Trump, Seattle'da otonom bölge ilan eden eden eylemcilere müdahale tehdidinde bulundu

ABD Başkanı Donald Trump, Seattle'da otonom bölge ilan eden eden eylemcilere müdahale tehdidi yaptı. Kent Konseyi ise polisin kalabalık gruplara göz yaşartıcı gaz kullanımını yasakladı

Trump, son günlerde gündem olan "polis reformu"  kararnamesine ilişkin de "Kararnameyi yarın imzalayacağız. Biz kanun ve nizam istiyoruz" dedi (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, "otonom bölge" ilan eden polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı karşıtı eylemcilerin bulundukları yerden çıkarılmaması halinde eylemcilere müdahale etmeyi planladığını öyledi.

Washington eyaletine bağlı Seattle şehrindeki eylemcilerin, bölgede kalmasına ne kadar süre daha izin verileceği ya da müdahale yöntemi konusunda ayrıntılı yorum yapmayan Trump, Washington'ın Demokrat Valisi Jay Inslee ve Seattle'ın Demokrat Belediye Başkanı Jenny Durkan'ı eleştirdi.

Trump, "Hiçbir şey yapmayan bir valiye ve yaşadığının farkında bile olmayan bir belediye başkanına sahipsiniz. Eğer işlerini yapmazlarsa, bu işi ben yapacağım. Belediye Başkanı Durkan burayı bir aşk festivali diye niteledi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi günü Washington'daki Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, Seattle'daki durumu Adalet Bakanı William Barr'la da ele aldığını söyledi ve yapabileeceği "yaklaşık 10 farklı şey" olduğunu ekledi.

Trump, Vali Inslee'den Ulusal Muhafızları göreve çağırmasını istedi

Trump, Vali Inslee'nin de Ulusal Muhafızlar'ı yeniden Washington'da göreve çağırması gerektiğini söyledi.

Eylemciler arasında şiddet yanlısı kişiler olduğunu öne süren ve durumu yakından gözlemlediklerini belirten Trump, "Sorun bunun yayılıyor olması. Bir anda haydi başka bir şehirde yapalım. Sonra da başka bir şehirde yapalım diyecekler. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Seattle kentinde eylemciler Capitol Hill bölgesinde "Capitol Hill Otonom Bölgesi" (CHAZ) ilan etmiş, 6 blokluk alanı yaklaşık bir haftadır işgal etmişti. Bir hafta önce eylemcilerle polis arasındaki çatışmalar sonrası polis bölgeden çekilmişti.

CNN'in aktardığına göre polissiz bir alanda toplumun nasıl yaşayabileceğini göstermek isteyen eylemciler bir komünde olduğu gibi gıda ve tıbbi bakımı ücretsiz hale getirdi.

CNN eylemciler arasında eyalet yasalarına uygun şekilde silah taşıyan kişiler olduğunu ama şu ana kadar bölgede barışçı ve festivalvari bir atmosferin sürdüğünü aktardı.

Belediye başkanı Durkan eylemcilere desteğini duyurmuş ve 12 haziran'da Trump'a hitaben Twitter'daki paylaşımında "Seattle iyi. Demokrasiden bu kadar korkmayın" demişti.

Seattle Kent Konseyi polisin  göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullanmasını yasakladı

Diğer yandan Seattle Kent Konseyi'nde yapılan oylamada polisin kalabalık gruplara karşı göz yaşartıcı gaz ve biber gazı kullanmasının yasaklanmasına oy birliğiyle karar verildi.

Kent sakinlerinden gelen çok sayıda şikayet arasında polisin gaz kullanması sonucu eylemlere katılmayan kişilerin bile evlerinden çıkmak zorunda kaldığı ve bir kadının gazdan etkilenen bebeğinin gözünü anne sütüyle tedavi etmek zorunda kaldığı yer aldı.

Yapılan açıklamada polisin gözaltı sırasında boyun kilidi hareketi yapması halinde de söz konusu memurunn güç kullanımı konusunda soruşturmaya uğrayacağı ve detaylıca inceleneceği belirtildi.

 

Independent Türkçe, The Hill, CNN, AP

DAHA FAZLA HABER OKU