Sudan'daki iç savaştan kaçanlar, göçmen kaçakçılığından suçlanarak Yunanistan'da hapse atılıyor.
Guardian’ın haberinde, Yunanistan’daki savcıların kaçakçılıkla mücadele yasalarını kullanarak, Sudan’daki savaştan kaçan suçsuz kişileri hapse attığını yazıyor.
Haberde, başkent Atina’nın yaklaşık 45 kilometre kuzeyindeki Avlona hapishanesinde 50’ye yakın Sudanlı erkeğin tutulduğu belirtiliyor. Aktivistler ve avukatlara göre bu kişilerin çoğu, Sudan’daki iç savaştan kaçıp Girit adasına giden ve sığınma talebinde bulunan göçmenlerden oluşuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Sudanlı göçmenlerin, 2014’te yürürlüğe giren ve 25 yıla kadar hapis cezası öngören kaçakçılıkla mücadele yasası kapsamında tutuklandığı aktarılıyor.
Aktivistler ve avukatlar, bazı göçmenlerin kaçakçıların teklif ettiği indirimler karşılığında teknelerin dümenine geçtiğini söylüyor. Göçmen kaçakçılarının çoğunlukla teknelere binmediği, dolayısıyla bu cezaların kaçakçılık ağlarını bozmada etkisiz kaldığını ifade ediyorlar.
Yunanistan yetkililerinin paylaştığı rakamlara göre ocaktan bu yana Afrika’dan Girit’e ulaşan göçmen sayısı 2 bin 500’ü geçti. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne (UNHCR) göre Girit'e giden göçmen sayısı 2023’e kıyasla geçen yıl 6 kattan fazla arttı. Sudan vatandaşları, Yunanistan’daki 4. en büyük göçmen grubunu oluşturuyor.
Sudan’ın Batı Darfur bölgesinde sert çatışmalara sahne olan El Cuneyna şehrinden geçen yıl kaçan Samuel, Libya’dan Girit’e geçerken yakalandığını belirtiyor. Kaçakçıların, tekneyi kullanması karşılığında kendisine indirim yaptığını ve 12 bin Libya dinarı (yaklaşık 84 bin 400 TL) ödediğini söylüyor.
Haberde, geçen yıl haziranda mahkemeye çıkan 19 yaşındaki göçmenin, “Ya dümeni tutacaktım ya da beni öldüreceklerdi” dediği aktarılıyor. İnsan kaçakçılığından tutuklanan ve Avlona hapishanesine gönderilen genç, suçsuz olduğunu savunuyor.
Samuel’in avukatı Spiros Pantazis, tutukluluğa itiraz ettiklerini belirtiyor ve Atina yönetimini eleştiriyor:
Hükümet, yasadışı göçü en aza indirmek için katı kaçakçılıkla mücadele yasasını uzun süredir silah olarak kullanıyor. Ancak bu yasa, Yunan hapishanelerini hiçbir suç kaydı bulunmayan ya da suçla bağlantısı tespit edilmeyen kişilerle doldurmaktan başka bir işe yaramıyor.
Guardian, Yunanistan Göç ve İltica Bakanlığı’nın iddialara yönelik yorum talebini reddettiğini yazıyor.
Sudan’da iç savaş, askeri yönetimle paramiliter Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında 15 Nisan 2023’te başlayan çatışmalarla patlak vermişti. Savaşta şimdiye dek en az 20 bin kişi ölürken, 13 milyondan fazla kişi de evinden oldu.
Independent Türkçe, Guardian, AA