Fransa polislerin eylemlerinin ardından "boğma teknikleri" yasağından geri adım attı

Fransız hükümeti, ABD'de George Floyd'un öldürülmesinde kullanılan ve boyun kilidi olarak da anılan boğma tekniğinin yasaklanmasından geri adım attı

Fransa'nın başkenti Paris'te, 2016'da polis aracında hayatını kaybeden 24 yaşındaki siyahi genç Adama Traore için gösteriler düzenlendi (AFP)

Fransa hükümeti polis sendikalarının protestoları sonrası ,polisin boğaza basarak uyguladığı boyun kilidi (chokehold) yönteminin yasaklanmasından geri adım atmak zorunda kaldı.

İçişleri Bakanı Christophe Castaner pazartesi günü polis sendikası yetkililerine yaptığı açıklamada, bundan sonra polis ve ceza infaz memurlarına bu tartışmalı yöntemin öğretilmeyeceğini söyledi.

Ancak Castaner gözaltı sırasında bu yöntemin tamamen yasaklanmadığını da açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İçişleri Bakanı Castaner, ABD'nin Minneapolis şehrinde polisin gözaltına almak istediği 46 yaşındaki siyahi Amerikalı George Floyd'u ensesine bastırarak öldürmesi sonrası yapılan eylemlerin ardından, 8 Haziran'daki açıklamasında "boyun kilidi" yöntemine son verileceğini duyurmuştu.

Irkçılığa "sıfır hoşgörü" sözü de veren Castaner'in açıklamaları "devletin kendilerini yalnız bıraktığını" savunan Fransız polislerinin günlerce birçok şehirde eylem yapmasına yol açmıştı.

Kelepçlerini yere bırakan polisler, sistemik ırkçılık ve şiddet kullanma suçlamalarını reddetmiş, söz konusu yöntemin direnen şüpheliler için kullanılmasının şart olduğunu savunmuştu.

Castaner son açıklamasında karar hakkında polisler arasında bir "yanlış anlaşılma" olduğunu belirterek, bir polis memurunun gözaltı sırasında şüphelinin boynuna bastırmasının yasaklanacağını ancak şüpheliyi yere yatırmak için arkadan tutmasının yasaklanmadığını söyledi.

Fransa Ulusal Polis Direktörü Frederic Veaux'nun personele gönderdiği ve Associated Press'in (AP) ulaştığı mektuba göre, bu yöntem artık polis akademilerinde öğretilmeyecek ancak bir alternatif bulununcaya kadar boğma yöntemi dikkatlice ve itidalli şekilde kullanılmaya devam edecek.

AFP'nin aktardığına göre Veaux konuyla ilgili çarşama günü kurulacak komisyonun kullanılacak yeni teknikler konusundaki tavsiyelerini 1 Eylül itibarıyla ileteceğini de belirtti.

Polis sendikaları geri adımdan memnun

Synergie-Officiers Sendikası Başkanı Patrice Ribeiro, "Bu doğru yöne doğru bir adım. Ancak polisler arasındaki öfkeyi gidermeye yetmeyecek" dedi.

Unite-SGP-FO Sendikası Başkanı Yves Lfebvre de "Geç oldu ancak memnuniyet verici" diye konuştu.

Fransız polisinin ırksal profilleme yaptığı yönünde araşatırma bulguları basında yer almış, özel Facebook ve WhatsApp gruplarında polislerin ırkçı yorumları üzerine bir dizi soruşturma başlatılmıştı.

Son iki haftadır ülkede on binlerce kişi polis şiddeti ve ayrımcılığa karşı yürüyüş ve miting yapmıştı.

 

Euronews, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU