını savundu.
Virane olmuş Şengal’in imarı için birçok ülkenin söz verdiği ama hiçbirinin sözünü yerine getirmediğini kaydeden Ali Beg, “IŞİD saldırısından önce Şengal’de 400 bin Ezidi yaşıyordu. Bunların büyük kısmı şu an kamplarda zor şartlarda yaşıyor ve yardıma muhtaçlar. Maalesef yaşam şartları olmadı için Şengal’e de dönemiyorlar” dedi.
“Halk can güvenliğinden dolayı Şengal’e dönemiyor”
Halkın Şengal’e dönememesinin en önemli nedeninin can güvenliği olduğunu belirten Ali Beg, sözlerini şöyle sürdürdü:
Halk orada bulunan silahlı gruplar nedeniyle dönmek istemiyor. Haşdi Şabi gibi 5-6 tane silahlı grup var. Onlar orada dururken halk nasıl dönsün. Can güvenliği olmayan bir yere kim dönmek ister. Bir takım çevreler Ezidilerin büyük kısmının döndüğünü söylüyor ama bu doğru değil. Dönenlerin oranı yüzde 20 bile değil.
Qaidi, merkezi Bağdat hükümeti ve ya Irak Kürdistan Bölgesi’ne bağlı Peşmerge güçlerinin Şengal’in kontrolünü sağlamadan halkın dönmeyeceğini söyledi.
Ezidilerin yaşadığı sorunlarının çözümü için çağrıda bulunan Ali Beg, sözlerini şöyle tamamladı:
Türkiye, Suriye ve Arap ülkelerinde IŞİD’in kaçırdığı birçok kadın ve çocuk bulunuyor. Bunların biran önce kurtarılarak ailelerine teslim edilmesini istiyoruz. Bu halk 74 ferman yaşadı. Yetmedi mi? Yeter artık bizi rahat bırakın. Bizim devlet kurma ve ya güç olma gibi bir talebimiz yok. Tek isteğimiz kendi topraklarında insanca yaşamak.
“Irak hükümeti kaçırılanlar için hiç yardımcı olmadı”
Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) Duhok kentinde faaliyet yürüten Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi yetkilisi Hüseyin Qaidi, kurtarılan kadın ve çocuklar ile ilgili son durumu Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
Hem Bağdat merkezi hükümeti hem de uluslararası kuruluşlardan kaçırılan Ezidilerin kurtarılması için umdukları desteği alamadıklarını belirten Qaidi, özellikle Irak hükümetinin hiç yardımcı olmadığını söyledi.
Qaidi, örgütün elinden kurtarılan kadın ve çocuklara eğitim ve psikolojik destek sağlamak için birkaç yerin açıldığını ama bunun yetersiz olduğunu aktardı.
“IŞİD’in elinde asker olarak eğitim gören 400 çocuk kurtarıldı”
Kurtarılanların hepsinin ailelerine teslim edildiği ifade eden Qaidi’nin son durum ile ilgili paylaştığı bilgiler şöyle:
IŞİD saldırısıyla göçe zorlananların sayısı: 360 bin
Yurtdışına göç edenlerin sayısı: 100 binden fazla
Kaçırılanların sayısı: 6 bin 417 (3 bin 548 kadın, 2 bin 869 erkek)
Kurtarılanların sayısı: 3 bin 534 kişi (Bin 199 kadın, 339 erkek, bin 44 kız ve 952 erkek çocuğu)
Kurtarılmayı bekleyenler: 2 bin 908 kişi (Bin 323 kadın ve bin 585 erkek)
Babasız kalan çocuk sayısı: 2 bin 883 kişi (Bin 305 kadın, bin 578 erkek)
Saldırının düzenlendiği ilk günden bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı: Bin 293 kişi
Yetim kalan çocuk sayısı: 2 bin 745
Tespit edilen toplu mezar sayısı: 73
Tahrip edilen türbe ve dini mekanların sayısı: 68
Örgütün elinde asker olarak eğitim birçok Ezidi çocuğun olduğunu kaydeden Qaidi, bunlardan 400’ünün kurtarıldığını sözlerine ekledi.
© The Independentturkish